Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Timosen budjettiesityksen rehellisyydelle kiitosta poliitikoilta – "Se on alijäämäinen, mutta myös fiksu ja realistinen"

Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtajan Francis McCarronin mukaan kaupunkiorganisaatiossa tulisi käynnistää yt-neuvottelut. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Salla Palmi-Felinin mukaan ilmeiset riidan aiheet puuttuvat.

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen talousarvioesitys ensi vuodelle kerää kiitosta kaupungin keskeisiltä poliitikoilta yli puoluerajojen. Kuva: Mirja Hussain

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen talousarvioesitys vuodelle 2020 kerää kiitosta yli puoluerajojen. Poliittisesti tulenarkoja esityksiä ei juuri ole.

– Tai ainakaan niitä ei ole vielä löytynyt. Täytyy lukea myös rivien välit, valtuuston tuore puheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.) sanoo ja naurahtaa.

Esityksen alijäämäisyys kertoo realismista ja hurjasta investointisumasta selvitään, päättäjät arvioivat.

Timosen budjettiesitys on 5,9 miljoonaa alijäämäinen. Investointeja on luvassa yli 100 miljoonalla eurolla.

Rahkonen iloitsee, ettei kaupunginjohtaja esitä korotuksia veroihin, vaikka taloustilanne on kiperä.

Varmaankin jotkut haluaisivat säästää enemmän ja toiset panostaa enemmän, mutta selkeää riidan aihetta ei ole. Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Salla Palmi-Felin

Rahkosen mukaan kaupungin onni on se, että vaikka taloustilanne on synkkä, kaupungin taseessa on mittavasti ylijäämää.

Vaikka investointitahti on hurja, ei Rahkonen lähtisi investointiohjelmaa kovalla kädellä karsimaan.

– Siellä on oikeastaan vain aivan välttämättömiä investointeja. Ei voi jättää tekemättä.

Hänen mukaansa valtuuston on käytävä syvällinen keskustelu siitä, millä keinoilla talouden sopeuttamista voidaan jatkaa, vaikka kohdennettuja menolisäyksiäkin tehdään.

Rahkosen mukaan Lahden taloustilanteen kehittymiseen vaikuttaa omien toimien ohella paitsi valtion toimet, myös hyvinvointiyhtymän onnistuminen.

Valtuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.) iloitsee siitä, ettei kaupunginjohtaja esitä veronkorotuksia. Kuva: Katja Luoma

Mika Kari: "Olen vuosi vuodelta huolestuneempi"

Valtuuston varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoo olevansa huolissaan kaupungin taloudenpidon kestävyydestä. Puskureita eli kaupungin taseessa olevia ylijäämiä syödään Karin mielestä liikaa.

– Olen vuosi vuodelta huolestuneempi siitä, että kestävän taloudenpidon tunnusluvut eivät talousarvioissa täyty siten, että voisimme rahoittaa nettoinvestoinnit tulorahoituksen kautta. Alijäämä heikentää Lahden kykyä vastata ennakoimattomiin menoihin.

Kari sanoo, että ongelmat eivät johdu yksin Lahdesta.

Kulttuuriin voidaan panostaa, jos on rahaa. Nyt sitä ei ole. Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Rami Lehto

– Valtion verojärjestelmän nopeat muutokset ja hyvinvointiyhtymän viime vuosien vapaapudotus ovat jäytäneet kaupungin taloutta. Voi perustellusti olettaa, että ennakoimattomat heilahtelut jatkuvat.

Karin mielestä on päivänselvää, että takavuosina Lahdessa on kunnostettu esimerkiksi kouluja aivan liian verkkaiseen tahtiin, ja siksi investointipommi on nyt käsissä.

– Korjausvelan kertymisestä puhuttiin kyllä, mutta rohkeutta tilanteen korjaamiseen ei silloin ollut.

Valtuuston varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoo olevansa vuosi vuodelta huolestuneempi kaupungin taloudenpidon kestävyydestä. Kuva: Ronja Koskinen

Sivistyslautakunnan Mäkynen: Kouluinvestoinnit odotettuja ja pakollisia

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) kutsuu Timosen budjettiesitystä yllätyksettömäksi ja rehelliseksi.

– Toki se on alijäämäinen, mutta myös fiksu ja realistinen. Esimerkiksi sivistyksen puolella ollaan aiemmin alibudjetoitu selvästi, mutta nyt suunta on oikea.

Mäkysen mukaan Timosen budjettiesityksestä paistaa se, että poliittista ilmapiiriä on sitä valmisteltaessa kuultu tarkasti.

Hänen mukaansa on turha yrittää saada budjettia paperilla tasapainoiseksi, jos sen toteuttaminen ei kuitenkaan käytännön tasolla ole mahdollista.

Sivistyslautakunnan puheenjohtajan mukaan on tärkeää, ettei esimerkiksi kouluinvestointeja lähdetä siirtämään, vaikka kaupungin taloudellinen tilanne onkin hankala.

– Vaikka kouluinvestointeihin menee ennätyksellisen paljon rahaa, niin ne on kyllä todella odotettuja ja pakollisia.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) kutsuu Timosen esitystä "fiksuksi ja realistiseksi". Kuva: Katja Luoma

Mäkynen sanoo kuulevansa edelleen kaupunkilaisten vaatimuksia siitä, että "homekoulut pitää laittaa kuntoon".

– Nyt niitä on todella laitettu ja laitetaan kuntoon isolla kädellä. Toivottavasti viesti menee myös kaupunkilaisille. Olemme todella ottaneet asian vakavasti.

Budjettiesitykseen sisällytetyt investoinnit on tarkkaan harkittuja ja tulevaisuuteen katsovia, Mäkynen sanoo.

– Rahaa laitetaan kohteisiin, joista seuraa sosiaalista hyvinvointia tai elinvoimaa.

Teknisen ja ympäristölautakunnan McCarron: "Näin ison organisaation pitäisi ehdottomasti käydä säännöllisin väliajoin yt:t"

Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) sanoo, että hurjasta investointisumasta ei kannata kantaa murhetta ja huolta tilanteessa, jossa lainaa saa halvalla.

– Kouluista, päiväkodeista ja teistä tuleekin pitää huolta. Ne ovat niitä investointeja, joita kunnan kuuluukin tehdä. Niiden osalta voimme kaikki olla iloisia veronmaksajia.

Käyttötalouden kulujen kasvamisesta McCarron sen sijaan on huolissaan.

– Käyttötalous ei ole meillä tasapainossa. Siihen on kyettävä reagoimaan. Kaupunki on vaatinut sitä hyvinvointiyhtymältä. Nyt olisi syytä miettiä samaa kaupungissa ja kaupunkikonsernissa, McCarron sanoo ja ehdottaa yt-neuvotteluja.

– Näin ison organisaation pitäisi ehdottomasti käydä säännöllisin väliajoin yt:t. Ei pelkästään sen takia, että vähennettäisiin porukkaa, vaan vielä enemmän sen takia, että saisimme ihmiset oikeisiin töihin tekemään oikeita juttuja. Samalla päästään ylimääräisistä rönsyistä eroon.

Esimerkkinä McCarron käyttää viime aikoina puhuttanutta sivistyspuolen aluepäällikkömallia.

– Jos ei ole rahaa, niin silloin tällaisista rakenteista pitää luopua.

Kaupunkiympäristön palvelualueen investointiohjelmaa lautakunnan puheenjohtaja kutsuu "perushutuksi", mutta säästöjä olisi niistäkin löydettävissä ilman kohteiden karsimisia.

– Ihan tavallisesta kadunrakennuksestakin olisi mahdollista säästää isoja summia, jos tyytyisimme aiempaa useammin perustasoon.

McCarronin mukaan kunnallistekniikan rakentaminen on tällä hetkellä Lahdelle poikkeuksellisen kallista eteläisen kehätien rakentamisen vuoksi. Tilanne helpottaa, kun jättiurakka on saatu valmiiksi.

– Kehätien rakentaminen on aiheuttanut sen, että käytännössä kaikki alueen maanrakennusurakoitsijat ovat siellä duunissa. Se on nostanut hintoja hirvittävästi.

Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) ehdottaa kaupunkiorganisaation kattavia yt-neuvotteluja. Kuva: Anssi Hietamaa

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja: "Selkeää riidan aihetta ei ole"

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Salla Palmi-Felin kuvaa kaupunginjohtajan talousarviota realistiseksi.

– Siinä ei ole tehty paniikkiratkaisuja, kuten esimerkiksi, että sivistyspuolelta lähdettäisiin säästämään hyvinvointiyhtymän rahoja. Esityksessä selvästi ymmärretään, että sivistyspuolelle pitää panostaa, ja että kaupungin kehittämisen pitää jatkua, vaikka meneillään on kunnille kovin synkkä ajanjakso.

Palmi-Felin kuitenkin lisää, ettei jo lähtökohtaisesti alijäämäinen budjetti ole hyvä asia.

– Näen kuitenkin valoa tunnelin päässä. Yksittäiset verokertymän häiriöt ovat toivottavasti vain väliaikaisia. Suurin kysymysmerkki on edelleen hykyn menot. Muilta osin olemme pysyneet ihan hyvin linjassa kaupungin talouden kannalta.

Palmi-Felin sanoo, että tietyt menolisäykset ovat määrätietoisen työn tulosta. Esimerkkinä hän mainitsee varhaiskasvatuksen osallistumisasteen kasvattamisen.

Kaupunki investoi ensi vuonna yli sadalla miljoonalla eurolla. Palmi-Felinin mukaan joukossa ei ole "huvi-investointeja" vaan enemmänkin perustoiminnan turvaavia satsauksia.

Palmi-Felin ei löytänyt talousarvioesityksestä nopealla tutustumisella yhtään ilmeistä riidan aihetta.

– Varmaankin jotkut haluaisivat säästää enemmän ja toiset panostaa enemmän, mutta selkeää riidan aihetta ei ole.

PS:n Lehto: "Vaikeina aikoina pitää karsia hömpästä"

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Rami Lehto kritisoi jo tiistaina tuoreeltaan kaupunginjohtaja Timosen budjettiesityksen kohtaa, jossa Lahti Energia velvoitetaan osallistumaan merkittävästi Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -toteutukseen taloudellisesti ja toiminnallisesti.

Lehto arvioi, että Lahden kaupungille ympäristöpääkaupunkivuosi ja siihen valmistautuminen tulee huomattavasti ennakoitua kalliimmaksi. Perussuomalaisten mielestä taloudellisesti hankalina aikoina tulisi karsia sellaisista menoista, jotka eivät ole lakisääteisiä ja pakollisia.

– Vaikeina aikoina pitää karsia hömpästä.

Ympäristöpääkaupunkihankkeen ohella hän mainitsee teatterin, museon ja orkesterin, joille on varattu Timosen esityksessä aiempaa enemmän euroja.

– Kulttuuriin voidaan panostaa, jos on rahaa. Nyt sitä ei ole.

Lehto sanoo olevansa huolissaan kaupungin velkaantumistahdista, mutta samaan hengenvetoon hän myöntää, ettei esimerkiksi koulu- ja kadunrakennusinvestointeja voida jättää myöskään tekemättä.

Lehto kiittelee kaupunginjohtaja rehellisyydestä, mitä tulee melko harvinaiseen alijäämäiseen talousarvioesitykseen.

– Sen toivoisi herättävän valtuustonkin.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi