Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Asunnottomien yössä jonotettiin villasukkia ja talvitakkeja tihkusateessa

"Syksy on pelastettu jouluun asti", lämpimän takin saanut Raaka-Arska kiitteli.

Lämpimät talvitakit, villasukat ja päähineet kiinnostivat ihmisiä jonoiksi asti Lahden torin Asunnottomien yössä. Kuva: Katja Luoma

Ilmaiset talvitakit, käsineet, villasukat, päähineet ja toppahousut saivat vauhdilla uusia omistajia torstai-iltana Lahden kauppatorilla pidetyssä Asunnottomien yössä.

Ensimmäisten joukossa paikalla olleet Paula Korhonen ja Seija Rissanen joutuivat käymään tulevista talvitakeistaan pientä taistelua, mutta lopulta molemmat saivat kasseihinsa mieluisat toppatakit.

– Sain aivan ihanan värisen takin. Se tulee minulla todella tarpeeseen. En ole aikaisemmin osallistunut Asunnottomien yöhön, mutta nyt veljeni houkutteli minut mukaan, Korhonen kertoi.

Seija Rissanen ja Paula Korhonen saivat Partioaitan takkikeräyksestä itselleen talvisemmat takit. Ne tulivat kuulemma tarpeeseen. Kuva: Katja Luoma

Rissanen sanoi olevansa järkyttynyt luettuaan asunnottomien tilanteesta Lahdessa ja koko Suomessa. Varsinkin asunnottomien naisten kohtalot surettivat häntä. Rissasen mielestä yksi ratkaisu oli edulliset yömajat.

– Eihän kenenkään pitäisi joutua nukkumaan taivasalla.

Asunnottomuus ahdistaa

Asunnottomien tilanne ahdisti myös lahtelaista Taisto Itästä, joka muistaa elävästi vuonna 1965 Helsingissä näkemänsä kodittomat ihmiset.

– Pasilaa ei ollut silloin olemassakaan vaan siellä oli autonromuja, joissa nukkui paljon nuoria miehiä. Setäni vei minut sinne heitä katsomaan, jotta näkisin elämää. Se tuntui pahalta eikä tilanne valitettavasti ole kaikkialla muuttunut paremmaksi, Itänen totesi.

Taisto Ikänen toivoo, että sosiaalitoimi huolehtisi kaikille tarvitseville asunnon. Kuva: Katja Luoma

Raaka-Arskaksi esittäytynyt vanhempi herra ei ole kokenut asunnottomuutta, mutta tilaisuudessa jaetut vaatteet lämmittivät miehen mieltä. Kolmea takkia kokeiltuaan hän valitsi pitkän, hupullisen takin ja sai mukaansa myös villasukat ja lämpimät hansikkaat.

– Syksyni on pelastettu jouluun asti. Laitan osan näistä vaatteista itselleni pakettiin ja avaan sen vasta aattona, hän jutteli tyytyväisenä.

Lahden tavoite: ei yhtään asunnotonta

Lahdessa 19. kertaa järjestetyn Asunnottomien yön tulet sytytti kaupungin tervehdyssanat lausunut sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen. Hän muistutti, ettei ole olemassa yhtä asunnottomien ryhmää, vaan taustalla on hyvin erilaisia tarinoita ja kohtaloita. Yhteistä on se, ettei tukea ole ollut tarjolla, kun ongelmat ovat olleet pieniä.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd) sanoi, ettei koti ole mikä tahansa luukku. Kuva: Katja Luoma

– Ratkaisun keskiössä pitää olla syrjäytymisen ja köyhyyden ehkäisy. Asunnottomuutta on enemmän alueilla, joissa on korkeat asuntojen hinnat. Tarvitsemme siis lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Lahdessa tähän on satsattukin, Mäkynen sanoi.

Mäkysen mielestä 16 asunnotonta on kova luku Lahdessa ja sen pitäisi olla nolla. Kaupunki on sitoutunut tavoitteeseen, jonka mukaan vuonna 2025 kaikilla lahtelaisilla olisi koti.

– Koti ei ole mikä tahansa luukku. Koti on turvallinen tila, jossa on hyvä olla.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@mediataloesa.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi