Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pyhäniemen kartanon isäntä Mika Lehto voitti käräjillä jo toistamiseen - Långvik-osakekaupat todettiin laillisiksi

Helsingin hovioikeus ratkaisi kirkkonummelaisen kiinteistösijoitusyhtiön myynnistä syntyneen riidan pankkiiri Mika Lehdon hyväksi. Vastapuolen saldo hovista oli puhdas nolla.

Pankkiiri Mika Lehdolla ja hänen entisillä yhtiökumppaneillaan on ollut jyrkästi erilainen käsitys siitä, menikö Långvik South oy:n osakekauppa niin kuin piti. Kuva: Beni Köhler

Hollolan Pyhäniemen kartanon omistava liikemies Mika Lehto on voittanut kirkkonummelaisen Långvik South oy:n osakkeiden myynnistä syntyneen riidan. Helsingin hovioikeus ei muuttanut aiempaa Helsingin käräjäoikeuden tuomiota.

Jutussa oli kyse siitä, oliko Lehto syyllistynyt vilppiin myydessään Revestor oy:n nimissä Långvikin kaikki osakkeet miljardööri Antti Herlinin Security Trading oy:lle.

Jutun kantajina olleiden neljän vähemmistöosakkaan vilppiä oli tehty, kun taas Lehto yhtiöineen kiisti kanteen kokonaan.

Kauppa johti riitaan

Lehdon Revestor omisti kiinteistösijoitusyhtiö Långvik Southista puolet ja neljä muuta osakasta yhteensä toisen puolen. Omistajat tekivät toukokuussa 2016 sitoumuksen, joka koski yhtiön omaisuutta ja osakkeiden myyntijärjestelyjä.

Revestor teki Security Tradingin kanssa osakekaupat kuitenkin jo pari viikkoa ennen sitoumuksen tekemistä. Muiden osakkaiden mielestä tämä kauppa oli vastoin sovittua sitoumusta, ja ne tehtiin luvatta sekä heidän tietämättään.

Kauppahinta Långvikista oli 1,5 miljoonaa euroa. Vähemmistöosakkaat ovat aiemmin julkisuudessa kertoneet, että he eivät saaneet rahoista senttiäkään.

Edellä mainituilla perusteilla kantajat peräsivät entiseltä liikekumppaniltaan kolmen miljoonan euron sopimussakkoa.

Sitoumus ei auttanut

Hovioikeus kallistui Lehdon näkemysten mukaisesti siihen, ettei toukokuun 2016 sitoumus ollut kaupantekohetkellä voimassa. Siksi kantajat eivät voineet vedota sitoumukseen.

Se, että Lehto tiesi sitoumuksen tekohetkellä jo myyneensä yhtiön, ei hovioikeuden mielestä muuta jutun lopputulosta muuksi. Missään ei oltu sovittu, että sitoumussopimusta sovellettaisiin taannehtivasti jo aikaisempiin kauppoihin.

Lehto puolestaan väitti jo käräjäoikeuskäsittelyssä, ettei Långvik-kauppoja edes tehty. Muut osakkaat olivat hänen mukansa tietoisia kauppaneuvotteluista.

Laajan merenranta-alueen omistanut Långvik South ajautui sittemmin konkurssiin.

Lisätodisteet evättiin

Kantajat olisivat halunneet hovioikeudessa uuden pääkäsittelyn, koska käräjäoikeus oli heidän mielestään arvioinut riitajutussa esitetyn näytön virheellisesti. Samoin kantajat vaativat kahden uuden henkilön kuulemista.

Hovioikeus ei nähnyt perusteita suostua kumpaankaan vaatimukseen. Valittajat eivät tuoneet esiin yhtään syytä, miksi kyseistä uutta näyttöä olisi voitu esittää jo käräjäoikeudessa.

Yksi edesmenneen kiinteistösijoitusyhtiön omistajista oli liikemies Henrik Lindfors. Hänen omistamansa konsulttiyhtiö Linerik oy vaatii Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa Kiinteistö oy Lahden konserttitalolta yli 500 000 euron velkarästejä. Vaatimus on kiistetty.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi