Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Näkökulma: Velkainen Lahti Energia ei kestä pudotuksia

Kaupungin onnistuneella omistajapolitiikalla ja oikea-aikaisilla ratkaisuilla hyödyt voidaan mitata kymmenissä ellei sadoissa miljoonissa euroissa.

Lahti Energia on tehnyt oman energiakäännöksensä rakentamalla 180 miljoonaa euroa maksavan Kymijärven biovoimalan. Laitos on syksyn ajan koekäytössä. Kuva: Sami Kuusivirta

Osinkoja 14,5 miljoonaa, muita maksuja ja veroja yli kahdeksan miljoonaa euroa. Tämän verran Lahti Energia maksoi viime vuonna ainoalle omistajalleen Lahden kaupungille.

Kaupungin energiayhtiöltään vuosittain saama rahapotti on siis suurempi kuin yhden veroprosenttiyksikön tuotto, joka on noin 19 miljoonaa euroa. Paikallistaloudellinen hyöty on ilmeinen, kun energiabisneksen voitot eivät karkaa muualle, vaan niillä rahoitetaan kaupunkilaisten palveluita.

Asiat ovat siis hyvin, mutta miten pitkään, on epävarmaa. Energia-alalla on meneillään iso ja nopeutuva murros, joka heijastuu väistämättä myös Lahden "kruununjalokiveen" Lahti Energiaan.

Yhtiö itse toteaa viime vuoden tilinpäätöksessään, että liiketoimintaympäristön murros aiheuttaa riskin yhtiön tulevaisuuden tuloksentekokyvylle pitkällä aikavälillä. Lahti Energian mukaan energiamarkkinoiden, erityisesti pohjoismaisen sähköpörssin hintatasolla sekä polttoaineiden hinnalla ja saatavuudella on suuri vaikutus yhtiön tuloksentekomahdollisuuksiin.

Energiakäännös edessä

Lahti Energia on jo tehnyt oman energiakäännöksensä rakentamalla Kymijärven uuden biovoimalan ja luopumalla kivihiilen käytöstä.

Vastaava muutos vähäpäästöisiin ja uusiutuviin energiantuotantomuotoihin on pakko tehdä kaikkialla maailmassa, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää siedettäviin rajoihin. (Muussa tapauksessa on todennäköistä, että maapallolla on vuosisadan loppupuolella elinkelpoisia alueita vain murto-osalle nykyisestä 7,7 miljardin väkimäärästä.)

Ilmasto-ohjelmien tiukentaminen Keski-Euroopassa tarkoittaa sitä, pohjoismaisen vesivoiman kysyntä kasvaa. Jos Saksaan ryhdytään ostamaan yhä enemmän vesivoimaa Norjasta, sähkön hinta voi tulevaisuudessa olla jotain aivan muuta kuin nyt.

Samaan aikaan energiantuotanto muuttuu koko ajan hajautetummaksi. Kilpailu varsinkin sähkömarkkinoilla kiristyy ja marginaalit pienenevät. Kuluttajien uskollisuudesta paikallista energiayhtiötä kohtaan ei ole takeita.

"Riskit todella kovat"

Lahti Energian tilanne vaikuttaa nyt hyvältä, mutta yhtiötä painavat raskaat velat. Yhtiön konsernitaseessa oli viime vuoden tilinpäätöksen mukaan vierasta pääomaa 496,5 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli heikko, 15,6 prosenttia.

Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää ja samalla erittäin suotavaa, että kaupunki tarkastelee konsultin avustuksella Lahti Energian omistusstrategisia vaihtoehtoja.

"Olisi hermostunut olo, jos mitään ei tehtäisi. Lahti Energia on todella velkaantunut yhtiö. Bisnes ei kestä pudotuksia. Yhtiö menestyy nyt hyvin, mutta riskit ovat kovat", eräs kaupungin luottamushenkilö kuvailee yhtiön tilannetta.

Lue myös: Mika Mäkinen vastaa: Lahden kaupunginvaltuusto linjaa omistajapolitiikan
 

Lahti Energian luottosopimuksiin liittyy kovenantteja eli erityisehtoja, jotka voivat koskea esimerkiksi omavaraisuusastetta. Jos yhtiön tilanne heikkenisi, luottoehdot voisivat kiristyä.

"Niin ei ole tapahtumassa, mutta raja-arvoista ei välttämättä olla kaukana", päättäjä arvioi.

Konsultti kartoitti vaihtoehtoja

Konsulttiyhtiö KPMG on hahmotellut nykyiselle tilanteelle neljä vaihtoehtoista omistusstrategiaa, joihin sisältyvät vähemmistöosuuden tai enemmistöosuuden myyminen. Muita vaihtoehtoja ovat käpertymismalli, jossa yhtiö keskittyisi vain paikallisiin toimiinsa, sekä laaja-alaisen infrayhtiön (energia, vesi ja jätteet) muodostaminen.

Joitakin päättäjiä on harmittanut, että konsultille maksetaan selvitystyöstä 36 000 euroa. Summa on yhtiön arvoon ja riskeihin suhteutettuna täysin mitätön.

Onnistuneella omistajapolitiikalla ja oikea-aikaisilla ratkaisuilla hyödyt voidaan Lahti Energian tapauksessa mitata kymmenissä ellei sadoissa miljoonissa euroissa. Sama pätee myös mahdollisiin vahinkoihin, jos kaupunki epäonnistuisi omistajana.

Ostajista ei tietoa

Lahti Energian hallituksen puheenjohtajana äskettäin aloittanut Jukka Ottela ennakoi ESS:n haastattelussa syyskuun alussa, että energia-alalla on edessä rakennemuutoksia, omistusjärjestelyjä, ostoja ja myyntejä.

Ottela on toiminut hallituksen puheenjohtajana PHP Holdingissa, jolla on miljardiomaisuus norjalaisen Telenorin ostettua teleyhtiö DNA:n osake-enemmistön. Päijät-Hämeeseen osakekaupasta tulee runsaat 500 miljoonaa euroa.

Lahdessa on spekuloitu mahdollisuudella, että PHP Holding olisi tavoittelemassa Lahti Energiaa strategiseksi sijoituskohteeksi. Tämä voi olla pelkkää löysää puhetta, mutta sytykettä sille antaa Ottelan kaksoisroolin ohella se, että Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen istuu hänkin PHP Holdingin hallituksessa.

Tässä vaiheessa ei ole tietoa ostajista eikä varsinkaan siitä, että Lahden päättäjillä olisi halua luopua Lahti Energiasta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi