Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tehyläiset ja superilaiset marssivat Lahdessa ulos protestina hyvinvointiyhtymän säästöaikeita vastaan – katso kuvat ja video

Mielenilmaukseen osallistunut fysioterapeutti toivoo työnantajan "heräävän". Tehyn pääluottamusmies Kirsi-Maarit Lehtimäki toivoi yhtymähallituksen kuulevan PHHYKY:n henkilökunnan yksiselitteisen vastalauseen työnantajan toimia kohtaan.

Tehyläiset ja superilaiset hoitoalan ammattilaiset marssivat ulos työpaikaltaan Lahden kaupunginsairaalasta perjantaina kello 14. Kuva: Sami Lettojärvi

– Ei käy, ei käy, ei käy!

Näin huusivat yhteen ääneen kymmenet tehyläiset ja superilaiset hoitoalan ammattilaiset marssittuaan perjantaina kello 14 ulos työpaikaltaan Lahden kaupunginsairaalasta.

Ulosmarsseja toteutettiin myös Päijät-Hämeen keskussairaalassa ja kuntoutussairaala Jalmarissa. Ulosmarssien syynä oli eilen päättyneiden Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yt-neuvotteluiden lopputulos, joka ei miellyttänyt alkuunkaan työntekijäpuolta.

Yt-neuvotteluiden seurauksena noin 3 500 työntekijää lomautetaan viikoksi tai kahdeksi riippuen työnkuvasta. Lisäksi yhtymä vähentää 250 työpaikkaa. 51 työntekijää irtisanotaan.

Säästöjä näillä toimilla odotetaan saavutettavan noin 15 miljoonaa euroa.

Puolisen tuntia kestänyt ulosmarssi oli vain yksi liittojen vastatoimi työnantajan kaavailuja vastaan.

Perjantaina Tehy ja SuPer julistivat myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka ulottuu ensi viikon perjantaihin kello 16:een asti.

– Toivottavasti yhtymän hallitus kuulee tämän tehyläisten ja superilaisten yhteisen viestin, sanoi tehyläisten pääluottamusmies Kirsi-Maarit Lehtimäki kaupunginsairaalan edustalle kokoontuneille ulosmarssijoille.

Yhtymän hallitus päättää neuvottelutuloksen hyväksymisestä ensi tiistaina.

Taina Moilanen, Pirjo Ylioja ja Mervi Hartikainen marssivat ulos iskulausekyltin kanssa. Kuva: Sami Lettojärvi

"Toivon tosiaan, että työntekijöiden toimet noteerataan edes jotenkin"

Ulosmarssiin osallistuneet Tehyn varapääluottamusmies Piia Ruokosalmi ja fysioterapeutti Harri Huhtanen toivovat, että työtaistelutoimien avulla työntekijöiden näkemys päättyneiden yt-neuvotteluiden tuloksista menee perille niin työnantajalle kuin yhtymän hallituksellekin.

– Tämän tempauksen [ulosmarssin] tärkein asia on se, että saamme aikaiseksi edes jonkinlaisen herätyksen. Me olemme tosissamme. Toivon tosiaan, että työntekijöiden toimet noteerataan edes jotenkin, Huhtanen sanoo.

Ruokosalmen mukaan vuoronvaihto- ja ylityökielto tulee näyttämään työnantajalle ensi viikolla sen, minkälaisia joustoja työntekijät tavallisesti tekevät ja miten niiden puuttuminen vaikuttaa koko organisaation toimintaan.

– Toivon, että työnantajapuoli ymmärtää, etteivät työntekijät voi aina joustaa määrättömästi.

Piia Ruokosalmi ja Harri Huhtanen toivoivat, että ulosmarssi ja muut työtaistelutoimenpiteet herättävät niin työnantajan kuin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen. Kuva: Sami Lettojärvi

"Kunnat ovat ajaneet PHHYKY:n tähän tilanteeseen"

Yhtymän taloustilanne on erittäin tukala. Toimitusjohtaja Marina Erhola puhuu talouskriisistä. Jos nyt pöytään lyödyt säästötavoitteet eivät miellytä, miten yhtymän talous pitäisi saada oikenemaan?

Huhtasen muistuttaa työntekijöiden esittäneen valtavasti erilaisia säästökeinoja pattitilannetta helpottamaan nyt päätettyjä "pehmeämmin".

Kirsi Lehtimäen mukaan säästöjä olisi ollut löydettävissä nyt päätettyä pehmeämmin keinoin. Esimerkkeinä hän mainitsi tilakustannuksista säästämisen ja vapaaehtoisuuteen perustuvat työajan lyhennykset.

– Tuomme säästöesityksiä työnantajalle tiedoksi myös jatkossa

Lehtimäen mielestä perustyötä tekevä hoitohenkilökunta joutuu kantamaan aivan liian suuren vastuun PHHYKY:n ja maakunnan hankalasta taloustilanteesta.

– Sitä emme voi hyväksyä. Hienoa, että Tehy ja SuPer ovat yhteisellä asialla.

Ruokosalmi lähettää kirpeän viestin hykyn omistajakuntien suuntaan.

– Kunnat ovat ajaneet PHHYKY:n tähän tilanteeseen. Jos kunnat eivät suostu maksamaan enempää, ei hykyllä ole rahaa tuottaa palveluita. Se osuu silloin suoraan työntekijöihin, asiakkaisiin ja potilaisiin.

Tehyläiset ja superilaiset marssivat ulos työpaikaltaan kaupunginsairaalasta luottamusmiestensä johdolla perjantaina. Kuva: Sami Lettojärvi

Työntekijät: Jonot pitenevät ja työntekijöiden kuorma jatkaa kasvamistaan

Ruokosalmen mielestä lomautukset ovat järjetön säästötoimi alalla, jossa töiden määrä näyttää jatkuvasti vain kasvavan ja jossa on jo valmiiksi työntekijäpula.

– On ihan selvää, että jonot pitenevät ja työntekijöiden jaksaminen vähenee entisestään. Pitkässä juoksussa lomautukset eivät tuota niitä säästöjä, joita niillä haetaan, Ruokosalmi ennustaa.

Huhtanen arvioi, että jonot fysioterapeutillekin pitenevät, jos ja kun lomautukset alkavat vuodenvaihteessa pyöriä.

Vielä fysioterapiaa enemmän hän on huolissaan jo ennestään erittäin tiukoilla olevasta vanhusten kotihoidosta.

– Voiko siellä edes toteuttaa lomautuksia? Toivottavasti ei.

Huhtanen ja Ruokosalmi ovat yhtä mieltä siitä, että viime vuodet ovat aiheuttaneet ison kolhun yhtymän työnantajakuvaan.

– Moni katselee jatkuvasti töitä muualta, eikä tähän suuntaan ole vetoa siinä määrin kuin vielä pari vuotta sitten, Ruokosalmi sanoo.

 

Yhtymä: "Potilasturvallisuuden säilymistä valvotaan erityisen tarkasti"

PHHYKY tiedotti perjantaina iltapäivällä varautuneensa työtaistelutoimien vaikutuksiin.

– Yhtymä pyrkii minimoimaan työtaistelutoimien aiheuttamat häiriöt asiakas- ja potilastyölle. Asiakas- ja potilasturvallisuuden säilymistä valvotaan erityisen tarkasti ja varaudutaan toimimaan tilanteen vaatiessa. Yhtymän johto on työtaistelutoimien vuoksi valmiudessa, ja esimiehille on annettu ohjeet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana toimimisesta, tiedotteessa todettiin.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi