Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yt-päätös: johdosta irtisanotaan seitsemän työntekijää

Yhtymän säästötavoite on 15 miljoonaa euroa, mutta siihen sisältyy miljoonien epävarmuus.

Toimitusjohtaja Marina Erhola kertoi yhtymän yt-neuvotteluiden päättymisestä 4. lokakuuta. Vieressä toimialajohtajat Ismo Rautiainen ja Mika Forsberg. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aloittaa henkilöstön irtisanomiset 14. lokakuuta. Yhtymän hallitus hyväksyi tiistaina yt-neuvottelutuloksen, jonka seurauksena 51 työntekijää saa potkut.

Irtisanomiset jakautuvat toimialoittain siten, että terveys- ja sairaanhoitopalveluista lähtee 15 työntekijää, perhe- ja sosiaalipalveluista 14 sekä ikääntyneiden palveluista ja kuntoutuksesta kymmenen työntekijää.

Lue myös: Kuntatalouden ”annus horribilis” syöksee Lahden kuoppaan, josta ei vuodessa nousta
 

Yhtymän johdosta irtisanotaan seitsemän henkilöä ja strategia- ja tukipalveluista viisi.

Yhtymän johtoon kuuluvat yhtymähallinto (11 henkilötyövuotta) ja taloushallinto (40 henkilötyövuotta). Henkilöstövähennyksiä tulee irtisanomiset mukaan lukien kahdeksan henkilötyövuotta, josta yksi on esimiestehtävä. Johdon henkilöstö vähenee noin 15 prosenttia. Lisäksi hallintoa puretaan erikseen toimialakohtaisesti.

Tavoitteena 250:n vähennys

Runsaat 7 000 henkeä työllistävän yhtymän tavoitteena on kaikkiaan 250 henkilötyövuoden vähennys. Henkilöstö vähenee irtisanomisten ohella eläköitymisillä, sijoittamalla työntekijöitä uudelleen, jättämällä avoimia tehtäviä täyttämättä, vähentämällä sijaisten käyttöä sekä määräaikaisuuksien päättymisen myötä.

– Täytyy muistaa, että vähennyksestä vain pieni osa on irtisanomisia. Varsinaisista irtisanomisista noin puolet koskee henkilöitä, joilla on mahdollisuus eläköityä, toimitusjohtaja Marina Erhola toteaa.

Pitkistä irtisanomisajoista ja määräaikaisuuksista johtuen henkilöstömenojen säästöt eivät kokonaisuudessaan toteudu ensi vuoden alussa vaan vasta myöhemmin vuoden aikana.

Toimintaa supistetaan ja järjestellään

Terveys- ja sairaanhoitopalveluissa henkilöstövähennykset ovat yhteensä 65,5 henkilötyövuotta, josta kymmenen on esimiestehtäviä.

Keskussairaalan naistentautien ja urologian osastojen toimintaa supistetaan, ostopalveluita vähennetään ja hallintoa kevennetään. Osastonhoitajien ja apulaisosastonhoitajien tehtäviä järjestellään, kiireellisen ensihoidon yötoimintaa supistetaan ja kuvantamista tehostetaan.

Ikääntyneiden palveluissa ja kuntoutuksessa henkilöstövähennykset ovat yhteensä 78,5 henkilötyövuotta.

Muutoksia ovat esimerkiksi avoimen päivätoiminnan lopettaminen ja Hollolan vuodeosaston sulkeminen. Henkilöstömitoitusta tarkistetaan muun muassa Jalkarannan Jalmarissa.

Vain pieni osa on irtisanomisia. Toimitusjohtaja Marina Erhola

Perhe- ja sosiaalipalveluissa vähennys on 43 henkilötyövuotta, josta 14 on esimiestehtäviä.

Lapsiperheiden palveluissa järjestellään esimiestyötä ja tehostetaan kotiin vietäviä palveluita.

Psykososiaalisissa palveluissa vähennetään ostolääkäreiden käyttöä ja muitakin ostoja.

Vammaispalveluissa järjestellään uudelleen muun muassa kuljetuspalvelua ja tehostetaan päivätoimintaa.

Strategia- ja tukipalveluista vähenee 55 henkilötyövuotta ja neljä esimiestehtävää. Logistiikkapalveluiden liikkeenluovutuksen vaikutus on 34 henkilötyövuotta.

Useiden miljoonien epävarmuus

Yhtymän tavoitteena on tasapainottaa talouttaan vuosittain 15 miljoonalla eurolla kahtena seuraavana vuonna.

Toimialoille päätettyihin säästötavoitteisiin sisältyy epävarmuuksia arviolta 4,3–4,8 miljoonan euron verran. Toisaalta lomautuksilla on arvioitu saavutettavan 3,1 miljoonan euron säästöt ensi vuoden aikana. Tammi-syyskuussa toteutettavien lomautusten pituus on 7–14 päivää. Lomauttaminen koskee arviolta 3 478 työntekijää tai viranhaltijaa.

Riskejä liittyy esimerkiksi lonkkaleikkauspotilaiden kotiuttamiseen sekä ensihoidon ja palveluverkon muutoksiin.

Ikääntyneiden palveluissa riskinä on, ettei ensi vuoden talousarvion valmistelussa ole riittävästi varauduttu väestön ikääntymisen vaikutuksiin.

Perhe- ja sosiaalipalveluissa riskit liittyvät palvelutarpeen kasvuun, kilpailutusten aikatauluihin ja lopputulokseen sekä aikataulujen epävarmuuksiin.

Yhtymän johto luottaa siihen, että sopeutus onnistuu.

– Lähtökohta on ollut, että 15 miljoonaa euroa yritetään saada pois, Erhola toteaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi