Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yhtymän talous romahtaa, koska menot ylittyvät kaikissa toiminnoissa – "On ollut tiedossa, että puuttuu ainakin 30 miljoonaa euroa"

Ensi vuonna menot saisivat nousta 1,5 prosenttia. "Sen toteutuminen on äärimmäisen vaikeaa", sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola.

Yhtymän taloutta ryhdyttiin tasapainottamaan elokuun alussa, kun yt-neuvottelut alkoivat uuden toimitusjohtaja Marina Erholan johdolla. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talousromahduksen syynä ovat alibudjetointi ja menojen ylittyminen kaikilla toimialoilla. Yhtymän tämän vuoden tuloksen ennakoidaan jäävän 38,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

– Se on iso alijäämä. Toisaalta tämän vuoden talousarviota laadittaessa on ollut jo tiedossa, että puuttuu ainakin 30 miljoonaa euroa. Sinänsä se ei hirveän suuri yllätys ole, yhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola huomauttaa.

Erhola esitteli budjetin pettämiseen johtaneita syitä keskiviikkona Lahden kaupunginvaltuuston infotilaisuudessa. Hänen mukaansa ylitys ei johdu mistään yksittäisestä asiasta, vaan siitä, että yhtymän talous ja toiminta eivät kokonaisuudessaan ole vastanneet toisiaan.

"Tulee eteen, että tuli tehtyä"

Selvää alibudjetointia on Erholan mukaan ollut esimerkiksi ict-menoissa (ylitys noin 6 miljoonaa euroa), erilliskorvauksissa (ylitys 7 miljoonaa), joihin kuuluvat muun muassa päivystyspalkkiot ja yötyölisät sekä hoitotarvikemenoissa (ylitys 5 miljoonaa).

– Tämä on ollut tiedossa, kun budjettia on laadittu. Juuri nuo ovat kohdat, joista karsitaan, kun budjetti pitää väkisin laittaa johonkin lukuun. Ensimmäisessä talouden toteumassa tulee eteen, että näin tuli tehtyä.

Lääkemenot ovat ylittymässä lähes puolitoista miljoonaa euroa.

– Uudet syöpälääkkeet ovat yhä kalliimpia. Perinnöllisiin sairauksiin liittyen on sattunut muutama erikoisen kallis lääkehoito. Lisäksi on ollut muutama vakavien myrkytysten hoito, joissa on annettu satojatuhansia euroja maksavaa vastalääkettä.

Yhtymän lääkemenot ovat ylittymässä tänä vuonna 1,4 miljoonaa euroa. Kuva: Katja Luoma

Hyvinvointiyhtymä on toiminut nykymuodossaan vuoden 2017 alusta lähtien. Viime vuonna yhtymässä tehtiin palkkaharmonisointi, joka on lisännyt palkkakustannuksia 5 miljoonaa euroa.

– Myöskään tätä ei ollut pystytty asianmukaisesti budjetoimaan, elokuun alussa yhtymässä aloittanut Erhola toteaa.

Ensi vuoden menoraami vaikea

Yhtymän talousvaikeudet alkoivat paljastua jo vuosi sitten, mutta tilanteen korjaamiseksi ei tuolloin löytynyt riittävää poliittista tahtoa. Taloutta ryhdyttiin tasapainottamaan vasta elokuussa yt-neuvotteluiden alkaessa.

Tämän vuoden alijäämään ei ole odotettavissa merkittäviä helpotuksia. Myös ensi vuoden tilanne näyttää vaikealta, vaikka yt-menettelyssä tavoitellussa 15 miljoonan euron sopeutuksessa onnistuttaisiin.

Kuntien edustajista koostuva työvaliokunta linjasi, että yhtymän menot saisivat kasvaa ensi vuonna vain prosentin kuluvan vuoden toteumasta. Yhtymän hallitus hyväksyi budjetin raamiksi 1,5 prosentin menokasvun.

– Sen toteutuminen on äärimmäisen vaikeaa. Se edellyttää sopeuttamisen onnistumista sataprosenttisesti ja sen lisäksi vähintään viiden miljoonan euron lisäsäästöjä. Rakenteisiin jäisi vielä 3–8 miljoonaa euroa alijäämää, Erhola ennakoi.

Chat-palvelusta hyvää palautetta

Päijät-Hämeessä sosiaali- ja terveydenhuollon tilanne on hankalampi kuin maassa keskimäärin. Vanhusväestön osuus kasvaa nopeasti, lastensuojelun menot paisuvat ja väestön sairastavuus on keskimääräistä korkeampaa.

Kuntien kyky rahoittaa palveluita on heikko, sillä verotulot ja valtionosuudet ovat pienemmät kuin esimerkiksi Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa.

– Meidän täytyy vielä saada lisää tuottavuusloikkaa. Keskussairaala on jo hyvin tehokas, mutta paljon on pohdittavaa.

Yhtymä aikoo hillitä menojen kasvua muun muassa harventamalla palveluverkkoaan.

– Siitä, että on kuntakohtainen terveysasema, täytyy päästä ihan toiselle ajattelutasolle.

Asiakkaita pyritään ohjaamaan entistä monipuolisemmin ja tehokkaammin.

– Ei saa olla niin, että asiakas soittelee lukuisia kertoja ennen kuin hoitoprosessi käynnistyy. Tarkoitus on, että mahdollisimman moni asia hoidetaan neuvonnan yhteydessä. Yhtymä on ottanut käyttöön chat-palvelun, johon on oltu kyselyn mukaan tyytyväisiä.

– Vanhustenpalveluiden käyttäjistä 90 prosenttia oli tyytyväisiä chat-palveluun. Se oli huikea luku. Sosiaalipalveluiden käyttäjistäkin 88 prosenttia oli tyytyväisiä. Nämä ovat isoja tulevaisuuden asioita.

Yhtymä tarjoaa chat-palveluita eri kohderyhmille nuorista vanhuksiin. Kuva: Timo Filpus

Erhola peräänkuuluttaa kuntien päättäjiltä luottamusta siihen, että vaikeaa tilanne saadaan käännettyä.

– Yhtymässä teemme niin vakavasti ja tosissaan työtä tämän tilanteen korjaamiseksi kuin se vain mahdollista on.

Alijäämä

Miljoonaylityksiä useissa menoissa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tämän vuoden tulos on painumassa 38,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Nämä ovat keskeisimmät budjettiylitykset:

Asiakaspalveluiden ostot 7,7 miljoonaa euroa (talousarvioon varattu summa 110,3 miljoonaa)

Erilliskorvaukset (mm. päivystyspalkkio ja yötyölisät) 7 miljoonaa (30,5)

Ict-palvelut 6,3 miljoonaa (24)

Hoitotarvikkeet 5,2 miljoonaa (25,3)

Työvoiman vuokraus 3,2 miljoonaa (6,6)

Eläkekulut 2,3 miljoonaa (50)

Kotihoidon palveluseteli 1,8 miljoonaa (3,7)

Lääkkeet 1,4 miljoonaa (17,9)

Laboratoriotutkimukset 1,1 miljoonaa (16,3)

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi