Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jätelautakunnan päätös kaatui jälleen hallinto-oikeudessa – lietteenkuljetuksen järjestäminen käsiteltävä uudelleen

Päijät-Hämeen jätelautakunta joutuu käsittelemään uudelleen lietteenkuljetuksen järjestämistä. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut lautakunnan toukokuussa 2018 tekemän päätöksen kiinteistökohtaisesta sako- ja umpikaivolietteen kuljetuksesta.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi Päijät-Hämeen jätelautakunnan päätöksen, jonka mukaan lietteenkuljetuksen järjestäminen on kiinteistöjen vastuulla. Kuva: Vesa Tapiola

Päijät-Hämeen jätelautakunta joutuu käsittelemään uudelleen lietteenkuljetuksen järjestämistä. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut lautakunnan toukokuussa 2018 tekemän päätöksen kiinteistökohtaisesta sako- ja umpikaivolietteen kuljetuksesta.

Lautakunta katsoi, että jätteenkuljetuspalveluja on alueella tarjolla kattavasti ja luotettavasti sekä kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin.

Päätöksestä valittivat Hämeen ely-keskus, Salpausselän luonnonystävät ja Lahden entinen ympäristöjohtaja Kari Porra sekä jätelautakunnan jäsen Saara Kiiskinen (vihr.), lautakunnan varajäsen Katariina Broman (vihr.) sekä rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsen Paul Carroll (vihr.).

Tiedot eivät olleet riittäviä

Jätelautakunnan tehtävänä on päättää, hoidetaanko jätteenkuljetus kunnan vai kiinteistönhaltijan järjestämänä. Lautakunnan harkintavaltaa on kuitenkin uudessa jätelaissa rajoitettu.

Ely perusteli valitustaan muun muassa sillä, että toiminnanharjoittajilta ei ole saatu riittäviä tietoja jätehuollon toimivuuden valvomiseksi. Hallinto-oikeus yhtyi valittajien näkemyksiin.

Oikeuden mielestä kuljetusehtojen kohtuullisuutta ja syrjimättömyyttä ei voida arvioida, koska kaikki yritykset eivät toimittaneet hintatietoja ja osa toimitetuista tiedoista on ollut puutteellisia.

Kuljetuspalveluja tarvitsevien kiinteistöjen tarkkaa määrää ei ole pystytty selvittämään. Samoin on selvittämättä, kuinka suuresta osasta lietekaivoja liete tyhjennetään jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Oikeus huomauttaa myös, että ympäristöviranomaisten mukaan jonkin verran lietettä päätyy levitettynä metsään ja ylivuotona ojiin.

Vuonna 2017 Päijät-Hämeen jätelautakunnan toimialueella toimi vesihuoltolaitosten ilmoitusten mukaan 28 kuljetusyritystä. Näistä kuusi ei toimittanut jätelain mukaisia tietoja jätehuollon seurantaa varten.

Hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus ovat aiemmin palauttaneet lautakunnan käsiteltäväksi myös yhdyskuntajätteen kuljettamista koskevan päätöksen vuodelta 2017. Tuolloinkin lautakunta päätti, että kuljetus järjestetään kiinteistökohtaisesti keskitetyn kunnallisen mallin sijaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi