Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden konserttitalon kiinteistöyhtiötä uhkaa iso lasku, oikeudessa peritään yhteensä 2,5 miljoonan euron summaa

Lahden konserttitalon omistava ja Ylen eläkesäätiön omistama kiinteistöyhtiö on Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa joutunut jo useiden korvausvaatimusten kohteeksi. Toistaiseksi osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan.

Lokakuussa 2015 Lahdessa oltiin jo loppusuoralla konserttitalon musiikkitilojen saneerauksessa. Kiinteistön taustayhtiöihin liittyvien oikeusjuttujen käsittely sen sijaan on vasta alussa. Kuva: Armi Salonen

Lahden konserttitalon omistavaa kiinteistöyhtiötä vastaan nostetut vaatimukset ovat nousseet yhteensä jo noin 2,5 miljoonaan euroon. Yksi kiinteistöyhtiön kovistelijoista on helsinkiläinen rakennuttamisen kehittämiseen erikoistunut Sarmale Investments oy yli miljoonan euron korvausvaatimuksellaan.

Asunto oy Helsingin Konsertin konkurssipesä perää miljoonaa euroa samaiselta kiinteistöyhtiöltä, ja konsulttiyhtiö Linerik oy on puolestaan liikkeellä noin puolen miljoonan euron vaatimuksella.

Konsertti-yhtiöryhmästä vain Kiinteistö oy Lahden Konsertti on enää jäljellä. Emoyhtiö Lahden Konsertti Holding kaatui konkurssiin vuosi sitten, ja sen toinen tytäryhtiö Asunto oy Helsingin Konsertti kohtasi saman kohtalon viime vuoden maaliskuussa.

Asunto oy Helsingin Konsertti rakennutti Lahden konserttitalon asuintornia, mutta hanke jäi kesken. Kiinteistö oy Lahden Konsertti omistaa konserttitalon, joka on peruskorjattu.

Neljässä erässä

Sarmale Investments on kanteen mukaan vuonna 2016 antanut Kiinteistö oy Lahden Konserttitalolle lainaa neljässä erässä, joista viimeinen tuli maksuun pari kuukautta ennen kuin kiinteistöyhtiö myytiin Yleisradion eläkesäätiölle.

Velkojan mukaan velallinen ei ole vaatimuksesta huolimatta maksanut lainaa takaisin, ja nyt Sarmale Investments perää 1027900 euron summaa.

Kanteessa vedotaan kirjanpitomerkintöihin ja maksettuihin rahasuorituksiin, jotka osoittavat Kiinteistö oy Lahden Konserttitalon olevan oikea velallinen. Velkoja ei ole antanut suostumustaan siihen, että sen saatava olisi siirretty jonkin toisen yhtiön maksettavaksi.

Sarmale Investments tähdentää kanteessaan myös, ettei se tiennyt kiinteistöyhtiön siirtymisestä Ylelle eikä siihen liittyvistä maksujärjestelyistä.

Kuva: Timo Filpus

Kanne kiistetään

Vastaajana oleva Kiinteistö oy Lahden Konserttitalo kiistää miljoonakanteen pitkälti samoilla perusteilla kuin Linerik oy:n kanne on kiistetty. Vastaajan mielestä kyseiset kaksi kannetta voitaisiin käsitellä yhdellä kertaa. Kantajat eivät ole kuitenkaan lämmenneet ajatukselle.

Vastaajan mukaan velkaa ei ole olemassa. Jos sellainen kuitenkin katsottaisiin olevan, niin todellinen velallinen on Asunto oy Helsingin Konsertti.

Kolmantena perusteenaan kiinteistöyhtiö vetoaa vielä siihen, että se on vilpittömässä mielessä hoitanut velka-asiansa Konsertti-yhtiöryhmän holding-yhtiölle ja on siten vapaa vastuusta.

Vastineessa muistutetaan, että Sarmale Investments on jo valvonut koko saatavansa Asunto oy Helsingin Konsertin konkurssissa. Sarmalelta on tullut rahaa vastaajan tilille, mutta vastaajan mielestä nämä suoritukset eivät ole todiste velasta. Rahat ohjattiin Konsertti-yhtiöryhmän sisällä aina sinne, minne se oli tarkoituksenmukaista ohjata.

Velat poistettiin

Vastaajan mukaan Kiinteistö oy Lahden Konserttitalon velat maksettiin pois siinä vaiheessa, kun kiinteistöyhtiö siirtyi Ylen eläkesäätiön omistukseen.

Velat hoidettiin niin, että Ylen maksamasta kauppahinnasta suurin osa meni kiinteistöyhtiölle. Näiden rahojen turvin velkataakka katosi. Suurin osa poismaksusta meni Lahden Konsertti Holding oy:lle. Vastaajan mielestä kantaja hyväksyi tämän järjestelyn.

Konsertti-yhtiöryhmä oli tuolloin vielä tiukasti liikemieskaksikko Pasi Tinnilän ja Mika Lehdon hallinnassa. He olivat holding-yhtiön vastuupaikoilla ja Tinnilä oli lisäksi kiinteistöyhtiön hallituksen ainoa jäsen.

Vastaajan mukaan velkaa ei ole olemassa.

Sarmale Investmentsin saatavat olivat esillä Asunto oy Helsingin Konsertin (aikaisemmin Asunto oy Lahden Konsertti) velkojien kokouksessa tammikuussa 2018. Tuolloin velkojat käsittelivät vuoden 2017 tilinpäätöstä, jossa Sarmalella oli 960 000 euron saatava asuntoyhtiöltä. Kyse oli joukkovelkakirjalainoista.

ESS:n tietojen mukaan asuntoyhtiö velkaantui voimakkaasti juuri siksi, että kiinteistöyhtiön velkoja siirtyi asuntoyhtiön vastattavaksi.

Ei vakuuksia

Kiinteistö oy Lahden Konserttitalon vastineessa viitataan myös siihen, että Sarmale Investmentsillä ei ole antamalleen luotolle vakuuksia kiinteistöyhtiöltä, vaan vakuuksista on sovittu asunto oy Helsingin Konsertin kanssa. Sekin vastaajan mielestä tukee käsitystä, jonka mukaan juuri asuntoyhtiö oli asiassa todellinen velallinen.

Sarmale Investments oy:n ja Kiinteistö oy Lahden Konserttitalon riidassa järjestetään pääkäsittely eli varsinainen oikeudenkäynti marraskuun 25.–26. päivänä.

Samaisen kiinteistöyhtiön sekä Linerik oy:n riitaa ratkotaan puolestaan lokakuun 8.–9. päivänä.

Asunto oy Helsingin Konsertin konkurssipesän ja kiinteistöyhtiö Lahden Konserttitalon riidassa ei oikeudenkäyntipäivämäärää ole vielä päätetty.

Asuntoyhtiön konkurssipesällä oli lisäksi 45 000 euron vaatimus Pyhäniemen Kartano oy:lle, mutta riita sovittiin ja vaatimuksesta on luovuttu.

Käräjöinti

Ensin valmistelu, sitten pääkäsittely

Riita-asioissa kantaja on se, joka panee jutun oikeudessa vireille.

Vastaaja on se, jolta kantaja vaatii jotain.

Jos vastaaja kiistää vaatimukset, järjestetään käräjäoikeudessa valmisteluistunto.

Linerik oy:n ja Sarmale Investments oy:n kanteet on jo käsitelty Päijät-Hämeen käräjäoikeuden valmisteluistunnoissa.

Asunto oy Helsingin Konsertin konkurssipesän takaisinsaantikanteelle ei ole vielä varattu päiviä valmisteluistuntoa ja pääkäsittelyä varten.¨

Pääkäsittelyssä esitetään vaatimukset ja vastineet, käydään läpi todistelu ja kuullaan loppulausunnot.

Riitapuolet voivat sopia juttunsa myös oikeudenkäynnin ulkopuolella, jolloin sovinnon sisällöstä ei tule tietoa oikeudelle.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi