Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Monta rakennusta odottaa purkua Lahden Paavolassa – ensimmäisiä asuinkerrostaloja rakennetaan jo

"Suojelutahto tässä kaupungissa on repsahtanut", sanoo Lahden kaupunginmuseon tutkija Riitta Niskanen.

Kirkkokatu 8 ja 10, Lahti. Paavolan entinen terveysasema (vas.) odottaa purkua asuinrakentamisen tieltä. Sen pariksi aikoinaan tehdyn Kelan toimitalon kohtalo on vielä auki. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden Paavolassa on meneillään tai vireillä useita rakennussuunnitelmia. Kokosimme muutamia niistä.

Saimaankatu 29, Lahti. NCC rakentaa tontille Lahden Taloille kaksi kerrostaloa, joiden pitäisi valmistua 2020. Kuva: Sami Kuusivirta

1. Entinen liikekeskus, Saimaankatu 29

Rakentaminen käynnissä. NCC Suomi tekee Lahden Taloille kaksi ARA-rahoitteista 7-kerroksista taloa. Kohteen rakentaminen käynnistyi kesän korvilla ja ensimmäinen talo on valmiina loppukesästä 2020. Toinen talo valmistuu syksyllä 2020.

Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen sanoo tiedotteessa, että keskustassa on jatkuvasti vuokra-asuntojen kysyntää. Kerrostalot ovat lähes nollaenergiatalojen energiankulutustasolla ja katolle asennetaan aurinkopaneelit, joista saatava sähkö käytetään viilennyksen, valaistuksen ja talotekniikan ylläpitoon.

Ylimmässä kerroksessa on saunaosasto laajalla näköalaterassilla. Kaksikerroksinen pysäköintihalli sijoittuu osin maan alle ja hallin kattotaso maisemoidaan viheristutuksilla. Taloissa on yhteensä 110 asuntoa, yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Asuntojen keskipinta-ala on 48,9 neliötä. NCC:ltä kerrotaan, että valmius olisi tehdä kolmaskin talo, mutta neuvottelut ovat vielä kesken.

Kauppakatu 16, Lahti. Anttilan tavaratalo meni kiinni jo 2016, ja kaavan mukaan tontille saisi tehdä noin 20-kerroksisen talon. Omistaja Luhta ei ole vielä edennyt asiassa. Kuva: Sami Kuusivirta

2. Entinen Anttilan tavaratalo, Kauppakatu 16

Kaava on ollut lainvoimainen jo syksystä 2013. Anttila lopetti toimintansa 2016, ja Luhdan omistuksessa olevat kiinteistö ja tontti odottavat toimenpiteitä. Tontille saa rakentaa enintään 56-metrisen, noin 20-kerroksisen tornitalon.

Luhta Kiinteistöjen toimitusjohtaja Hannu Leminen on saanut toistuvasti vastata uteluihin tornitalon nousemisesta. Hän on kertonut hanketta valmistellun jo pitkään, mutta "odottamatonta vaikeutta ja ylimääräistä työtä on aiheuttanut Lahden heikko tunnettuus investointikohteena" (ESS 11.5.2018).

Nyt Leminen sanoo, että haluaisi kertoa jo lisää, mutta ei vielä ole saanut siihen lupaa. Sen verran hän suostuu paljastamaan, että "hyvin aktiivista on ollut, töitä tehdään ja mielenkiintoa on riittänyt".

Nytkähtääkö hanke liikkeelle kenties ensi vuoden puolella?

– Toivottavasti, Leminen sanoo.

Lahden Paavolan entinen terveysasema ja Kelan toimitalo Kirkkokadulla. Kuva: Sami Kuusivirta

3. Paavolan vanha terveysasema ja Kelan talo, Kirkkokatu 8 ja 10

Asemakaavassa on ollut viimeksi meneillään luonnosvaihe, joka päättyi syyskuun loppuun. Tarkoitus on muuttaa yleisten rakennusten tontit pääosin asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Luonnokset perustuvat täyteen uudisrakentamiseen. Ainakin terveysasemasta on tehty purkupäätös.

Toiminta Paavolan terveysasemalla lakkasi kokonaan parisen vuotta sitten rakennuksen sisäilma- ja muiden rakenteellisten ongelmien vuoksi. Vieressä sijaitseva Kelan toimitalo suunniteltiin alun perin pariksi terveysaseman kanssa. Kuntoselvitys- ja käytettävyyslausunnossa on arvioitu, että tilat taipuvat huonosti ainakin asuinkäyttöön.

Kirkkokatu 8 ja 10, Lahti. Paavolan entinen terveysasema odottaa purkua asuinrakentamisen tieltä. Sen pariksi aikoinaan tehdyn Kelan toimitalon (oik.) kohtalo on vielä auki. Kuva: Sami Kuusivirta

Yli 50-vuotiaasta Kelan talosta teetettiin rakennushistoriallinen selvitys 2018. Siinä todetaan muun muassa, että osittain elementtirakenteinen julkisivu on ollut ongelmallinen. "Siinä on esiintynyt sekä lämpövuotoja että räystäättömyydestä ja viistosateesta johtuvia vesivuotoja."

Kaavasta on jätetty yksi mielipide koskien Vuorelmankulmaa. Kaavoitusarkkitehti Päivi Airas Lahden kaupungilta kertoo, että kaavatyö jatkuu tarkemman suunnittelun edetessä ja palaute huomioiden.

Lahden kaupunginmuseon tutkijan Riitta Niskasen mielestä kaupungissa olisi tärkeää säilyttää myös modernia arkkitehtuuria, koska "se on juuri tälle kaupungille tyypillistä".

Entinen Muotoiluinstituutti Kannaksenkadulla, A-osan purku on ollut käynnissä. Alueelle rakentuu Paavolan kampus. Kuva: Sami Lettojärvi

4. Paavolan kampusalue, Kannaksenkatu, Kirkkokatu, Laaksokatu

Alueen rakentaminen alkoi huhtikuussa 2019. Kampuksesta tulee 1 350 lukiolaisen ja lähes tuhannen peruskoululaisen kampus. Hanke käsittää Aikuiskoulutuskeskuksen sekä entisen Muotoiluinstituutin rakennuksien peruskorjausta ja A-osan purun sekä uudisrakentamista. Kampusalueeseen kuuluu myös Kannaksen lukio ja Humpulan päiväkoti Laaksokadulla.

Lue myös: Kehätie valmiiksi, koulut kuntoon – ESS listasi Lahden merkittävimpiä investointeja
 

Alueen on tarkoitus valmistua 2022–2023. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on yli 50 miljoonaa euroa.

– Ehdin jo hetken ajatella, että rakennusten suojelutahto olisi tässä kaupungissa nousemassa, mutta nyt se on repsahtanut. Päätös purkaa entisen Muotoiluinstituutin A-osa on vain yksi esimerkki tästä, Lahden kaupunginmuseon tutkija Niskanen sanoo.

ESS on aiemmin kertonut, että A-osasta löytyi kosteusvaurioita ja siellä havaittiin Ramboll Finlandin selvityksessä sisäilmapuutteita.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Paikallismediat

Lue seuraavaksi