Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Missä pyrstöuintia voi harrastaa? Lahtikin salli merenneitoilun yleisillä vuoroilla

Pyrstöuinti tai merenneitouinti on kiinnostanut erityisesti tyttöjä ja nuoria naisia. Kuva: Viena Kytöjoki

Pyrstöuimareihin suhtaudutaan myönteisesti päijäthämäläisissä uimahalleissa. Pyrstön kanssa pääsee uimaan yleisillä uintivuoroilla Lahden, Heinolan, Hollolan, Kärkölän, Orimattilan, Padasjoen, Sysmän ja Vierumäen uimahalleissa.

Vielä viime syksynä pyrstöuimarit eivät saaneet uida Lahden uimahallien yleisillä uintivuoroilla, mutta käytäntö on muuttunut tämän vuoden aikana. Pyrstöuinti on sallittua kaikissa Lahden uimahalleissa yleisillä uintivuoroilla.

Lahden kaupungin uinninvalvoja Pasi Pekki kertoo, että pyrstöuimareita on kuitenkin näkynyt Lahden uimahallissa vähän.

 – Pari tyttöä on käynyt, mutta aika nopeasti uimarit näyttäisivät kyllästyvän pyrstön kanssa uimiseen hallissa.

Pekin mukaan pyrstöuimareita on ollut Lahden uimahallissa niin vähän, että tähän mennessä he ovat mahtuneet hyvin samaan altaaseen muiden uimareiden kanssa.

– Kun heille näyttää, missä on tilaa uida ja sukeltaa turvallisesti, niin hyvin he ovat mahtuneet muiden uimareiden joukkoon.

Muissakin Päijät-Hämeen uimahalleissa pyrstön kanssa uimaan pyrkivät ovat päässeet altaaseen. Joissakin halleissa, kuten Padasjoella, jossa uimaratoja on vähän, pyrstön kanssa uimaan pääsee tilanteen mukaan. Padasjoellakin pyrstöuimarit ovat kuitenkin tähän mennessä aina päässeet altaaseen.

Kurssilla merenneidoksi

Pyrstöuinti tarkoittaa uimista, jossa uimari käyttää kahden räpylän sijasta yhtä uintiräpylää eli monoräpylää. Merenneidon tai -miehen uintivarusteisiin kuuluu myös ohuesta kankaasta valmistettu pyrstö, joka vedetään jalkojen päälle.

Pyrstöuinti on noussut uutena lajina esille viime vuosina, ja varsinkin nuoret tytöt ovat ihastuneet siihen.

Lahden seudulla pyrstöilijöiksi pyrkiville järjestetään myös kursseja. Tänä syksynä kursseja pitävät ainakin Lahden Uimaseura ja Pärsky, joka järjestää merenneitouintikurssin Orimattilan uimahallissa. Sysmässä kurssin pitämistä suunnitellaan.

Lahden Uimaseuran seuraavat pyrstöuintikurssit alkavat lokakuun lopussa. Alkeis- ja jatkokursseja pidetään 7–12-vuotiaille lapsille Lahden ja Kivimaan uimahalleissa. Kurssin osallistumisvaatimuksia ovat vähintään 25 metrin uimataito omalla tyylillä, sukeltaminen ja se, että uimarilla täytyy olla käytettävissään oma pyrstö räpylöineen.

Pärskyn seuraava merenneitokurssi alkaa 11. lokakuuta. Kurssi on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat uida noin 50 metriä, osaavat kellua selällään ja vatsallaan sekä sukeltelevat mielellään. Pärskyn kurssille osallistuva voi lainata uintia varten tarvittavan pyrstön.

Pärsky järjestää myös mahdollisuuden päästä testaamaan merenneitoilua Orimattilan uimahallissa. Pyrstön saa lainata testausta varten.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi