Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä puolet nuorista arvioi, että huumeita olisi helppo hankkia omalta paikkakunnalta – Poliisi: "Ei ole sellaista kylää, jossa huumeita ei olisi saatavilla"

Nuorille tehdyn kyselyn perusteella huumeiden saamisen katsotaan helpottuneen kahdessa vuodessa. Merkittävää on myös se, että etenkin tyttöjen huumeidenkäyttö on lisääntynyt.

Kuva: Outi-Illuusia parviainen

Aiempaa useampi 15–16-vuotias on sitä mieltä, että omalta paikkakunnalta on helppo hankkia huumeita.

Koko maassa nykyään noin puolet nuorista arvioi, että omanikäisen nuoren olisi erittäin tai melko helppo hankkia huumausaineita. Näin vastanneiden määrä on kasvanut kahdessa vuodessa kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Erityisen helppona huumeiden hankkimista alueellaan pitävät päijäthämäläiset, pohjoissavolaiset ja uusimaalaiset nuoret.

Päijät-Hämeessä huumeiden hankkimista nuorena pitää helppona 59 prosenttia nuorista ja Pohjois-Savossa 54 prosenttia. Nuorten vastausten mukaan huumeiden hankkiminen on molemmissa maakunnissa helpottunut huomattavasti viime vuosina.

Tiedot perustuvat valtakunnalliseen kouluterveyskyselyyn, joka on kattavin Suomessa tehtävä tutkimus nuorten päihteidenkäytöstä ja asenteista. Tämän vuoden kyselyyn vastasi 89 570 nuorta 8. ja 9. luokilta eli 75 prosenttia ikäluokasta.

Kuva: Mikko Pitkänen, Timo Filpus

Huumeita on myös pienillä paikkakunnilla

Kyselyn päihteidenkäyttöä selvittävässä osuudessa näkyy kaksi merkittävää muutosta. Niistä toinen on se, miten huumeiden hankkiminen on helpottunut huomattavasti Suomessa. Muutos näkyy nyt myös pienissä kunnissa, ei vain isoissa kaupungeissa.

Huumeiden käyttö pienissä paikoissa näkyy myös poliisin silmiin.

– Ei ole sellaista kylää, jossa huumeita ei olisi saatavilla, sanoo rikosylikomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisilaitokselta.

Osittain se liittyy hänen mukaansa nettitilaamiseen, toisaalta huumekaupan tavallisiin tapoihin.

– Bisnekseen liittyy se, että ne, jotka käyttävät, myös myyvät rahoittaakseen omaa käyttöään, Suokas sanoo.

Kuva: Mikko Pitkänen

Tyttöjen huumeongelmat lisääntyneet

Toinen merkittävä havainto kouluterveyskyselyn tuloksissa on se, että etenkin tyttöjen huumeidenkäyttö on lisääntynyt. Tässä on kuitenkin edelleen isoja alueellisia vaihteluja.

Kannabiskokeilujen kasvu on yleisesti hidastunut etenkin pojilla ja kääntynyt paikoin pieneen laskuun. Sen sijaan tytöt kirivät poikia kiinni kannabiskokeiluissa sekä etenkin muiden huumeiden säännöllisemmässä käytössä.

Esimerkiksi Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa jotain huumeista on kokeillut noin joka kymmenes 15–16-vuotiaista nuorista.

Huumekokeiluissa kasvua aiempaan verrattuna on erityisesti Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Varsinais-Suomessa.

Säännöllistä huumeidenkäyttöä on huomattavasti pienemmällä joukolla nuoria. Noin 3–4 prosenttia nuorista vastasi käyttäneensä jotain huumetta kuukauden aikana.

Erikoista on se, että tytöistä yhtä moni kertoi käyttäneensä kuukauden aikana muita huumeita kuin kannabista.

Vaikka kaikista nuorista edelleen vain pieni osuus eli noin 3–4 prosenttia käyttää huumeita, koko 15–16-vuotiaiden ikäluokasta puhuttaessa yhdenkin prosenttiyksikön kasvu tarkoittaa useita satoja huumeita käyttäviä nuoria enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Kuva: Mikko Pitkänen

Huumelääkkeitä käytetään myös

Nuorten huumekokeilut ja huumeidenkäyttö voivat tarkoittaa marihuanan polttamisen sijaan netistä tilattuja huumeita ja lääkkeitä.

– Yllättävän moni aloittaa subutexilla. Se on koukuttavin huume ja sen käyttöön jäädään kiinni nopeasti, sanoo rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Päijät-Hämeessä poliisille tulee Pälvi Suokkaan mukaan tyypillisesti vastaan kannabista, amfetamiinia ja ekstaasia. Viime aikoina on takavarikoitu tavallista enemmän subutexia, mutta niissä tapauksissa kyseessä eivät ole olleet nuoret käyttäjät. Se kertoo kuitenkin siitä, että ainetta on runsaasti saatavilla.

– Nuorten keskuudessa osa ei pidä kannabista huumeena lainkaan, Suokas mainitsee.

Lue myös: Vakava sairastuminen ajoi kympin tytön huumeiden käyttäjäksi – "Oli tunne, että voin kuolla minä päivänä tahansa"
 

Korhosen mukaan yllättävä, iso muutos siinä, että jo nuoret tytöt käyttävät yhtä yleisesti muita huumeita kuin kannabista voi johtua myös huumelääkkeiden laajasta tarjonnasta.

– Markkinoilla liikkuu paljon myös esimerkiksi oksikodoni-kipulääkkeitä. Suomessa ei edes tiedetä, miten moni käyttää niitä. Monella nuorellakin voi olla joskus ollut niihin reseptejä eikä heti tule ilmi, että he hankkivat niitä myös muualta, Korhonen sanoo.

Kuva: Mikko Pitkänen

Poliisin ja tullin mukaan suomenkielisten Sipulikanava- ja Silkkitie-huumekauppojen perustaminen anonyymiin Tor-verkkoon räjäytti muutamia vuosia sitten huumeiden tarjonnan koko Suomessa, kun kuka tahansa saattoi tilata huumeita niiden kautta postitse.

Tulli sai suljettua molemmat huumekaupoista, mutta niiden tilalle on tullut vastaavia uusia.

Poimintoja

Näin nuoret vastasivat

Suomen 15–16-vuotiaista nuorista yhdeksän prosenttia on kokeillut huumeita ainakin kerran. Yleisimmin huumeita on kokeiltu Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla. Yleisin aine on marihuana.

Lukiolaisista huumeita on kokeillut 14 prosenttia ja ammattikoululaisista joka viides.

Kannabiksen käyttö nuorilla on pääosin tasaantunut, vaikka asiassa on eroja sukupuolen, iän ja alueen mukaan. Kuukauden aikana kannabista on käyttänyt kuitenkin vain neljä prosenttia 8–9-luokkalaisista. Ammattiopistoissa osuus on koko Suomessa kuusi prosenttia, mutta Uudellamaalla kymmenen.

Lukiolaisista kannabista on käyttänyt kuukauden aikana runsas neljä prosenttia.

Muita huumeita kuukauden aikana käyttäneitä on 2–4 prosenttia nuorista. Kaikkein vähiten heitä on lukiolaisissa. Ammattiin opiskelevista vähiten huumeita käyttävät nuoret Pohjois-Karjalassa ja Pohjanmaalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyä on tehty vuodesta 1996 ja se on poikkeuksellisen kattava. Ikäluokittain siihen vastaa 70–82 prosenttia nuorista nimettömästi.

Kyselyyn vastaavat kahden vuoden välein peruskoulun 8- ja 9-luokkalaiset koko Suomessa niin, että vastaajia oli tänä vuonna 89 570. Lisäksi vastaava kysely tehtiin lukioiden ja ammattioppilaitosten ensimmäisen ja toisen vuoden oppilaille. Heistä kyselyyn vastasi 70 483.

Kouluterveyskyselyä tehdään myös alakoulun oppilaille ja heidän huoltajilleen, mutta huumekysymykset eivät kuulu siihen osioon.

Uusin kysely tehtiin tämän vuoden keväällä.

Tämän vuoden kyselytuloksissa on nähtävissä samoja trendejä kuin laajassa jätevesitutkimuksessa, jolla tutkitaan huumejäämien pitoisuuksia jätevesistä. Se kertoo koko väestön eli etenkin aikuisten huumeiden käytöstä. Molemmissa kyselyissä kuitenkin esille nousevat "huumealueina" esimerkiksi Kymenlaakso, Päijät-Häme ja osa Etelä-Savosta.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi