Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pelicans SB puuhaa Lahden Mukkulaan 6 miljoonan euron urheiluhallia – suunnitelmissa kuusi erillistä liikuntatilaa

Lahdessa on kasvava pula sisäliikuntatiloista. Pelicans SB aikoo ratkaista tilanteen massiivisella hallihankkeella. Liikuntakeskus palvelisi myös Mukkulan koulua.

Toiminnanjohtaja Jari Koskinen olisi "maailman onnellisin mies", jos Pelicans SB tai joku muu rakentaisi Lahteen lisää sisäliikuntatiloja. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen Salibandyseura eli Pelicans SB puuhaa uutta liikuntahallia Mukkulaan. Seuran suunnitelmissa on liikunta- ja hyvinvointikeskus, joka palvelisi monipuolisesti eri sisäliikuntalajeja.

Noin 6 500 neliön laajuinen kokonaisuus sijoittuisi Mukkulan koulun ja urheilukentän parkkialueen väliin. Rakentamisen alle jäisi kaksi tenniskenttää ja puistoaluetta.

Liikuntakeskukseen tulisi kuusi erillistä liikuntatilaa. Tarve uusille sisäliikuntatiloille on ilmeinen ja kaikkien tiedostama, kertoo Pelicans SB:n toiminnanjohtaja Jari Koskinen.

– Uusia lajeja tulee ja harrastajamäärät kasvavat. Puhutaan sellaisista tuntimääristä, että tilat eivät enää riitä. Siitä hanke on lähtenyt.

Hinta noin 6 miljoonaa

Pelicans SB on jättänyt liikuntahallia koskevan valtionavustusanomuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Hanketta varten on perustettu osakeyhtiö, jonka omistaa Päijät-Hämeen Salibandyseura.

– Yhtiötä ei ole perustettu sijoituskohteeksi. Toivomme, että kaikki osakkaat ovat mukana isolla sydämellä. Tavoitteenamme on ratkaista liikuntatilakysymyksiä ja auttaa Lahden kaupunkia, Koskinen sanoo.

Kuva: Juha Peurala

Liikuntakeskuksen kustannusarvio on 5,9 miljoonaa euroa. Halli on tarkoitus rakentaa yksityisillä rahoilla, mutta kaupunkia toivotaan tilojen vuokralaiseksi. Urheiluhallia voitaisiin hyödyntää myös Mukkulan koulun liikunta- ja juhlasalina.

– Taloudellinen kokonaisuus ratkeaa aika monenkin asian kautta. Kaupunkia ei ole tarkoitus hakea osakkaaksi. Hanke on lähdetty viemään niin, että se joka tapauksessa toteutuu.

Kaupunki laatii parhaillaan kaavamuutosta liikuntahallia varten. Koskisen mukaan hallin rakentaminen voisi alkaa parhaassa tapauksessa jo toukokuussa.

– Olemme kaikki laskelmat on tehty niin pitkälle, että olemme valmiita, kun ministeriöstä tulee rahoituspäätös. Valtionavun osuudeksi olemme arvioineet 720 000 euroa, mutta sen varaan ei ole laskettu.

Tarvitaanko kilpailutus?

Lahden sivistysjohtaja Tiina Granqvist pitää Pelicans SB:n hanketta tervetulleena avauksena.

– Sisäliikuntatilat ovat kaupungissa vähentyneet sitä mukaa, kun kouluratkaisuita on tehty. Urheiluseurojen ja ihmisten liikuttamisen näkökulmasta tilaa tarvittaisiin lisää.

Granqvist arvioi, että yksityinen hallihanke olisi kilpailutettava.

– Kilpailutuksessa luotaisiin kriteerit, että mitä halutaan ja annettaisiin tarjoajalle mahdollisuus ideoida.

Myös liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki ennakoi, että kaupungin on yksityiseen hankkeeseen osallistuessaan arvioitava hankintalakiin liittyvät kysymykset.

– Liikunta- ja kulttuurilautakunnan kokoukseen on tulossa pykälä, jossa otetaan kantaa sisäliikuntahallitarpeeseen, hän kertoo.

Liikuntahallia suunnitellaan tenniskenttien ja puistoalueen paikalle. Kuva: Mirja Hussain

Kaupungin toimitilajohtajan Jouni Arolan mukaan kilpailuttamisen tarpeen ratkaisee, tulkitaanko kaupungin mukanaolo hankinnaksi vai vuokraamiseksi.

 –Vuokraaminen sinänsä ei ole hankintalain mukaista toimintaa. Jos kaupungin nimi vaaditaan vuokrasopimukseen, jotta hanke toteutuu, se helposti tulkitaan hankinnaksi. Jos asia etenee, sitten selvitetään, miten edetään.

"Mukana joka tapauksessa"

Koskinen muistuttaa, että Lahteen on kaivattu yksityisiä investointeja hankkeita, joissa kaupunki voisi olla vuokranmaksajana. Hän sanoo, että olisi toiminnanjohtajana "maailman onnellisin mies", jos joku rakentaisi liikuntatiloja.

– Toinen puoli on, että hintalaskelmien pitää olla sellaisia, että harrastajat pystyvät tiloihin menemään. Me olemme tehneet laskelmat sellaisilla spekseillä, että lahtelaisten on mahdollista tulla ja liikkua.

Mahdollinen kilpailuttaminen venyttäisi hankkeen aikataulua.

– Jos kaupunki ryhtyy kilpailuttamaan hallinhanketta, luulen, että tarjouksia tulee 3–5 yritykseltä. Haarukka tulee olemaan melkoinen. Kaupungin pitäisi määritellä, mitä on se on kilpailuttamassa.

Koskisen mukaan hanke on nyt siitä kiinni, miten kaavamuutos menee.

– Jos virkakoneisto ilmoittaa, että tulee kilpailutus, sitten ollaan hitaammassa aikataulussa. Mukana olemme joka tapauksessa, sen voin luvata.

Hallihanke

Hyvinvointi- ja liikuntakeskus

Pelicans SB:n suunnittelemaan liikuntakeskukseen tulisi neljä tuhannen neliön laajuista ja kaksi 500 neliön laajuista liikuntatilaa. Tilaa tulisi noin 6 500 neliötä.

Hallissa huomioitaisiin kaikki palloilulajit ja monenlainen muu liikunta.

Tiloja voitaisiin käyttää Mukkulan koulun liikunta- ja juhlasalina.

Halli tarjoaisi liikuntaharrastusmahdollisuuksia myös Niemen kampuksen opiskelijoille.

Halli toteutettaisiin puurakenteisena ja matalaenergiaratkaisuna.

Urheiluhallia koskeva k aavamuutos on luonnosvaiheessa .

Lahden kaupunki korjasi Suurhallin messu- ja sisäliikuntatilaksi vuonna 2012. Suurhallin ja Salpausselkähallin tiloja käyttävät mm. salibandy, koripallo, jalkapallo, pesäpallo, yleisurheilu, pöytätennis, golf, cheerleadertoiminta ja roller derby.

Ottelutapahtumat ja Messukeskuksessa järjestettävät tapahtumat rajoittavat liikunnan harrastamista.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi