Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen budjettiesitys julki: Lahti tekee ensi vuonnakin alijäämää, investoinnit yhä yli 100 miljoonaa euroa

Lahti ostaa sote-palveluita Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä liki 400 miljoonalla eurolla. Kouluinvestointeja kaupunki tekee kymmenillä miljoonilla.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen julkisti tiistaina esityksensä kaupungin ensi vuoden talousarvioksi. Kuva: Ronja Koskinen

Lahden kaupungin ensi vuoden budjetista on tulossa 5,9 miljoonaa euroa alijäämäinen, jos kaupunginjohtaja Pekka Timosen tiistaina esittelemä budjettiesitys hyväksytään joulukuussa.

Ensi vuoden talousarvion lähtökohtana on paitsi 5,9 miljoonan euron alijäämä, myös 41,5 miljoonan euron vuosikate.

Kuluvan vuoden alijäämäksi on tulossa karu yli 35 miljoonaa euroa ja vuosikate on painumassa noin kymmeneen miljoonaan.

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä ehdotetaan kunnallisveron pitämistä ennallaan 20,75:ssä. Myös kiinteistöveroprosentit esitetään pidettäväksi ennallaan.

Verotulot ovat kasvamassa ensi vuonna 5,1 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna. Valtionosuudet ovat kasvamassa 9,3 prosenttia.

Tytäryhtiöiltä saatavia osinkotuloja Lahti on budjetoinut ensi vuodelle yli 17 miljoonaa euroa, mistä Lahti Energian osuus on 15 miljoonaa.

PHHYKY:lle 393 miljoonaa euroa

Lahden kaupungin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän maksuosuus nousee kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä liki 393 miljoonaan euroon, kun kuluvan vuoden talousarviossa vastaava luku oli 365 miljoonaa euroa.

Kuluvana vuonna ostot yhtymästä ovat tosin paisumassa talousarvioon nähden 27,5 miljoonalla eurolla peräti 392,5 miljoonaan euroon.

103 miljoonalla investointeja

Investointeja kaupunki tekee ensi vuonna nettona 103 miljoonalla eurolla.

- Kaupungin investoinnit pysyvät ennätyskorkealla vuonna 2020. Teemme myös tarkoin kohdennettuja panostuksia palvelujen parantamiseen ja uudistamiseen, kaupunginjohtaja Timonen sanoo tiedotteessa.

Rakokiven monitoimitalon rakentamiseen käytetään ensi vuonna 14,4 miljoonaa euroa, Kivimaan monitoimitalon rakentamiseen 10 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna valmistuvan Launeen monitoimitaloon käytetään vielä 3,6 miljoonaa euroa.

Paavolan kampuksen Laaksokatu 6:n päiväkotia rakennetaan ensi vuonna 4,3 miljoonalla eurolla.

Tiirismaan ja Kannaksen yhdistyville lukioille aletaan rakentaa ja kunnostaa uusia tiloja ensi vuonna Kannaksenkadulle. Ensi vuonna tähän on varattu vajaat seitsemän miljoonaa euroa. Paavolan kampusalueen yhteisten liikuntatilojen rakentaminen Kirkkokatu 16:een on tarkoitus alkaa ensi kesänä. 10,3 miljoonan euron kokonaispotista ensi vuodelle on budjetoitu 2,6 miljoonaa euroa.

Kaupungintalon peruskorjaus on tarkoitus aloittaa keväällä 2021. Ensi vuodelle perusparannuksen käynnistämiseen on varattu 1,1 miljoonaa euroa. Kaikkiaan kaupungintaloa on tarkoitus peruskorjata 19,3 miljoonalla eurolla.

Kaupunginteatteria remontoidaan reilulla miljoonalla ja Historiallisen museon toiminnallisia muutoksia toteutetaan vajaalla kahdella miljoonalla.

Ensi vuonna valmistuvan Eteläisen kehätien rakentamiseen käytetään tulevana vuonna 13,7 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan kaupunki käyttää kehätien rakentamiseen noin 70 miljoonaa euroa.

Investointien takia Lahden velkaantuminen jatkaa kasvuaan siten, että kaupungin omaan käyttöön otetun lainan määrä kasvaa 421,3:een miljoonaan euroon. Lainaa on täten vajaat 3 500 euroa asukasta kohden.

Kaupunkikonsernin velkataakka kasvaa liki 1,3 miljardiin euroon.

Perusopetuksen menot kasvavat

Perusopetuksen menot kasvavat ensi vuonna 2,45 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verrattuna.

Oppilasmäärän ennustetaan kasvavan noin 150:llä 10 600 oppilaaseen.

Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuvien määrän ennustetaan kasvavan reilulla 600:lla 6 000:een. Julkisen puolen päiväkodeissa lapsia olisi kuluvaa vuotta vähemmän, mutta yksityisissä päiväkodeissa sen sijaan liki 700 lasta tätä vuotta enemmän.

Perusopetuksen menot kasvavat ensi vuonna 2,45 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verrattuna.

Oppilasmäärän ennustetaan kasvavan noin 150:llä 10 600 oppilaaseen.

Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuvien määrän ennustetaan kasvavan reilulla 600:lla 6 000:een. Julkisen puolen päiväkodeissa lapsia olisi kuluvaa vuotta vähemmän, mutta yksityisissä päiväkodeissa sen sijaan liki 700 tätä vuotta enemmän.

Vuonna 2020 käytöstä jää pois Kerinkallion päiväkoti. Osa sen toiminnasta yhdistyy Mustikkamäen päiväkotiin, joka tulee toimimaan ensi vuonna valmistuvassa Launeen Lähteen monitoimitalossa Lähteen päiväkodin nimellä. Onnelantien päiväkoti jää hallinnollisesti pois ja osa sen toiminnasta yhdistyy Humpulan valmistuvaan päiväkotiin ja osa Villa Piiparin päiväkotiin.

Lisää budjettiesityksestä myöhemmin tiistaina.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi