Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mikä on läntisin "pressa" ja mitä meinaa käpy lautasella? 50-vuotias Leijona-ajo kokosi jälleen autoseurueet ratkomaan arvoituksia Lahdessa

Tapahtuma on pysynyt samana läpi vuosikymmenien, mutta miten se istuu tulevan ympäristöpääkaupungin imagoon?

Ilkka Kauppila jakoi tehtävät, joita oli ollut itse laatimassa. Kuva: Pirjo Kamppila

Kun Heikki Punkkisen trumpettisoolo oli vaiennut sunnuntaina kello 13, saattoi järjestyksessä 50. Leijona-ajo alkaa Lahden torilta. Samalla alkoi myös aurinko paistaa.

Torille oli kokoontunut 92 autoa, jossa kussakin monihenkinen joukkue alkoi kiivaasti miettiä vastauksia Lahteen liittyviin kysymyksiin. Monivalintatehtävät olivat kuitenkin vasta alkulämmittelyä jatkolle, jossa piti etsiä tiettyjä kohteita kaupungissa kuva-arvoitusten perusteella.

Heikki Punkkinen puhalsi 50. Leijona-ajot alkamaan. Kuva: Pirjo Kamppila

Tiimi Hietala oli testaamassa tietojaan ja taitojaan ensimmäistä kertaa.

Nelihenkisen joukkueen vahvuuksia olivat piirtäminen (Annika Lundberg), paikallistuntemus (Elina Hietala), kurinpito (Tuomas Hietala) ja ajotaito (Olli Turunen).

Kaksituntisen ajon aikaiseksi piristeeksi he olivat varanneet kahvia ja vissyvettä.

Tiimin ajokki oli vuoden 1972 Buick Skylark. Juuri autoharrastus innosti heitä osallistumaan perinteiseen lahtelaistapahtumaan.

Tiimi Hietala onnistui ensimmäisessä kisassaan hienosti. Vain kolme arvoituksista jäi ratkaisematta, ja yhdelle rastille (Leon Leikkimaa) autokunta saapui minuutin liian myöhään. Lopputulos oli sija 37.

– Ehdottomasti uudelleen ensi vuonna, vakuutti Olli Turunen joukkueensa puolesta.

Tiimi Hietamäki eli Annika Lundberg, Elina Hietala, Olli Turunen ja Tuomas Hietala osallistuivat Leijona-ajoon museoautolla. Kuva: Pirjo Kamppila

Jos kilpailija ehti kahdessa tunnissa käymään kaikilla 15 rastilla, hänen ajomatkansa oli runsaat 40 kilometriä. Kisan leppoisasta luonteesta kertoo se, että pääpalkinto eli painepesuri arvotaan kaikkien osallistujien kesken.

Leijona-ajon järjestävät yhteistyössä Lions-klubi Lahti Laune ja Ankkuri. Pääasiana on kerätä varoja nuorisotyöhön, muistutti Launeen klubin jäsen Ilkka Kauppila. Tuotto on vuosittain 3 000–4 000 euroa.

Tuomas Hietala tutki kuva-arvoituksia. Kuva: Pirjo Kamppila

Kauppila oli mukana tiimissä, joka keksi tämänvuotiset arvoitukset.

– Arvoitukset eivät saa olla liian helppoja. Reitin on oltava looginen ja kohteisiin pitää päästä helposti autolla. Suunnittelu alkoi jo keväällä, kuvasi Kauppila suunnittelun vaikeuksia. Oma lukunsa on se, ettei netistä saa liikaa apua.

Kuva: Pirjo Kamppila

Aiemmin suunnistukseen varauduttiin kartoilla, puhelinluetteloilla ja tuoreilla sanomalehdillä. Nyt digivälineet ovat korvanneet ne, mutta paikallistuntemusta ei korvaa mikään.

Esimerkiksi helpoksi pisteytetty rasti ilmaistiin kuvalla, jossa lautasella oli männynkäpy. Oikea vastaus oli lounaskahvila Mänty Hennalassa. Entä läntisin "pressa"? Ei ollut aivan helppoa arvata, että tämä viittasi presidentti Sauli Niinistöön, jonka lempinimi Sale on myös osuuskaupan myymälä.

Harri ja Nina Vastamäki luottivat paikallistuntemukseensa ja tablettitietokoneeseen. Kuva: Pirjo Kamppila

Tiimi Ahtialan Ärrä luotti vankkaan paikallistuntemukseensa. Harri Vastamäki istui ratin takana kilpailemassa jo 15. kertaa ja sama tiimi oli koolla viidettä kertaa. Nina Vastamäki istui vieressä tablettitietokone polvillaan.

– Paras saavutus oli kuudes sija toissa vuonna, kertoi Harri Vastamäki ennen lähtöä.

Lue myös: Marketing Finlandin Riikka-Maria Lemminki: ”Lahtelaisten pitäisi olla ylpeitä, että ympäristöpääkaupungin titteli on Lahden eikä Helsingin”
 

Leijona-ajo on pysynyt melko samanlaisena kautta vuosikymmenten. Huviautoilu tulevassa ympäristöpääkaupungissa ei kuitenkaan kuulosta hyvältä. Voisiko ajon muuttaa vaikkapa pyöräilytapahtumaksi?

– Se ei ole poissuljettu. Siitä on puhuttu. Mutta kävelynä se olisi vaikea järjestää, mietti Kauppila.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi