Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Emme ole selvittämässä Lahti Energian myyntiä" – omistajan ja yhtiön roolit on pidettävä erillään, katsoo Mika Mäkinen

Lahti Energian hallituksen ex-puheenjohtaja Jorma Ratia kritisoi kaupungin teettämää selvitystä, jonka valmistelusta yhtiö sivuutettiin.

Lahti Energia on viime vuosina toteuttanut kaksi isoa voimalaitosta ja luopunut Kymijärven vanhasta kivihiilivoimalasta. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahti Energia ei ole myynnissä, vaikka kaupunki kartoittaakin konsultin avulla yhtiön omistusstrategisia vaihtoehtoja.

– Emme ole selvittämässä, olisiko yhtiö myytävissä jollain tavalla. Olemme selvittämässä sitä, mitä on yhtiön tämänhetkinen arvo ja millä tavalla se todennäköisesti tulee kehittymään erilaisissa tilanteissa, konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen korosti keskiviikkona järjestetyssä valtuuston infotilaisuudessa.

Konsulttiyhtiö KPMG on hahmotellut nykytilanteelle neljä vaihtoehtoa, joihin sisältyvät vähemmistöosuuden tai enemmistöosuuden myyminen. Muita vaihtoehtoja ovat keskittyminen paikallisiin liiketoimiin sekä laajan infrayhtiön perustaminen.

– Toimintaympäristössä tapahtuu muutoksia, ja itse teemme asioita. Näiden seurauksena yhtiöiden arvo muuttuu. Arvon muutoksesta olemme olleet kiinnostuneita, Mäkinen perusteli selvityksen teettämistä.

Lahti Energian hallitusta alkukesään saakka johtanut Jorma Ratia (Lahti Ensin) kritisoi sitä, että yhtiö sivuutettiin selvityksen valmistelusta.

Omistajalla pitää olla jokin näkemys, minkä se edustajilleen yhtiössä kertoo. Konserni- ja tilajaoston pj. Aleksi Mäntylä (vihr.)

– Selvitys olisi voitu saada ottamalla yhteyttä Lahti Energian omiin asiantuntijoihin ja hallitukseen. Henkilökohtaisesti en ymmärrä tätä ollenkaan. Suurelle yleisölle tulee kuva, että Lahden kaupunki alkaa hakea ostajaa, hän totesi valtuustoinfossa.

Ratian mielestä yhtiön etu on sama kuin omistajan etu.

– Omistajastrategia ei voi olla erilainen kuin hallituksen strategia. Jos se on erilainen, silloin omistajan pitää käyttää omistajan valtaa ja heittää hittoon hallitus. Se ei silloin nauti omistajan luottamusta.

Kuva: Juha Peurala

"Roolit erillään"

Mäkisen mukaan kaupungin on omistajana mietittävä, millä tavalla eri ratkaisut vaikuttavat omistuksen arvoon ja millaisia tulevaisuuden näkymät ovat. Yhtiö taas miettii, miten voisi parhaiten järjestää toimintansa.

– On hyvä pitää roolit erillään. Yhtiön johto ja työntekijät miettivät operatiivista puolta ja omistaja omalta kannaltaan, mitä haluaa kokonaisuudella tehdä ja mihin suuntaan sitä ohjata.

Mäkisen mukaan tietyissä tilanteissa halutaan käyttää riippumattomia asiantuntijoita.

– Se on tässä aika luonteva lähtökohta.

Omistajaohjauksesta vastaavaa konserni- ja tilajaostoa johtava Aleksi Mäntylä (vihr.) huomauttaa, että jaoston tehtävänä pitää omistajan strateginen näkemys ajan tasalla.

– Omistajalla pitää olla jokin näkemys, minkä se edustajilleen yhtiössä kertoo.

Lue myös: Lahti ylitti tavoitteensa huikealla tavalla – "Tämä on vuoden ilmastoteko Suomessa"
 

KPMG:n selvityksen on määrä valmistua ensi viikolla. Mäntylä korostaa, että tarkastelu eri vaihtoehdoista on vasta työpaperi, jonka avulla peilattiin päättäjien näkemyksiä.

– Esillä on skenaarioita, jotka todennäköisesti eivät pääse seuraavaan keskusteluvaiheeseen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi