Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kestävän elämäntavan kokeilua odotetaan Päijät-Hämeessä myönteisissä tunnelmissa: "Pieniltäkin tuntuvilla muutoksilla voi vaikuttaa päästöihin"

1,5 asteen elämäntavan kokeiluun osallistuu yli 70 kotitaloutta ympäri Päijät-Hämettä. Kokeiluun osallistujat kokoontuivat lauantaina vetämään suuntaviivoja hiilijalanjälkensä pienentämiseen.

Lahtelaisen Heidi Laaksosen hiilijalanjälki on jo entuudestaan maltillinen. Hän aikoo kokeilussa kiinnittää huomiota esimerkiksi ruokahävikkiin. Kuva: Janne Nieminen

Odottava, hieman hämmentynyt ja positiivisesti yllättynyt. Näin kuvaa tunnelmiaan Padasjoen kunnanjohtaja Petri Koivula, joka valmistautuu marraskuussa alkavaan kestävän elämäntavan kokeiluun. Ajatuksena on kokeilla arkisessa elämässä keinoja, joiden avulla ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä 1,5 asteeseen.

"Aika suuren vähennyksen saa, jos vähentää vuodessa kymmenen tuntia lentämistä", pohtii Padasjoen kunnanjohtaja Petri Koivula. Kuva: Janne Nieminen

Kolmen kuukauden projektin osallistujille järjestettiin lauantaina yhteinen työpaja, jossa käsiteltiin kunkin yksittäistä hiilijalanjälkilaskelmaa ja hahmoteltiin keinoja päästöjen pienentämiseksi.

– Hiilijalanjälkeni on isohko, sillä ajan paljon autolla, asunnossani on sähkölämmitys ja aiemmin olen matkustellut lentämällä aika paljon, kertoo Koivula.

Testijakson aikana Koivula aikoo esimerkiksi korvata ulkomaanmatkat kotimaan lomailulla. Hän kertoo yllättyneensä siitä, että pieniltäkin tuntuvilla elämäntapamuutoksilla voi vaikuttaa päästöihin tuntuvasti.

– Aika suuren vähennyksen saa, jos esimerkiksi vähentää vuodessa kymmenen tuntia lentämistä.

Koivula toivoo kimppakyytien yleistymistä

Koivula aikoo karsia myös vapaa-ajan autoilustaan ja toivoisi muidenkin kuin hankkeeseen osallistuvien tekevän niin. Hän toivoo, että Päijät-Hämeeseen perustettaisiin tulevaisuudessa kimppakyytien sopimiseen keskittyvä mobiilisovellus.

– Esimerkiksi Padasjoelta tulee varmaan aika paljon ihmisiä töihin Lahteen siten, että autossa on vain yksi ihminen, hän kertoo. Myös nykyistä vähäpäästöisempään autoiluun siirtyminen kiinnostaa.

– Jos Päijät-Hämeeseen saataisiin biokaasun tuotantolaitos ja jakeluasema Padasjoelle tai Asikkalaan, siirtyisin varmasti siihen.

Muutama kotitalous jättäytynyt pois

Kokeiluun haki Lahdesta sekä Hartolasta, Heinolasta, Hollolasta, Orimattilasta ja Padasjoelta yhteensä yli sata kotitaloutta. Mukaan valittiin 79, joista muutama on kuitenkin jättäytynyt alkuvaiheessa pois.

Lahtelainen Heidi Laaksonen oli luopunut autoilusta jo ennen hankkeeseen osallistumistaan. Myös kasvispainotteinen ruokavalio ja tapa ostaa käytettyjä tavaroita pitävät Laaksosen hiilijalanjäljen kohtuullisena.

– Kiva fiilis on aloittaa kokeilu. Eilen sain tulokset hiilijalanjälkeni mittaamisesta. Vielä täytyisi vähän tinkiä, Laaksonen sanoo.

Hänen arjessaan eniten päästöjä syntyy asumisesta.

– En tiedä, tulevatko ne lämmityksestä vai mistä. Pitää ottaa selvää käyttämäni sähkön vihreydestä.

Aluksi julkisuus huimasi

Puolivuotiaan lapsensa kanssa kerrostalossa asuva Laaksonen aikoo kokeilun aikana kiinnittää huomiota myös arjessa syntyvään ruokahävikkiin.

– Pienen pojan kanssa arki on aika hektistä. Olemme jonkin verran poissa kotoa, jolloin ruokaa jää välillä kaappiin. Jatkossa voisin suunnitella ruokapuolta tarkemmin ja ottaa ruokaa mukaan, jos lähdemme pois kotoa, hän sanoo.

Laaksonen kertoo saaneensa positiivista palautetta hankkeeseen osallistumisestaan.

– Kun näki ensimmäiset otsikot ja oman kuvan lehdessä, huimasi. Monet kuitenkin sanoivat, että mahtava juttu, että lähdin mukaan.

Lue myös: Anttilanmäki tähtää kiertotalouden mallialueeksi, ensimmäisen askel on kyläläisten yhteinen tavaralainaamo – "Aika iso osa tavaroistani joutaa muidenkin käyttöön"
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi