Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymän historiallinen kokous alkoi farssilla – varapuheenjohtajan valinta päätyi suljetun lippuäänestyksen jälkeen pattitilanteeseen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sloganina on "yhdessä tehden". Maanantaina ensimmäistä kertaa järjestetyssä yhtymäkokouksessa yhteispeli oli pahasti hukassa.

Hollola esitti yhtymäkokouksen varapuheenjohtajaksi Juha Rehulaa, joka kuitenkin vetäytyi valinnan ajauduttua pattitilanteeseen. Kuva: Vili Uuskallio

Maanantaina järjestetty Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ensimmäinen yhtymäkokous sai farssin piirteitä. Perinteisen yhtymävaltuuston korvannut toimielin aloitti työnsä kiistalla varapuheenjohtajan valinnasta.

Hollola esitti varapuheenjohtajan tehtävään Juha Rehulaa (kesk.) ja Lahti Pekka Komua (sd.). Heidän välillään jouduttiin käymään suljettu lippuäänestys, jonka tulos ei kuitenkaan tuonut ratkaisua henkilövalintaan. Lopulta Komu valittiin, kun Rehula päätti vetäytyä.

Yhtymäkokouksen puheenjohtaja sentään saatiin valittua hyvässä järjestyksessä. Tehtävää hoitaa lahtelainen Hannu Rahkonen (kok.), joka toimi myös yhtymävaltuuston puheenjohtajana.

Uusi päätöksentekomalli

Yhtymäkokous eroaa valtuustosta siten, että jäsenet ovat kokouksissa kuntien, eivät puolueiden edustajina. Ohjeet yhtymäkokousedustajille annetaan kuntien hallituksissa.

Uudenlainen toimintamalli oli perusteena sille, että Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen esitti Rehulaa varapuheenjohtajan tehtävään.

Lahti puolestaan lähti siitä, että puheenjohtajiston valinnan pohjana ovat valtuustokauden alkaessa käydyt ylikunnalliset neuvottelut, joissa varapuheenjohtajan paikka tuli SDP:lle.

Halutaan pöydän päähän yksi keskustan ihminen lisää. Heimo Riutta (sd.), Heinola

Rehula huomautti, että yhtymäkokousmallissa on ollut tarkoitus tehdä asioita uudella tavalla.

– Löytyisikö tästä salista joku joka kertoisi, kuka on sopinut, mitä on sopinut ja koska on sopinut? Tätä on yritetty kysyä. Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään pyrkyä tähän tehtävään.

Komu sai enemmän ääniä

Mika Järvinen (kok.) Sysmästä kysyi, eivätkö Lahti ja Hollola voisi neuvotella keskenään yhteisymmärryksen löytämiseksi.

– Näkisin hyvänä, jos varapuheenjohtaja olisi jostain muusta kunnasta kuin Lahdesta.

Koska halua neuvotteluihin ei ollut, yhtymäkokous päätyi äänestämään. Äänet jakautuivat siten, että Komu sai 124 ja kaksi kolmasosaa ääntä ja Rehula 76 ja yhden kolmasosan. Komun valinnan esteeksi tuli perussopimukseen sisältyvä ehto, jonka mukaan vähintään kolmasosan kunnista on kannatettava päätöstä, jotta se voidaan hyväksyä.

– Komu on saanut äänet Iitistä, Myrskylästä ja Lahdesta. Kolmasosan vaatimus ei täyty. Perussopimusta valmisteltaessa tätä asiaa ei varmasti ole mietitty. Tästä ei syntynyt päätöstä, hallintojohtaja Veli Penttilä ilmoitti.

Yhtymäkokous keskeytettiin ääntenlaskennan ajaksi. Valituksi tuli lopulta Pekka Komu (kuvassa vasemmalla). Kuva: Vili Uuskallio

Kokousta tässä vaiheessa johtanut yhtymähallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.) tiedusteli neuvottelutauon tarvetta, mutta sitä ei vieläkään ollut.

– Tuntuu hassunkuriselta ja kiusalliselta, että juutumme tällaiseen kysymykseen, Hannu Rahkonen totesi.

Komu kertoi, että puheenjohtajavalinnoista ei keskusteltu, kun puolueet keväällä neuvottelivat yhtymäkokousmallista.

– Yhtymäkokouksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat läsnäolo-oikeudella hallituksen kokouksissa. Lahti on ikään kuin antanut periksi, että Lahdella ei ole enemmistöä hallituksessa. Tämän takia on neuvoteltu niin, että Lahti saa kuitenkin edustajia paikalle kokoukseen, hän perusteli kaupungin halua säilyttää paikka itsellään.

"Hyvin Lahti-vetoisesti"

Asikkalan Mira Nieminen (ps.) katsoi, että yhtymää viedään nyt eteenpäin hyvin Lahti-vetoisesti.

– Nyt olisi oikeasti mahdollisuus ottaa muutkin kunnat vaikuttaville paikoille. Jos jumitetaan aamupäivä tämän asian kanssa, ei se hyvää näytä meidän toiminnasta.

Järvinen toivoi Lahdelta luottamuksen osoitusta ja näyttöä, että muillakin on mahdollisuuksia.

– Hassua jos takerrutaan hallinnollisiin juttuihin.

Rehula muistutti, että yksittäisellä kunnalla ei lain mukaan voi olla yksin päätösvaltaa kuntayhtymässä.

– Tämä on koiraveron kokoinen asia tilanteessa, jossa on pikkaisen muitakin murheita.

"Ei Riutallekaan haise"

Heinolan Heimo Riutta (sd.) luonnehti tilannetta hallintokikkailuksi ja huomautti äänestystuloksen olevan kohtuullisen selvä.

– Ehkä tässä haiskahtaa vähän puoluepolitiikka. Halutaan pöydän päähän yksi keskustan ihminen lisää.

Tämän jälkeen Rehula tiedusteli, ratkeaako asia sillä, että hän vetäytyy.

– Silloin ei Heimo Riutallekaan haise mikään. En ota mahdollista tehtävää vastaan.

Ja näin yhtymäkokous valitsi yksimielisesti varapuheenjohtajaksi Komun.

Puheenjohtaja Rahkonen toivoi yhtymäkokousedustajilta rakentavaa ja eteenpäin vievää kokousta. Sitä peräänkuulutetaan myös keskussairaalan auditorion seinälle ripustetussa mainoslakanassa, jossa lukee "yhdessä tehden".

Varsinaiset asiat yhtymäkokous kuittasi lyhyesti. Maanantain kokouksen asialistalla olivat muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon yhtenäisen asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden eli UNA Kaari -hankkeen tilannekatsaus sekä vastineen antaminen viime vuoden arviointikertomukseen.

Lue myös: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on elänyt kriisistä toiseen, mutta tehostaminen jatkuu: näin yhtymässä on säästetty vuodesta 2016 saakka
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi