Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Lahden työllisyysyhtiöstä tulee Lahden työttömyysyhtiö" – pääluottamusmies Jari Hartman kutsuu Lahden Työn Paikan alasajoa "suuren luokan pettymykseksi"

Lahden Työn Paikan työvalmentaja Tuomo Veijanen ihmettelee, miten korkean työttömyyden kaupungissa on varaa ajaa alas työllisyyttä edistävä yhtiö. Pääluottamusmies Hartmanin mukaan yhtiön työntekijät järkyttyivät uutisesta, että Lahden Työn Paikka loppuu.

Lahden Työn Paikan pääluottamusmies Jari Hartman kertoo henkilökunnan järkyttyneen tiistaiaamun uutisista. Kuva: Katja Luoma

Työvalmentaja Tuomo Veijanen sanoo yllättyneensä Lahden Työn Paikan alasajosta.

– Pakko myöntää, että en osannut yhtään arvata.

Kolme vuotta yhtiön kirjansitomossa työskennellyt Veijanen ihmettelee, miten korkean työttömyyden kaupungissa on varaa ajaa alas työllistymistä tukeva, oikeaa työtä tarjoava yhtiö.

Yhtiö on ollut tappiollinen koko sen toiminnan ajan. Veijasen mielestä yhtiön taloudellisen tuloksen ei pitäisi määrittää yhtiön toiminnan koko arvoa.

Tämä on ollut tosi palkitsevaa työtä. Lahden Työn Paikan työvalmentaja Tuomo Veijanen

– Ei voi olettaa, että kaupunki olisi loputtomasti laupias samarialainen, mutta silti on ihmeellistä, että tällaisesta toiminnasta voidaan vähentää.

Veijasen mukaan valmennettavat ovat antaneet vuosien saatossa pääasiassa myönteistä palautetta Työn Paikan toiminnasta.

– Ihmiset ovat päässeet täältä suhteellisen hyvin eteenpäin – osa muihin töihin ja osa kouluun.

Veijasella itsellään on graafisen suunnittelun opettajan tausta Salpauksesta. Hän sanoo nauttineensa työvalmentajan pestistä.

– Tämä on tosi mukavaa. Täällä pääsee tekemään itse ja olemaan avuksi muille. Ihmiset saavat täältä kokemusta ihan oikeasta työnteosta ja pääsevät elämässään eteenpäin. Tämä on ollut tosi palkitsevaa työtä.

Veijasen omat tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä täysin auki.

– En tiedä yhtään. Tämä tuli aika puun takaa. Ehkä en ole vielä ihan sisäistänyt tilannetta. Pikku hiljaa pitää alkaa katsella, mitä löytyisi.

Lahden Työn Paikassa kirjansitomossa työskentelevä työvalmentaja Tuomo Veijanen sanoo, ettei ole ehtinyt vielä miettiä tulevaisuuttaan. "Tämä tuli aika puun takaa. Ehkä en ole vielä ihan sisäistänyt tilannetta." Kuva: Sami Lettojärvi

Pääluottamusmies: " Tämä oli koko henkilöstölle aikamoinen järkytys"

Veijasta jyrkemmin sanankääntein yhtiön alas ajamista kommentoi pääluottamusmies Jari Hartman, joka on myös SDP:n varavaltuutettu Lahdessa. Hän kutsuu kaupunginhallituksen maanantaista päätöstä ja siitä seuraavaa yhtiön alas ajamista "täysin typeräksi tempuksi".

– Lahden kaupungin työllisyysyhtiöstä tulee työttömyysyhtiö. Kuulostaa tosi hölmöltä. Tämä päätös on suuren luokan pettymys. En ole huomannut, että vaihtoehtoisia toimia olisi valmisteltu. Nyt toiminta ajetaan alas ja tilalle ole vielä mitään tiedossa.

Hartman sanoo olevansa erittäin huolissaan siitä, miten Työn Paikan vaikeasti työllistettäville valmennettaville käy. Hartman ei usko, että nyt hakuvaiheessa oleva työllisyyden kuntakokeilu auttaisi paikkaamaan Lahden Työn Paikan jättämää aukkoa.

– Eivät Työn Paikan ihmiset ole todellakaan sen kokeilun kohderyhmää. Se on tarkoitettu pääasiassa alle kolmekymppisille ja maahanmuuttajille.

Hartmanin huomauttaa, että Työn Paikan alasajon myötä myös 46 vakituista työpaikkaa lakkaa.

– Tämä oli koko henkilöstölle aikamoinen järkytys. 46:stä työntekijästä 11 on erityistyöllistettyjä. En usko, että näin ison joukon työllistyminen on ihan helppoa. Työntekijöiden keski-ikä on lähellä 50 vuotta, joten hankalaa työllistyminen tulee olemaan.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi