Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Näkökulma: Lahden sivistyslautakunnan tulee näyttää, mikä on viranhaltijoiden rooli poliitikkojen alaisina

Viime aikojen hallintohimmelikähinä lautakunnan ja Tiina Granqvistin sekä Lassi Kilposen välillä on vain oire isommasta ongelmasta.

Kuvassa sivistysjohtaja TIina Granqvist (ylhäällä vasemmalla), sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) (ylhäällä oikealla), opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen (alhaalla vasemmalla) sekä sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.). Kuva: Janne Ranne

Lahden sivistyslautakunta päätti tiistaina, että perusopetuksen aluemalli jatkaa sellaisenaan aina toukokuun 2021 loppuun asti. Samalla kolme aluepäällikköä saivat virkoihinsa jatkoajan kevääseen 2021 saakka.

Nykyisen aluemallin korvaava uusi, vielä valmistelematta oleva hallintomalli on tarkoitus ottaa käyttöön 1. kesäkuuta 2021.

Moni kaupunkilainen saattaa miettiä, miksi hallintomallista pitäisi ylipäätään olla kiinnostunut.

Kiinnostavaa ei välttämättä ole itse hallintomalli, vaan se, mitä viranhaltijakoneiston ja poliitikkojen välillä on tapahtunut, kun asiasta on kuluvan vuoden aikana väännetty.
 

Tapahtumien kulku kertoo yksittäistä hallintohimmelijumppaa isommasta ongelmasta: siitä, etteivät viranhaltijat ole sulattaneet rooliaan poliitikkojen alaisina.

Nykyinen sivistyslautakunta ei näytä suostuvan mihin tahansa viranhaltijoiden esittämään. Se tuntuu sapettavan. Ilmeisesti aiemmin viranhaltijat ovat olleet kukkoina tunkiolla. Nykyinen lautakunta on pyrkinyt palauttamaan asetelmaa oikeaan suuntaan.

Tiistaina sivistyslautakunnan enemmistöllä meni tosin pupu pöksyyn ja kurinpalautus jäi puolitiehen, mutta palataan tähän myöhemmin.
 

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueelle (pöyristyttävän kapulakielinen ilmaisu, jolla tarkoitetaan suomeksi päiväkoteja, kouluja ja nuorisopalveluita) luotiin alueellinen malli Lahden ja Nastolan yhdistyessä. Silloin kaupungin kouluverkko jaettiin kolmeen alueeseen, joiden jokaisen johtoon palkattiin määräaikaiseen virkasuhteeseen aluepäällikkö.

Aluepäälliköt ovat toimineet opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen alaisina ja rehtoreiden esimiehinä. Jotkut kutsuvat aluepäälliköitä ilkikurisesti "Kilposen kilpimiehiksi".

Aluemallilla haluttiin "lisätä päiväkotien, koulujen ja nuorisotalojen yhteistyötä" ja "edesauttaa palveluprosessien kehittämistä", kuten kaupungin virallisissa papereissa asia ilmaistaan.

Malli on koettu kouluilla hierarkkiseksi ja sen hyödyt ovat jääneet monien ruohonjuuritason työtä tekevien ammattilaisten mielestä näkymättömiin. Yhteistyö koulujen, päiväkotien ja nuorisopalveluiden välillä ei ole ottanut toivottuja harppauksia.
 

Vaikka opettajat ovat kritisoineet hallintohimmeliä eivätkä poliitikotkaan ole siitä olleet vakuuttuneita, sivistysjohtajan Tiina Granqvistin ja hänen alaisensa Lassi Kilposen mielestä näitä "kilpimiehiä" olisi tarvittu ei vain kolme, vaan kaikkiaan kuusi – viroista olisi pitänyt tehdä vakituisia, totta kai.

Tässä vaiheessa poliitikot puuttuivat peliin.

Granqvist ja Kilponen suorastaan järkyttyivät. Kilposen pasmat menivät elokuisessa lautakunnan kokouksessa niin sekaisin, että hän ilmoitti jättävänsä eriävän mielipiteen pöytäkirjaan.

Poliitikot huomauttivat, että mallin esittelystä vastaa Granqvist ja ettei Kilponen voi täten jättää eriävää mielipidettä.

Lopulta eriävän mielipiteen jätti nokkimisjärjestyksen mukaisesti Granqvist, kun ei muutakaan Kilposen manööverin jälkeen voinut.

Samalla vaikutti paljastuneen se, kumpi päälliköitä toden teolla lisää halusi, Kilponen vai Granqvist.

– Ei enää yhtään lisää pomojen pullakahvipalavereja. Johtaminen on tietenkin tärkeää, mutta tällaisen massiivisen hallinnollisen tason pystyttäminen olisi ollut moraalisesti väärin, sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) sanoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa elokuun lopulla, kun sivistyslautakunta oli yksimielisesti tyrmännyt Granqvistin esityksen.

Niinistön räväkästä lausunnosta nousi kulissien takainen myräkkä. Jotkut vaativat Niinistöltä jopa anteeksipyyntöä.

Se koiraa älähtää, johon kalikka kalahtaa.
 

Granqvistin esityksen jyräämisen yhteydessä kävi ilmi, että sivistyslautakunta oli pyytänyt jo aiemmin useaan otteeseen viranhaltijoita valmistelemaan vaihtoehtoisia malleja nyt käytössä olevan aluemallin tilalle. Katkolla ollut malli ei ollut päättäjien mielestä riittävän hyvä.

Alueellisesta ajattelusta ei haluttu kokonaan eroon, mutta nykyisellään hallintohimmeli tuntui olevan vain hallintohimmelissä olevia varten.

Lautakunnan vaatimuksia ei kuultu.

Granqvist päätti siis esittää nykyistä mallia vahvistettuna järeällä päällikköorganisaatiolla.

Ulospäin näytti siltä, että Granqvist kaivoi verta nenästään. Poliitikot olivat ilmoittaneet yksiselitteisesti useaan eri otteeseen, että vaihtoehtoja nykymallille olisi löydyttää. Valmistelua ei kuitenkaan aloitettu.
 

Johtavat viranhaltijat ilmeisesti luulivat voivansa esittää mitä tahansa ja odottivat saavansa sivistyslautakunnan leiman ilman sen suurempia kyselyitä.

Poliitikot käyttivät kuitenkin sitä valtaa, joka heillä kuului. Päin seinää ajaneet Granqvist ja Kilponen ottivat poliitikkojen päätöksen henkilökohtaisena loukkauksena.
 

Päättyvän viikon tiistaina poliitikot eivät jatkaneet valtansa käyttämistä riittävän jämäkästi, vaan suostuivat Granqvistin väsäämään vesitettyyn kompromissiin.

Kun viisi lautakunnan jäsentä olisi halunnut panna vauhtia (tarkoituksellisesti jarrutettuun tai osaamattomuuttaan pysäytettyyn) valmisteluun, seitsemän lautakunnan jäsentä päätti kuitenkin antaa siunauksen "perusteelliselle valmistelulle", jota joku ilkeämielinen voisi kutsua myös löysäilyksi.

Sivistyslautakunnan enemmistö antoi Granqvistille ja kumppaneille aivan suotta siimaa.

Ei muuta kuin palaveripullaa tilailemaan ja kapulakielisiä diaesityksiä valmistelemaan! Aikaa ja rahaa näyttää olevan.
 

Lopuksi on syytä esittää täysin mahdollinen skenaario.

Granqvistin konklaavi kyllä aloittaa uuden mallin valmistelun, mutta lopulta siitä ei tule lautakunnan asettamien reunaehtojen ja mieltymysten mukaista. Lautakunta hylkää esityksen, nykyinen tehottomaksi ja kehnoksi moitittu malli jatkaa – ja kevään 2021 kuntavaalien jälkeen aloitetaan alusta.

Toivottavasti skenaario ei toteudu.

Viranhaltijat, ryhdistäytykää ja tehkää työnne.

Poliitikot, vaatikaa ja valvokaa – tai vaihtakaa alaisenne kuuliaisempiin.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi