Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Emeritusprofessori: Hyvää elämää voi jatkossakin elää eri puolilla Suomea, mutta maakuntiin pohjautuva sote on tiensä päässä

Aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki arvioi, että elinvoimaisilla maakuntakeskuksilla on jatkossakin hyvät mahdollisuudet kehittyä.

Emeritusprofessorin mukaan tuore väestöennuste tarkoittaa sitä, että valtion on tulevaisuudessa osallistuttava sote-palveluiden järjestämiseen monella alueella. Kuva: Antti Yrjönen

Vaasan yliopiston aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki pitää maanantaina julkaistun väestöennusteen tietoja vakavina, mutta kehottaa olemaan suhtautumatta tietoihin liian kohtalonomaisesti.

– Eri puolilla Suomea on jatkossakin mahdollisuuksia hyvään elämään. Meillä on elinvoimaisia maakuntakeskuksia, joiden kehitys on mahdollista. Keskustelu siitä, että elinvoima keskittyisi vain kolmelle seudulle, on aika suppea.

Katajamäki pitää Lahden mahdollisuuksia pärjätä hyvinä.

– Lahden sijainti on edullinen ja kytkeytyminen talouden ydinalueisiin mahdollista. Tarvitaan kuitenkin suurta yhteistä näkemystä siitä, mitkä asiat alueella ovat mahdollisia ja miten ne voidaan toteuttaa.

Lue myös: Asiantuntija Suomen väestöennusteesta: Suurin mahdollinen varoitussignaali
 

Tuoreen väestöennusteen tärkein asia on Katajamäen mielestä alhainen syntyvyys, joka vaikuttaa koko Suomen tulevaisuuteen.

– Luvuista voi tehdä sen johtopäätöksen, ettei Suomi pärjää ilman laajaa työperäistä maahanmuuttoa. Varmaan edessä on myös aika perusteellinen eläkejärjestelmän uudistus.

Alhainen syntyvyys ja muuttoliike on Katajamäen mielestä yhtälö, jonka perusteella maakuntapohjaiset sote-mallit joutavat romukoppaan.

– Edessä on sote-ratkaisujen eriyttäminen, ja monella alueella valtiolla tulee olemaan huomattavan iso vastuu sote-palveluiden järjestämisestä. Maakuntamalli ei ole vastaus.

Erilaiset alueelliset sote-ratkaisut olisivat ongelma perustuslain yhdenvertaisuusvaateen näkökulmasta. Katajamäen mielestä keinot olisi kuitenkin löydettävä.

– Alueellinen kehitys on jo niin eriytynyt, etteivät yhdenmukaiset ratkaisut joka puolella maata ole enää mahdollisuutta. Itse asiassa mekaaninen yhdenvertaisuusajattelu johtaa epäoikeudenmukaisuuteen ja syrjimiseen yhdenvertaisuuden perusteella.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi