Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Salamanvälähdyksistä pitkä oikeusprosessi – poliisin autolla kolme vuotta sitten ajetuista ylinopeuksista ei vieläkään ratkaisua

Valtaosa poliisimiehen autolla ajetuista ylinopeuksista oli tapahtunut kuudenkympin rajoitusalueella. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen käräjäoikeus käsitteli torstaina jo toistamiseen juttua, jossa lahtelaisen poliisimiehen epäillään tahallaan tai huolimattomuudesta ajaneen lukuisia kertoja ylinopeutta.

Syyttäjän mukaan tolppakameran salama oli välähtänyt poliisimiehen omistamalle autolle 177 kertaa viiden kuukauden aikana vuonna 2016.

Asiaa ei saatu ratkaistuksi. Käräjäoikeuden istunto keskeytettiin sen jälkeen, kun syyttäjä oli esittänyt vaatimuksensa ja vastaaja vastannut siihen. Asian käsittely jatkuu marraskuun lopulla.

Vastaaja esitti oikeudessa vaatimuksen, jonka mukaan syyte pitäisi jättää tutkimatta siltä osin kuin se koskee vanhimpia tekoja, koska hän oli saanut niistä kirjallisen huomautuksen.

Vaatimus tuli oikeudelle yllätyksenä, joten tuomari päätti keskeyttää pääkäsittelyn.

Rikosepäilyä on puitu pitkään eri instansseissa.

Syyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen talvella 2018, koska kuljettaja ei ollut kussakin ylinopeustapauksessa yksilöitävissä. Samaa autoa oli käyttänyt myös poliisimiehen kaksoisveli. Molemmat olivat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Poliisihallitus kanteli syyttäjän ratkaisusta, ja valtakunnansyyttäjänvirasto määräsi syytteen nostettavaksi.

KKO:lta ei valituslupaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus jätti kesäkuussa 2018 syytteen tutkimatta. Poliisi oli ollut epäiltyjen liikennerikkomusten vuoksi neljä kuukautta virantoimituksesta erotettuna, mikä käräjäoikeuden mielestä oli rangaistuksenomainen seuraamus.

Syyttäjä valitti hovioikeuteen. Hovioikeus totesi, että kurinpitorangaistus oli annettu siksi, että poliisimies oli heikentänyt luottamusta poliisiin tekemällä itse liikennerikkomuksia. Siten kurinpitoseuraamus ei estä rikossyytteen käsittelyä.

Hovioikeus palautti asian käräjäoikeuteen, mihin päätökseen poliisimies haki valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta. KKO hylkäsi hakemuksen.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi