Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kasisali Lahdessa pimenee, muttei lopullisesti – Sammonkatu 8:n luvataan nousevan lähivuosina uudessa loistossa

Tunnettu tapahtumapaikka on tullut taloteknisesti tiensä päähän. Kaavaehdotuksessa Kasisali puretaan asuintalon tieltä, mutta käyttäjiä ei jätetä tyhjän päälle.

Sammonkatu 8 Lahden Paavolassa ilmakuvassa. Kasisali sijaitsee rakennuksen matalassa osassa etualalla. Tilat ja tontin omistaa Spatium, ja jos sen kaavaehdotus menee läpi, matala osa rakennuksesta puretaan ja Kasisali siirtyy Kauppakadun puolelle. Kuva: Sami Kuusivirta

”Muistan kun yksi tyttö, jonka tukka oli tupeerattu sellaiseksi pörröksi, pyysi tulta tupakkaan joltain ja puff, koko tukka hävisi kuin pieru Saharaan”.

Entisessä huonekalutehtaassa Lahden Sammonkadulla vuodesta 1982 toiminut Kasisali on monille lahtelaisille tuttu ja rakaskin. Palava tukka ja kymmenet muut muistot tulvivat esiin, kun Lahden kaupungin museotutkija Maija Huusko kertoi hiljan sosiaalisessa mediassa keräävänsä kaupunkilaisten muistoja Kasisalista.

Yksi keskusteluketjuun kommentoineista muistaa, että perustamishetkellä ”nurkissa vilisi rottia ja kellarissa lillui jätevesi”. Sittemmin Kasisalilla on teinidiskoiltu, heiluttu punk-bileissä, juotu kiljua mehukattipönikästä niittirotsi yllä, tehty graffiteja ja pidetty jyrsijänäyttelyitä, joihin tuli tuomareita Ruotsista asti.

Kasisalilla ovat esiintyneet esimerkiksi Dingo, Apulanta, Tehosekoitin, The 69 Eyes, Hybrid Children, Juustopäät ja useat lahtelaisräppärit kuten Brädi ja Cheek, jonka uran sanotaan alkaneen Kasisalilta. Brädi on todennut, että lahtelaisen rap-kulttuurin pohja on vahvasti Kasisalilla.

Kasisalilla on järjestetty lukuisia taidetapahtumia, Asunnottomien yö -tempauksia, vähävaraisten joulujuhlia, työttömien kirpputoreja, lasten sirkusta ja maahanmuuttajien infotilaisuuksia. Onpa siellä kuvattu Harry Marttilan ja Gentlefiren musiikkivideokin 1990-luvulla.

Lahden kaupungin nuorisopalveluiden kulttuurituottaja Daniel Suopelto Kasisalin narikassa, jonka tiskissä lukee liuta paikassa esiintyneiden artistien ja bändien nimiä. Kuva: Sami Lettojärvi

Huusko ei kerää materiaalia huvikseen. Osa kaupunkilaisista puhuu jo varmana tietona, että Kasisali tullaan purkamaan lähivuosina. Ja niin saattaa tapahtuakin, mutta sille on syy: pitkään jatkuneet sisäilmaongelmat, jotka ovat ajaneet kaupungin nuorisopalveluiden työntekijät väistötiloihin ja osan sairaslomalle.

– Kasisalille ei ole myönnetty enää mitään vakiovuoroja meidän toiminnalle. Työntekijämme eivät voi olla tiloissa kuin hetken, kun saavat jo oireita. Järjestämme marraskuun lopussa Kasisali katkolla -tyyppisen konsertin, sitten puramme kaiken tekniikan pois ja se on siinä, kertoo Petteri Peltonen, Lahden kaupungin nuorisopalveluiden pohjoisen alueen palvelupäällikkö.

Nuorisopalveluilla oli rakennuksessa hallinnassaan Kasisalin ohella henkilökunnan työtiloja ja Fillarikeskus. Peltonen kertoo olleensa töissä Sammonkadun tiloissa 10 vuotta viime vuoteen asti. Nyt Sammonkadulla on enää työpajatoimintaa ja vain muutama kaupungin työntekijä, ja hekin ovat pian lähdössä väistötiloihin.

– Käytämme väistötiloja ja tapahtumia varten pop up -tiloja, kunnes uudet työ- ja tapahtumatilat saadaan tehtyä, Peltonen kertoo.

Kiinteistön ja tontin omistaa Lahden kaupungin kiinteistöyhtiö Spatium Toimitilat. Spatiumin kiinteistökehitysjohtaja Harry Nordström vahvistaa, että rakennus on heikossa kunnossa. Talotekniikka on tiensä päässä.

– Sähköt, ilmanvaihto, kellarikerroksessa massanvaihto maan alla – lähes kaikki pitää purkaa ja tehdä uusiksi. Muuta vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole. Rakennus ei vastaa nykyisellään tämän päivän vaatimuksia, Nordström sanoo.

Hän haluaa rauhoitella kaikkia huolestuneita: jos Spatiumin toivoma kaavamuutos toteutuu, vanha huonekalutehdas näyttää ulospäin samalta kuin ennenkin, ”korkeintaan vain siistimmältä”. Kasisalikin jatkaisi rakennuksessa, mutta uusituissa tiloissa.

– Säilytämme rakennuksen ulkonäön ja ikkunajaotkin. Kasisali siirtyisi Kauppakadun puolelle. Arvostamme Kasisalia ja tiedämme sen merkityksen. Toivomuksemme on myös se, että kaupungin nuorisopalvelut pääsisi palaamaan Sammonkadulle, Nordström sanoo.

Nuorisopalveluille tulisi tilat Kasisalin yläpuolelle toiseen kerrokseen. Nordström kertoo Spatiumin tekevän yhteistyöneuvotteluja nuorisotoimen kanssa, jotta sille saataisiin saneerauksen yhteydessä mahdollisimman tarkoituksenmukaiset tilat.

Wakamonocon-cosplayn tunnelmia Kasisalilta vuodelta 2016. Kuva: Katja Luoma

Asemakaavassa, johon Kasisalin emokiinteistö kuuluu, on meneillään aloitusvaihe. Lahden kaupungin kaavoitusarkkitehti Markus Lehmuskoski kertoo, että kaavoituksessa ei ole vielä päästy niin pitkälle, että osattaisiin kertoa, miten iso osa kaavalla mahdollistettaisiin purettavaksi tai mikä Kasisalin kohtalo varmuudella on.

– Lähtötietona on ainoastaan Spatiumin ehdotus. Se on hakenut korttelin yksikerroksisen sisäosan eli Kasisalin sisältävän osan purkamismahdollisuutta, jäljelle jäävien osien muuttamista asuin- ja toimitilakäyttöön sekä uuden asuinkerrostalon ja parkkitalon rakentamista tontille, Lehmuskoski kertoo.

Spatiumin ehdotuksessa lämpökeskus piippuineen säilyisivät tontilla. Kohteesta on tekeillä rakennushistoriallinen selvitys ja kuntotutkimuksia.

Pikashakin SM-kisat Kasisalilla vuonna 2008. Kilpailijat istuivat vieri vieressä. Kuva: Katja Luoma

– Vasta niiden valmistumisen jälkeen voidaan aloittaa mahdollinen purkamiskeskustelu, Lehmuskoski sanoo.

Harry Nordström toteaa myös, että mitään ei ole vielä päätetty, mutta:

– En voi kuin toivoa, että kaavaehdotus menee läpi. Muuta vaihtoehtoa kuin saneeraus ei ole, jos tiloja halutaan vielä käyttää.

Lahden kaupunginmuseolla on päätetty järjestää marraskuussa paneelikeskustelu Kasisalista kaavamuutoksen innoittamana. Tutkija Riitta Niskanen kertoo, että tilaisuuden ei ole tarkoitus olla juupas-eipäs-pureta-tyyppinen väittely, vaan museo haluaa soveltaa laajempaa tapaa ymmärtää rakennussuojelu.

– Keräämme ihmisten muistoja, jotta saamme selville, mitä ja millä tavalla meillä arvotetaan ja mitä halutaan säilyttää.

Niskasen mukaan huonekalutehdas on osittain suojeltu. Se tarkoittaa, että julkisivuun saa tehdä maltillisia muutoksia, mutta rakennuksen sisätiloja ei ole suojeltu lainkaan. Se, että sisätilat olisi suojeltu, on Niskasen mukaan harvinaista, ”varsinkin Lahdessa”.

– Museo ei ole nähnyt tarkempia suunnitelmia, mutta Spatiumin ehdotus on tiedossamme. Sellaisenaan se ei voi toteutua.

Niskanen sanoo, että rakennuksen ulkoisen ja sisäisen ilmeen ”täytyy olla synkassa keskenään”.

– Ei voi olla niin, että kun astuu sisään, käy ihan eri aikakaudelle kuin julkisivun perusteella olisi voinut odottaa.

Spatiumin Nordström sanoo, että suunnitelmat ovat vielä auki, ja paljon voidaan tehdä toisin kuin nyt on ajateltu.

– Kasisalin nykyinen ilme on mahdollista toteuttaa uusissakin tiloissa, mutta entistä paremmin ja nykyaikaisella tekniikalla. Myös nyt pieniksi suunnitellut asunnot on mahdollista toteuttaa isompina, jos niin halutaan, hän sanoo.

Sadat nuoret jonottivat kesätyöseteleitä Kasisalilla maaliskuussa 2019. Jono ulottui pihamaalle ja Sammonkadulle asti. Kuva: Sami Kuusivirta

Markus Lehmuskoski kertoo, että asukasiltaa on suunniteltu loppuvuodelle, mutta ajankohta ja paikka eivät ole vielä varmistuneet. Museon järjestämä keskustelutilaisuus Kasisalista pidetään tiistaina 19. marraskuuta Museokioskilla Aleksanterinkadulla, ja Lehmuskoski on yksi tilaisuuden puhujista.

Vanhasta huonekalutehtaasta on tekeillä rakennushistoriallinen selvitys, joka tarvittiin kaavaehdotusta varten. Nordströmkin odottaa tekeillä olevaa selvitystä kiinnostuneena. Sen pitäisi valmistua 1–2 kuukauden kuluessa.

Lue myös: Yleisötapahtuman järjestäminen vaatii usein monta lupaa – Lahden kaupunki yrittää helpottaa tuskaa eTapahtuma-palvelulla
 

Lahden nuorisopalveluiden historiaa pöllytellään viime vuonna julkaistussa toimintakertomuksessa, ja siinä sivutaan myös Kasisalin toimintaa. Myös Kasisalin musiikkitapahtumista on tekeillä oma historiikkinsa Lahden nuorisopalveluissa.

"Kasisali, välillä mä kaipaan sitä." Cheek eli Jare Tiihonen mainitsi juurensa Valot sammuu -biisissään (2015) näin. Kappale päätti Tiihosen uran räppärinä Lahden mäkimontussa 2018.

Valot ovat sammumassa myös Kasisalilla, muttei lopullisesti.

Cheek eli Jare Tiihonen esiintymässä Lahden Kasisalilla vuonna 2016. Kuva: Sami Kuusivirta
Spatiumin kaavaehdotus

Sammonkatu 8, Lahti

Alustavien suunnitelmien mukaan Kasisali siirtyisi Kauppakadun puoleiseen osaan ja sen yläpuolelle tulisi toimisto- ja koulutuskäyttöön soveltuvia tiloja.

Kauppakadun ja Sammonkadun kulmaan tavoitellaan liike- ja toimistotiloja.

Sammonkadun puolelle tulisi pienehköjä asuntoja, yhteensä 80 kappaletta, kerrosala 5 600 neliötä.

Matala piharakennus purettaisiin ja tilalle tulisi 9-kerroksinen pistetalo, jossa on 63 asuntoa, kerrosala 3 750 neliötä.

Nykyinen varavoimala ja piippu jäisivät paikalleen, viereen tulisi uusittu piha-alue ja nykyisen parkkialueen tilalle pysäköintitalo.

Jos kaavaehdotus toteutuu, työt alkaisivat arviolta keväällä 2020 ja valmista pitäisi tulla viimeistään 2023.

Lähde: kiinteistöyhtiö Spatium
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi