Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"On ystävät ekoteko asua Lahdessa" - Kaupunginjohtaja väänsi rautalangasta, kuinka hienossa paikassa lahtelaiset asuvat

Katsojasta itsestään riippuu, onko lasi hänen mielestään puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen kertoi tiistain talousillassa lahtelaisille, miksi jälkimmäinen näkökulma on hyvin perusteltu.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen korosti kuulijoilleen, että monella muulla kaupungilla on samanlaisia haasteita kuin Lahdella. Useimmilla muilla kaupungeilla ei kuitenkaan ole etunaan väestönkasvua, kuten Lahdella. Kuva: Sami Lettojärvi

Kaikille lahtelaisille tarkoitettuun tiistaiseen talousiltaan oli vielä yli puoli tuntia aikaa, kun muutama ihminen istui jo valmiina Aikuiskoulutuskeskuksen auditoriossa. Yksi heistä oli Erkki Kurki. Hän sai kohta illan muiden osallistujien kanssa kuulla, miksi Lahdessa kannattaa asua.

Kurki on eläkkeelle päästyään alkanut seurata politiikkaa toden teolla, koska työssäkäynnin kiireisinä vuosina siihen ei ollut aikaa. Häntä hirvittää ylenmääräinen velkaantuminen, mihin Suomessa ja Suomen kunnissa on ajauduttu.

– Kekkosen aikana ei ollut tällä lailla. Silloin laitettiin suu säkkiä myöten.

Voiton avaimet ovat käsissä

Talousillan alustajana toiminut Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ei puheenvuorossaan kaihonnut entisiä suurmiehiä. Hän yritti sen sijaan vakuuttaa kuulijansa siitä, että viisailla päätöksillä Lahti pysyy voittajien leirissä.

– Me voimme hukata mahdollisuutemme, mutta Lahti on nyt hyvässä porukassa.

Yksi uusi mahdollisuus aukesi, kun Lahdesta tuli vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki. Lahden ammattikorkeakoulu ja monet yritykset ovat jo lähteneet liikkelle, miten ne voisivat hyödyntää Lahden vihreää imagoa.

– On ystävät ekoteko asua Lahdessa, hehkutti Pekka Timonen.

Euroopan ympäristöpääkaupunkina Lahti voi vetää puoleensa opiskelijoita laajalta alueelta. Pekka Timonen painotti, että noin 20-vuotiaiden ikäluokassa ympäristöasioilla on suuri merkitys.

Yliopisto antaa vetovoimaa

Toimintansa hyvin aloittanut Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) on Timosen mukaan ollut Lahdelle niin ikään iso edistysaskel. Hän muistutti, että väestön koulutustaso on Lahdelle kohtalonkysymys.

Timonen tähdensi, että mitä enemmän kaupungissa on hyvin koulutettua väkeä, sitä enemmän Lahdella on vetovoimaa.

– Kannattaa käydä kävelemässä Niemen kampuksella. Niemessä näkee, mikä on Lahden tulevaisuus.

Tulevaisuudenusko näkyy

Noin 30 hengen kokoinen yleisö sai nähtäväkseen kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja vuosien 2020-2022 taloussuunnitelman. Luvuista näkyi, että kasvukaupunki Lahden investointitahti on tällä hetkellä erittäin kiivas.

Jo pelkästään talonrakennushankkeisiin menee lähes 160 miljoonaa euroa, ja kehätie näkyy Lahden budjettiluvuissa vielä vahvasti. Lähivuosina investointibuumi alkaa kuitenkin asettua.

– Talousarvio on tulevaisuuteen luottavan kaupungin talousarvio, painotti kaupunginjohtaja.

Tiukka tilanne monille

Lahden budjetti on tänä vuonna sukeltamassa noin 45 miljoonan euron alijäämään, mutta Timonen muistutti monen muun kaupungin olevan samassa jamassa.

– Tästä vuodesta tulee itsenäisyyden ajan kuntatalouden huonoin vuosi.

Käytetylle rahalle on tietysti saatu vastinetta. Kaupunginjohtaja mainitsi yhtenä esimerkkinä päivähoitopalvelut, jotka on saatu entistä paremmiksi. Parantunut työllisyys merkitsee, että vanhempien saatua töitä yhä useampi lapsi tarvitsee hoitopaikan.

– Se on yksi myönteisimmistä ongelmista, mitä kaupungilla voi olla, huomauttaa Pekka Timonen.

Lahtelainen Erkki Kurki pelkää suomalaisten talousongelmien vain pahenevan, jos korot lähtevät nousuun. Kuva: Sami Lettojärvi

Joko työpaikkoja tulossa?

Yleisöiltaan osallistunut Satu Päivärinne tiedusteli, onko ympäristöpääkaupungin tittelin avulla saatu vireille hankkeita, jotka toisivat työpaikkoja Lahteen.

Timosen mukaan ympäristötekniikan harjoittelupaikkojen luomiseen on Lahdessa mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia on tuotu esiin juuri LUT:n ja Lahden ammattikorkeakoulun puolelta.

Martti Ruuskanen puolestaan kysyi, miksi sote-budjettia ei kasvateta samassa suhteessa kuin ikäluokat vanhenevat. Nyt niin ei käy, minkä vuoksi talousarviot ovat alijäämäisiä.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen vastasi, ettei sote-menoja voi kuormittaa lisää samassa suhteessa kuin väestö ikääntyy.

– Mitkään rahat eivät silloin riittäisi, kun ikääntyminen on niin valtavaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sosiaali- ja terveysmenot haukkaavat kaupungin budjetista puolet. Se merkitsee noin 392 miljoonan euron siivua.

Yhteisellä vastuulla

Lahden maine huumekaupunkina nousi niin ikään keskustelunaiheeksi. Timo Laine pahoitteli, että huumeongelman korostuminen uhkaa julkisuudessa jättää Lahden hyvät puolet varjoonsa. Asia olisi Laineen mukaan käännettävissä imagovoitoksi, jos Lahti pystyisi ratkaisemaan huumeongelman.

Pekka Timonen peräänkuulutti kaikkia lahtelaisia huumeidenvastaiseen työhön.

Talousarvio on tulevaisuuteen luottavan kaupungin talousarvio. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen

– Toivon, että lahtelaiset itse ottaisivat isomman sosiaalisen vastuun. Ei ulkoisteta vastuuta jonnekin muualle.

Kaupunginjohtajan mukaan huumeriesan suitsimiseksi Lahti tekee yhteistyötä poliisin sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa.

– Yksi kysymys on, miten tätä hommaa aletaan johtaa ja miten voimme mitata tuloksia.

Investoinnit huolena

Kaupungin rahankäyttö näytti huolettavan useampaakin talousillan osallistujaa. Lahtelainen Jari Mukkula kertoi ennen tilaisuuden alkua haluavansa tietää, onko taluskurimukseen näkyvissä mitään helpotusta.

– Investointivauhti on kova. Tällä vauhdilla ei pystytä jatkamaan.

Mukkula muistutti, että kaupungilla on valtava varallisuus ja monet asiat ovat kunnossa.

– Fyrkkaa tarvitaan kuitenkin lisää.

Jari Mukkula antoi tunnustusta kaupunginjohtaja Pekka Timoselle, jonka kanssa hän oli hetken keskustellut.

– Timonen tuntuu olevan tolkun mies.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi