Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rakennusinsinööri Maarit Pohjola jätti palkkatyön ja ryhtyi yrittäjäksi – niin löytyi paras tapa tehdä omaa työtä

Pohjola tietää, että oman yrityksen vieminen eteenpäin tarkoittaa uskallusta ajatella isosti.

Maarit Pohjola on saanut jatkaa töitä ihmisten kanssa, joita arvostaa ammatillisesti. Kuva: Venla Tirkkonen

Insinööripiireissä yhden henkilön suunnittelutoimistoja kutsutaan usein autotallifirmoiksi. Yleinen käsitys on myös, että nämä toimistot suunnittelevat vain pieniä kohteita omakotitalojen kokoluokassa.

Rakennusinsinööri Maarit Pohjola, 36, haluaa rikkoa tätä käsitystä. Hänen yrityksensä Suunnittelu Heijastus Oy on tehnyt alusta asti yhteistyötä Suomen johtavien suunnittelu- ja konsulttitoimistojen kanssa ja osallistunut suurten hankkeiden rakenne- ja elementtisuunnitteluun.

Tämä suunta on ollut Pohjolalle luonteva aikaisemmasta työtaustasta johtuen. Kymmenen vuotta sitten insinööriksi valmistunut Pohjola teki ensimmäiset vuodet töitä Ramboll Finland Oy:ssä ja Sitowise Oy:ssä.

Lue myös: Pääministeri Antti Rinne ESS:n haastattelussa: "Yrittäjät ovat tämän kansakunnan selkäranka"
 

– Jonkin verran teen rakenne- ja elementtisuunnittelua yksityisillekin, mutta pääasiassa asiakkaana on toisia suunnittelu- ja konsulttitoimistoja, rakennusurakoitsijoita, elementtitehtaita sekä asunto-osakeyhtiöitä. Työn alla on ollut kerrostaloja, liikekiinteistöjä ja teollisuushalleja.

Tehtäväkenttä entisessä työssä oli rajallinen

Suunnittelu Heijastuksen toimistossa Korpilahdella tuoksuu vielä tuore maali. Yritys muutti uusiin tiloihin elokuun alussa. Yritystoimintaa on takana noin puolitoista vuotta, mutta Pohjola teki aluksi töitä kotoa käsin.

Ajatus omasta yrityksestä nousi esiin kolmisen vuotta sitten. Pohjola nautti työstään, mutta huomasi, että isossa yrityksessä tehtäväkenttä oli rajallinen.

– Tunsin, että en päässyt tekemään kaikkea sitä, mitä halusin. Lähtö oli lopulta aika vauhdikas, ja yrityskin on päässyt hyvin vauhtiin.

Maarit Pohjola teki ensin töitä kotoa käsin, mutta elokuussa yritys muutti uusiin tiloihin. Kuva: Venla Tirkkonen

Töitä oli lopulta niin paljon, ettei Pohjola juuri ehtinyt hankkimaan sparrausta yrityksen perustamiseksi. Sen sijaan Pohjola osallistui Intotalon ja Gradian vuoden kestävään yrittäjävalmennukseen ja sai kesäkuussa loppuun yrittäjän ammattitutkinnon.

– Koulutus oli erittäin hyvä. Sain paljon tietoa ja pystyin hyödyntämään kaikkea oppimaani omaan yritykseen. Tärkeää oli myös ajatusten vaihto toisten yrittäjien kanssa.

Toisen työntekijän palkkaaminen mielessä

Pohjola tietää, että yrityksen vieminen eteenpäin ja kohti kasvua tarkoittaa uskallusta ajatella isosti.

– Minulla on villejäkin visioita, mutta ensisijaisesti mietin työntekijän palkkaamista. Omat työtunnit ovat rajalliset, joten ilman toista tekijää ei kasvua synny. Yksi mahdollisuus olisi hankkia toinen osakas tai ulkopuolinen hallituksen jäsen ohjaamaan toimintaa ja tuomaan kokemusta.

Pohjola etsii aktiivisesti myös kollegayrittäjiä, joiden kanssa olisi mahdollista yhdistää voimat.

–Tavoitteena on päästä suunnittelemaan myös julkisia rakennushankkeita. Yksin niihin ei voi kuitenkaan päästä mukaan.

Saman ajatusmaailman omaava kollega voi löytyä mistä tahansa Suomesta, sillä työ tehdään joka tapauksessa sähköisessä maailmassa.

– Sopivien yhteistyökumppanien hakemisessa pitää tehdä vähän salapoliisityötä. Hyödynnän muun muassa LinkedIn-palvelua, Pohjola sanoo.

Uravalinta

Insinööri nauttii numeroista

Peruskoulun jälkeen Maarit Pohjola pyöritteli mielessään kahta ammattivaihtoehtoa. Rakennusala kiinnosti, mutta siellä ei juuri tyttöjä näkynyt. Sen sijaan hän lähti opiskelemaan aivan toisenlaista alaa – kampaajaksi.

– Valmistuin ja teinkin hetken kampaajan töitä. Huomasin heti, ettei ala ole ollenkaan minun juttuni. Olen pikkutarkka insinööriluonne, joka nauttii tekniikasta ja laskemisesta, Pohjola kertoo.

Kaikesta kokemasta voi silti tarttua mukaan jotain hyödyllistä. Pohjolan mukaan kampaajan työ kehitti vuorovaikutustaitoja ja työssä oppi lukemaan ihmisiä, mistä on hyötyä esimerkiksi tarjous- ja sopimusneuvotteluissa.

Vaikka Pohjola kokee nyt olevansa omalla alallaan, hän sanoo olleensa yhä rajojen rikkoja.

– En ole täysin sopinut insinöörin muottiinkaan, mutta yrittäjänä koen saaneeni sellaista vapautta, jota lähdin hakemaan. Nyt tunnen olevani enemmän oma itseni. Siitäkin huolimatta, että yrittäjyyteen kuuluu paljon myös muuta kuin omassa rauhassa laskemista.

Pia Tervoja
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi