Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden valtuusto hyväksyi Hennalan kaavan – Apulandialla ja kaupungilla yhteiset intressit

Apulandian kehittämistarpeista neuvotellaan, kun kaupunki saa viereisen tontin haltuunsa Senaatti-kiinteistöiltä.

Apulandian pihapiirissä on järjestetty muun muassa Rockmölkyn SM-kisa. Kuvassa Sipe Santapukki heittovuorossa. Kuva: Katja Luoma

Lahden Hennalan kasarmialueelle nousee tulevina vuosina parikymmentä uutta asuinrakennusta. Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan asemakaavan, johon sisältyy uutta rakentamista runsaat 70 000 kerrosneliömetriä.

Suunnitelman puhuttavin yksityiskohta on ollut Apulandian ja Sotilaslääketieteen museon läheisyyteen suunniteltu kaksikerroksinen asuintalo, jonka tontti vie puolet museoiden yhteisestä piha-alueesta. Muutoksen on pelätty vaikeuttavan muun muassa tapahtumien järjestämistä.

Valtuustossa käydyn keskustelun perusteella kaupungin ja Apulandian intressit ovat sovitettavissa yhteen. Museoiden viereinen alue on nimittäin siirtymässä maankäyttösopimuksella Senaatti-kiinteistöiltä Lahden kaupungin omistukseen.

Palautusta esitettiin

Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho korosti, että kaavan hyväksyminen on edellytys maankäyttösopimukselle ja koko alueen kehittämiselle.

– Sikäli kun tontti kaupungille tulee, tottakai voimme neuvotella kiinteistökehityshankkeesta ja katsoa, onko kaava ajanmukainen, vai täytyykö sitä jollain tavalla muuttaa. Kovasti toivon, että hanke menisi eteenpäin, hän vetosi.

Tapani Ripatti (sd.) esitti Seppo Korhosen (Asukkaiden Lahti) ja Antti Holopainen (vas.) kannattamana kaavasuunnitelman palauttamista valmisteltavaksi. Ripatin mukaan merkittävin ongelma on, että Sotilaslääketieteen toimintaedellytykset heikkenevät.

Äänestyksessä palautusesitys kaatui lukemin 50–8, yksi tyhjä.

Muistutuksia ei tehty

Apulanta-yhtye osti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan komentajan talon tukikohdakseen vuonna 2015. Kauppakirjan mukaan ostaja on ollut tietoinen kaupungin laatimasta kaavarunkoluonnoksesta, johon viereinen rakennuspaikka sisältyi.

Kaavan luonnosvaiheessa vuonna 2016 Apulanta ehdotti kiinteistönsä viereen varauksia panimolle ja makasiinille.

Ehdotusvaiheessa kaavasta ei tehty jätetty muistutuksia.

– Kyseisestä rakennuspaikasta ei ole tehty yhtään muistutusta koko kaavaprosessin aikana, Alho huomautti.

Kaavan palauttaminen olisi Alhon mukaan merkinnyt vuosien viivästystä Hennalan kehittämiseen.

"Kaupunki haluaa kehittää"

Kaupunginhallituksen jäsen Merja Vahter (kok.) kertoi keskustelleensa tilanteesta maanantaina asianomaisten toimijoiden kanssa.

– Tahot, jotka piha-alueen supistumisesta ovat olleet huolissaan, eivät missään nimessä halua jarruttaa Hennalan kehitystä eivätkä olleet asian palauttamisen kannalla. On suhteellisen mahdotonta poistaa kaavasta yhtä rakennusta.

Vahterin mukaan Hennalan paraatikenttää voitaisiin hyödyntää tapahtumiin.

– Yritetään hyvässä hengessä toimijoiden kanssa yhteisesti miettiä, miten asiaa viedään eteenpäin.

Myös teknisen ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Sanna Mäkinen (sd.) kertoi tehneensä soittokierrosta sen varmistamiseksi, ettei valtuusto olisi estämässä yrityksen kehittymistä ja yhteisön luomista kaupunkiin.

– Voimme olla hereillä, meillä on kaupungin maata siinä kohdalla. Uskon vahvasti, että kaupunki haluaa kehittää toimintaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi