Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nuorten aikuisten mielikuvissa Lahti on turvaton, ilmapiirikin on epämukava – "Tuntuu tosi inhottavalta, eihän me sellaisia olla"

Taloustutkimuksen tekemän kyselytutkimuksen tulokset eivät mairittele Lahtea. "20–30-vuotiaat ratkaisevat tulevaisuutemme", sanoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahden valtuuston kaksipäiväinen seminaari järjestetään hotelli Crowne Plazassa Helsingissä. Kuva: Vili Uuskallio

Vain joka kymmenes nuori aikuinen voisi suositella Lahtea opiskelukaupungiksi. Sen sijaan Tamperetta opiskelupaikkakunnaksi voisi suositella peräti 60 prosenttia 18–29-vuotiaista suomalaisista.

Asiat ilmenevät Taloustutkimuksen tekemästä kyselytutkimuksesta, jonka tuloksia esiteltiin torstaina Helsingissä alkaneessa Lahden kaupunginvaltuuston seminaarissa.

Nuorten aikuisten mielipiteillä on kaupungin vetovoiman kannalta suuri merkitys.

– 20–30-vuotiaat ratkaisevat tulevaisuutemme. Muuttavatko tai jäävätkö he Lahteen, rakentavatko he elämänsä Päijät-Hämeeseen, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen toteaa.

"Tuntuu tosi inhottavalta"

Lahtea suosittelevien perusteluina ovat hyvät kulkuyhteydet, edullinen asuminen ja eläminen, kaupungin koko sekä luonnonläheisyys.

Päinvastaista mieltä olevien perustelut eivät mairittele Lahtea.

– He sanovat, että meillä on tosi tylsä tunnelma. Täällä on epämukava ilmapiiri, olemme ikäviä ihmisiä. Epämukava ilmapiiri? Tuntuu tosi inhottavalta, että suomalaiset nuoret aikuiset ovat sitä mieltä. Eihän me sellaisia olla.

Timonen ihmettelee varsinkin mielikuvaa Lahden turvattomuudesta.

– Olemmeko itse ruokkineet sellaista, koska tilastojen mukaan emme ole Suomen turvattomin kaupunki. Miksi ne luulevat, että Lahti on turvaton? Ajatelkaa: nuoret sanovat, että Lahti on turvaton, täällä on epämukavaa, meillä on huono maine, ei ole hyvä asua eikä elää.

Timonen mukaan Lahdessa on mielikuvien muuttamisessa ”vähän hommia tehtävänä”. Hän huomauttaa, että kaupungin todellisuus on monella mittarilla mainetta parempi.

– Miten puhumme kaupungistamme varsinkin nuorille päättäjille ja vaikuttajille? Meillä on mahtavat eväät olla 2020-luvun myönteisen rakennemuutoksen kaupunkiseutu.

Euroopan Vihreän pääkaupungin titteli vuodelle 2021 voi osaltaan auttaa mainetyössä.

– 20-vuotiaille suomalaisille ympäristöarvot ovat arvomaailman ykkönen tai kakkonen, Timonen huomauttaa.

"Potentiaalia olla enemmän"

Suomalaiset kaupungit ovat tulevina vuosikymmeninä jakautumassa aiempaakin selvemmin voittajiin ja häviäjiin. Lahdelle Tilastokeskuksen vuoteen 2040 ulottuva väestöennuste ennakoi niukkaa vähennystä.

– Olemme hitaan kasvun kaupunki, jolla on potentiaalia olla enemmän. Voimme vaikuttaa kehitykseen omilla toimillamme.

Lahden asemaa vahvistaa se, että Lahti on maan hallitusohjelmassa yli 100 000 asukkaan kaupunkien ja yliopistokaupunkien sarjassa.

– Emme ole maakunnan keskuskaupunki vaan kerhoa ylempänä. Neuvottelemme MAL- (maankäyttö, asuminen ja liikenne) yliopisto- ja kasvusopimuksista. Ne tulevat luokituksesta, että olemme suuri kaupunki.

Kuva: Juha Peurala

"Kellojen pitäisi soida"

Lahden ympäristökunnille Tilastokeskus ennustaa väestökatoa. Heinolassa vähennys olisi vuoteen 2040 mennessä 17 prosenttia, Hollolassa 12,5 prosenttia ja Orimattilassa 10,5 prosenttia.

– Naapurikuntamme tulevat alas niin että rytinä käy. Tapahtuu ongenkohoilmiö. Lahti jää yksin pinnalle ja kaikki muu painuu. Lahden suhteellinen asema Päijät-Hämeen sisällä näyttäisi nopeasti muuttuvan.

Timosen mielestä tilanne muuttuu niin rajusti, että kellojen pitäisi soida kovaa kaupunkiseudulla.

– Toivoisin, että nyt pohdittaisiin yhdessä, miten kaupunkiseudun dynamiikka kehittyy seuraavan 20 vuoden aikana. Tapahtuu tosi voimakasta polarisaatiota.

Syntyvyys on alentunut Suomessa vuodesta 2010 lähtien ja painunut jo nälkävuoden 1868 tasolle.

Timonen pohtii, miten syntyvyyteen se, että Lahdessa on paljon yhden hengen talouksia.

– Turku, Tampere ja Lahti ovat ainoat kaupungit, joissa yli 50 prosenttia asuntokunnista on yhden hengen talouksia. Jos meillä on yhden hengen talouksia, syntyvyys ei kovin nopeasti nouse.

Yksin asuvien kaupunki ei saisi kaupunginjohtajan mielestä olla yksinäisten kaupunki.

– Tavataan toisiamme enemmän rakkaat lahtelaiset, muutetaan vaikka yhteen, jos tarve vaatii.

Valtuustoseminaari pidetään noin 80 hengen joukolla hotelli Crowne Plazassa. Seminaari jatkuu perjantaina päihdeteemalla.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi