Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Katso, miten monilla eri tavoilla Lahdesta tehdään parempaa paikkaa

Lahdessa rakennetaan tällä hetkellä muun muassa uutta taidekeskusta sekä kehätietä. Myös kouluja remontoidaan, ja kaupunkikulttuurin parissa käy positiivinen pöhinä.

Lahti ei ole lainkaan pöllömpi paikka, kun vähän pintaa raaputtaa. Kaupunkia kehitetään pienillä ja suurilla teoilla. Kuva: Lauri Rotko

Vaikka välillä siltä tuntuu, Lahti ei ole vain sosiaalisia ongelmia, rahapulaa ja alakuloa. Etelä-Suomen Sanomat keräsi muutamia isoja ja pieniä esimerkkejä siitä, miten Lahdesta tehdään parempaa paikkaa lahtelaisille ja vieraille. Mitä mukavia ja lahtelaisten arkea kohentavia asioita listalta puuttuu?

Voit kertoa omat ehdotuksesi jutun alla kommenttikentässä.

1. Sauna ja uimala satamaan

Satamaan on suunniteltu muun muassa saunaa ja ulkoallasta. Venepaikkojakin pitäisi tulla lisää. Kuva: Anssi Hietamaa

Vesijärven rantaan on Satamaraitin varrelle ehdotettu kelluvaa uimalaa sekä yleiseen käyttöön tulevaa rantasaunaa tai -saunoja. Rantaan on myös toivottu ranta-aittoja tai kioskeja, joissa voisi olla sekä myymälä- että muita palvelutiloja. Vierasvenesataman ja sen palveluiden kehittämisen houkuttelevammiksi uskotaan tuovan kaupunkiin lisää järvimatkailijoita.

Lanupuistoon on suunniteltu Kariniemen maisemaportaita. Portaat olisivat noin 25 metriä korkeat ja rappusia portaikossa olisi noin 200. Poliitikkojen päätettäväksi alueen asemakaavan on määrä tulla ensi keväänä. Vielä ensi kesänä ei satamassa polskita, mutta entäpä vuonna 2021?

2. Taidetta vanhalle panimolle

Taide- ja muotoilukeskus LADin on määrä avautua vuonna 2021. Nähtäväksi jää, kuinka paljon lopputulos muistuttaa havainnekuvia. Kuva: LAD

Mallasjuoman entisestä panimorakennuksesta muokataan parhaillaan Lahden uutta taide- ja muotoilukeskus LADia. Malskin kiinteistön saneeraus aloitettiin tammikuussa 2019. LADin on tarkoitus avautua kesäkuussa 2021. Uuteen taide- ja muotoilukeskukseen sijoitetaan sekä Lahden taidemuseo että julistemuseo. Tilaa museolla on yhteensä jopa noin 2 000 neliömetriä useassa kerroksessa.

3. Kehätie rakentuu

Vt 12:n Lahden eteläinen kehätie on valtava työmaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Eteläisessä Lahdessa ja Hollolassa on möyritty jo vuodesta 2017 Suomen tämän hetken suurinta tiehanketta eli valtatie 12:n Lahden eteläistä kehätietä. Kun kehätie avataan liikenteelle, siirtyy merkittävä määrä liikennettä pois Lahden keskustasta. Tämä taas mahdollistaa asemanseudun kehittämisen ja tiivistämisen. Merkittävää rakentamista on suunniteltu muun muassa Askon ja Starkin alueille. Osana kehätiehanketta on parannettu myös Lahden eteläistä sisääntulotietä eli Uudenmaankatua leventämällä katu nelikaistaiseksi Renkomäen ja Launeen välillä.

4. Kouluja kuntoon rytinällä

Lähteeksi nimetty Launeen monitoimitalo on jo melko lähellä valmistumis Kuva: Sami Lettojärvi

Lahdessa rakennetaan ja korjataan kouluja isolla ryminällä. Parhaillaan käynnissä on muun muassa Kivimaan ja Launeen koulujen sekä Rakokiven monitoimitalon rakentaminen. Muun muassa Länsiharjun koulussa suuri remontti valmistui hiljattain. Aiemmin on rakennettu uudet koulut muun muassa Jalkarantaan ja Liipolaan.

Suunnitelmissa ovat Paavolan kampuksen, Myllypohjan koulun, Harjun koulun, Kukkasen-Kirkonkylän yhtenäiskoulun ja Renkomäen monitoimitalon rakennushankkeet. Vaikka lahtelaislapsista iso osa joutuu nyt käymään koulua väistötiloista, on muutaman vuoden kuluttua merkittävä osa Lahden kouluista uusittu tai korjattu.

5. Iso allas ja vapaata liikuntaa

Ranta-Kartanon pump track -rata avattiin viime viikolla. Kuva: Katja Luoma

Monien lahtelaisten pitkäaikainen haave on ainakin lähellä toteutumista. Suunnitelmien mukaan Ranta-Kartanoon on tarkoitus rakentaa kylpylä, jossa olisi 50 metrin uima-allas.

Ranta-Kartanossa on jo avattu uusi liikuntapaikka, kun pump track -rata avattiin viime viikolla. Rata on Ranta-Kartanossa tilapäisesti, mutta sille pyritään löytämään pysyvä paikka. Sellainen voisi olla esimerkiksi Launeen keskuspuistossa, mihin on rakentunut monipuolinen harrastus- ja virkistysalue.

Ranta-Kartanon vieressä Kisapuiston alueella voi harrastaa lukuisia lajeja niin ilmaiseksi kuin maksua vastaan.

Jalkarannasta Ruoriniemeen kulkee näyttävä Vesijärven Rantaraitti. Jos suunnitelma sillasta UPM:n rannan ja Niemen sataman välillä toteutuisi, kulkisi lähes koko reitti Jalkarannan Myllysaaren ja Mukkulan tapahtumapuiston välillä veden äärellä.

6. Vihreitä hankkeita versoo

Lahti Energia on isojen voimalainvestointien ansiosta kyennyt luopumaan kivihiilen käytöstä. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahti on EU:n vihreä pääkaupunki 2021. Teemavuotta valmistellaan täydellä tohinalla ja myös kaupunkilaiset halutaan mukaan suunnitteluun. Parhaillaan haussa on yhteensä 40 000 euron tuki tekemiseen ja tapahtumiin, jotka tukevat yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja lisäävät asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia Lahdessa.

Ympäristön hyväksi tehdään Lahdessa paljon muutakin. Kymijärven voimalaan tehtyjen suurinvestointien ansiosta Lahti Energia on kyennyt luopumaan kivihiilen käytöstä.

Hulevesien eli esimerkiksi sade- ja sulamisvesien käsittely on Lahdessa huippuluokkaa. Tällä viikolla Lahti päätti liittyä hiilineutraalien kuntien HINKU-verkostoon. Lahtea suuremmista kaupungeista verkostoon on kuulunut aiemmin vain Tampere. HINKU-kunnat ovat sitoutuneet vähentämään kasvihuonepäästöjään merkittävästi vuoteen 2030 mennessä. Lahdessa tavoite on kunnianhimoisempi ja tavoitteeseen aiotaan päästä jo vuonna 2025.

Lahti on vihreä kaupunki myös ilman hankkeita. Luonto on suurimmalle osalle lahtelaisia enintään muutaman sadan metrin päässä. Tämä ei ole ihme, sillä yli 80 prosenttia Lahden pinta-alasta on viheralueita tai vettä.

7. Kaupunkikulttuuri kukkii

Syyskuussa järhestetty illallinen taivaan alla myytiin hetkessä lopuun. Kuva: Ronja Koskinen

Lahdessa järjestetään monenmoista suurempaa ja pienempää tapahtumaa. Salpausselän kisat ja vastaavat massatapahtumat ovat kaikille tutut, mutta moni tapahtuma järjestetään vapaaehtoisvoimin.

Block Partya on juhlittu Lahden keskustassa jo vuodesta 2012. Loviisankadun kulttikortteli on noussut viime vuosina uuteen kukoistukseen. Kaupungin äänet -festivaali on vuosi toisensa jälkeen loppuunmyyty.

Sopenkorvessa Kesanto-tapahtuma-alueella puhalletaan uutta henkeä entiselle teollisuusalueelle. Kaupunki kaunistuu myös keskustassa. Rautatienkadun Taideakseli on tuonut rakennusten seiniin muun muassa muraaleja ja Teräsmummoja.

Syyskuussa toista kertaa järjestetyssä Fringe-festivaalissa lahtelaisilla oli mahdollisuus osallistua kymmeniin eri tapahtumiin. Kenties suosituin tapahtuma oli illallinen taivaan alla Väinö Hovilan Puistotiellä. Tapahtuman paikat varattiin kahdessa minuutissa.

Anttilanmäen kaupunginosassa kokeillaan uudenlaista yhteisöllisyyttä. Anttilanmäki tähtää kiertotalouden mallialueeksi ja ensimmäisenä suunnitelmissa on tavaralainaamo, jatkossa ehkä esimerkiksi yhteiskäyttöauto.

8. Lahti, yliopistokaupunki

Lahden ammattikorkeakoulu toimii uusissa hienoissa tiloissa entisessä Iskun kiinteistössä. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahden pitkäaikainen haave ja murheenaihe poistui vuodenvaihteessa, kun Lahdesta tuli yliopistokaupunki. Presidentti Sauli Niinistö vahvisti ennen vuodenvaihdetta lain, jonka mukaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston nimi muuttui Lappeenrannan–Lahden teknilliseksi yliopistoksi.

Lahti on nyt Lappeenrannan ohella toinen yliopiston kampuksista. Vuonna 2019 Lahdessa on noin 170 aloituspaikkaa kuudessa eri maisteriohjelmassa.

Myös ammattikorkeakoulussa Lahden ja Lappeenrannan yhteistyö tiivistyi, kun Lamkin ja Saimian fuusioitumisesta päätettiin keväällä. Uuden LAB-ammattikorkeakoulun on määrä aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta. Uudella ammattikorkeakoululla on yhteensä noin 8500 opiskelijaa.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi