Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Poliisin katuvalvonta on rauhoittanut Lahden keskustaa – "Trion ympäristö on siistiytynyt"

"Huumausainekauppa ei ole yhtä näkyvää kuin kaksi vuotta sitten", sanoo Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki osallistui puhallutusratsiaan syyskuun lopulla. Partion mukana oli myös Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Kuva: Poliisi

Poliisin kenttävalvonta on vähentänyt julkisilla paikoilla tehtävää huumekauppaa Lahden keskustassa, arvioi Hämeen poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki. Poliisin kokemusten perusteella esimerkiksi Trion ympäristö on siistiytynyt.

– Trion ympäristössä on tehty muitakin toimenpiteitä ja erittäin tiivistä yhteistyötä vartijoiden kanssa. Henkilökuntamme kokee, että huumausainekauppa ei ole yhtä näkyvää kuin kaksi vuotta sitten, Koskimäki kertoo.

Katuvalvontaan keskittyvään ryhmään kuuluu 15 poliisia.

– Pyrimme pääsemään väliin erityisesti nuorten huumeiden käyttöön. Tavoitteena ei ole sakottaa, vaan haluamme väliintulon asioihin ja sitä kautta hoitopolkua ohjattua.

Huumetorjuntasuunnitelma

Koskimäki aloitti työnsä Lahdessa keväällä 2017. Hän kertoo yllättyneensä alueen päihde- ja huumetilanteesta. THL:n jätevesitutkimusten mukaan huumeiden käyttö on Lahdessa lähes yhtä yleistä kuin Helsingissä, missä Koskimäki aiemmin työskenteli apulaispoliisipäällikkönä.

– Alettiin tehdä tilannekatsausta ja kerätä dataa. Selvitystyön pohjalta laadittiin huumetorjuntasuunnitelma, joka on ainutlaatuinen valtakunnassa. Meillä on 20 eri toimenpidettä, joihin henkilökuntamme on sitoutunut.

Huumeongelmaisten pääsyä hoitoon on pyritty helpottamaan.

– Sen eteen on tehty paljon töitä hyvinvointiyhtymässä ja poliisissa. Hoitopolussa on edelleenkin isoja puutteita. Haluaisimme 24/7 vasteen, eli jos henkilö haluaa hoitoon, hän pääsisi sinne välittömästi.

"Rajujakin toimenpiteitä"

Huumetutkintaan lisättiin voimavaroja, minkä seurauksena Hämeen poliisilaitoksen alueella tilastoitiin viime vuonna huumausainerikoksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Viranomaisten tietoon niitä tuli 2 071, mikä on yli 300 edellisvuotista enemmän.

– Selvitystasomme omaisuusrikoksissa ja pahoinpitelyissä on huimasti noussut kahden viime vuoden aikana. Katuvalvontaporukka pystyy tekemään kotietsintöjä ja paljastavaa toimintaa.

Katuvalvontaiskujen kautta on Koskimäen mukaan päästy kiinni isoihin huumausainetutkintoihin. Järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaa on vahvistettu.

Soitto 112:een ja tulemme. Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki

– Olemme tehneet entistä tiiviimpää yhteistyötä keskusrikospoliisin ja Tullin kanssa. Tämä näkyy siinä, että (rikollisjärjestö) United Brotherhood on aikalailla kyykyssä tällä hetkellä. Olemme tehneet rajujakin toimenpiteitä ja saaneet isoja takavarikkoja.

Koskimäen mukaan huumausaineiden vastaisessa työssä on tärkeää tunnustaa tosiasiat. Huumeiden nettikauppa on hänen mukaansa "räjähtänyt käsiin".

– Puolessa tunnissa tiettyjen sovellusten kautta kuka tahansa saa mitä tahansa ainetta.

Vanhempi rikoskonstaapeli Pia Katajala ja vanhempi konstaapeli Marko Laraste partioivat kauppakeskus Triossa helmikuussa 2015. Kuva: Katja Luoma

Poliisi mukaan palvelutorille?

Koskimäki puhui Lahden huumetilanteesta perjantaina kaupunginvaltuuston seminaarissa. Hänen mielestään olennaista ei ole verrata Lahden ja muiden kaupunkien huumetilannetta.

– Mieluummin haluaisin, että Lahti on tunnetaan siitä, että se tehnyt positiivisia asioita ongelmien taklaamiseksi.

Valtuutetuista erityisesti Kalle Aaltonen (Pro Lahti) on kiirehtinyt toimia huumeongelmien ratkaisemiseksi. Hän epäilee, että kaupunki ei vieläkään suhtaudu asiaan riittävän vakavasti.

– Minua on sätitty amfetamiiniongelman esiin nostamisesta. Haukutaan siitä, että olen pilannut Lahden maineen. Tulee fiilis, että täällä ollaan huolissaan imagosta.

Hankejohtaja Tuomas Rouvilan mielestä Lahti toimi nopeasti, kun kaupunkiin oltiin perustamassa toipuville päihderiippuvaisille tarkoitettua Homebase-kohtaamispaikkaa.

– Vuodessa siitä, kun nuoret ottivat yhteyttä, saatiin toiminta aikaiseksi. Tahtotila oli valtavan hyvä.

Koskimäen mukaan läsnäoloa keskustassa voitaisiin lisätä, jos poliisille saataisiin toimipiste Trion palvelutorille. Asukkaita hän kehottaa aktiivisuuteen.

– Kun kaupunkilainen näkee huumekauppaa, soitto 112:een ja tulemme paikalle.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi