Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tet-harjoittelussa syntyi upea Lahti-taulu – Sofia Nimakon, 15, öljyvärimaalaus luovutettiin kaupungille

"Taulu on täynnä rikkaita yksityiskohtia, joita tutkimme vielä pitkään", sanoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Sofia Nimakon maalaama Lahti-taulu luovutettiin tiistaina kaupunginjohtaja Pekka Timoselle. Kuva: Vili Uuskallio

Lahden kaupungintalon taidekokoelmiin on liitetty öljyvärimaalaus, joka varmasti erottuu lukuisien muotokuvateosten joukosta. Lahtelainen Sofia Nimako, 15, maalasi tet-harjoittelunsa aikana Lahti-aiheisen taulun, joka luovutettiin tiistaina kaupunginjohtaja Pekka Timoselle.

Maalauksen tyyli on ensi näkemältä realistinen, mutta tarkemmin katsottuna työ onkin kollaasi Lahdelle tunnistettavista asioista. Nimakon mukaan teokseen tuli asioita, jotka tekevät ”Lahesta Lahen”.

– On tietenkin hyppyrimäet, vesitorni, Sibeliustalo ja kaupungintalo. Sitten on hiihdot, joulupukki laskeutumassa helikopterilla torille, kaksikerroksinen bussi, Pelicans pelaamassa, Wellamo-laiva Vesijärvellä ja kaikkia pieniä yksityiskohtia.

"Lahden metsän väri"

Eräs yksityiskohdista on vaahdotettu ”Lanu-spa”, josta purkautuu latu Finlandia-hiihtäjille. Teoksesta löytyvät piilotettuina kaupungin perustamisvuosi 1905 ja Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi 2021.

– Taulu on täynnä rikkaita yksityiskohtia, joita tutkimme vielä pitkään, sanoo Timonen, joka lupaa teokselle paikan kaupungintalolta.

Kuulosti hyvältä idealta, että omasta kaupungista voi tehdä taulun. Tet-harjoittelija Sofia Nimako

Timosen mukaan asiat ovat maalauksessa oikeilla paikoillaan, vaikka kyseessä onkin kollaasi. Hän kehuu kaupungintalon ja Ristinkirkon välisen akselin kuvausta sekä metsää, jossa on ”juuri Lahden metsän väri”.

– Vaikka teos on realistinen, se ei kuitenkaan ole, vaan siinä on oma tulkinta Lahdesta. Tässä on onnistuttu saamaan yhteen kuvaan tosi paljon asioita, jotka täällä vierailevat ihmiset tunnistavat. Tämä ei voisi olla mikään toinen paikka maailmassa.

Mielekästä tekemistä

Kärpäsen koulun ysiluokkaa käyvä Nimako oli tet-harjoittelussa Promediassa, joka tuottaa muun muassa tv-mainoksia, mainosvalokuvia ja ilmakuvausta.

– Olin näyttänyt kuvia tekemistäni töistä. Siitä lähti idea, että tehtäisiin taulu Lahdesta. Kotona suunnittelin vesiväreillä pienoismallin. Siihen lisättiin kaikkea.

Työssä meni noin neljä päivää

– Taiteen tekeminen on sellaista, johon haluan lähteä mukaan. Kuulosti hyvältä idealta, että omasta kaupungista voi tehdä taulun.

Promedian yrittäjän Jani Walleniuksen mielestä työharjoittelijoille olisi aina keksittävä mielekästä tekemistä.

– Ei ole kivaa, että tettiläinen laitetaan keittämään kahvit, tiskaamaan ja istumaan. Eihän siinä opi yhtään mitään.

Walleniuksen mukaan Nimako teki taulun visuaalisen puolen itse.

– Tet-jakso loppui, mutta Sofia jäi viimeistelemään maalausta ja oli vielä iltaseitsemältä pesemässä tarvikkeita. Kun katsoo tekniikkaa, mitä se onkaan kymmenen vuoden päästä?

Nimako kertoo harrastaneensa piirtämistä ja muuta taiteilua pienestä pitäen. Öljyväreillä hän on maalannut noin vuoden ajan. Hän piirtää ja maalaa mielellään luontoa ja ihmisiä.

– Taide jatkuu tässä vaiheessa harrastuksena, mutta tulevaisuudessa joku visuaalinen työ olisi tosi kiva. Esimerkiksi arkkitehdin työ kiinnostaa.

Kuuntele haastattelu Radio Voimassa tästä

Lahti-teoksen koko on kehystettynä 86,5 x 72 senttiä. Kuva: Promedia
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi