Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päättäjät haluavat pitää kiinni Lahti Energiasta – "Hätäisesti ei saa tehdä mitään"

Konsulttiselvitys nosti myyntivaihtoehdon esille. Valtuustoryhmien johtajat pitävät tärkeänä, että kaupunki pysyy kärryillä siitä, mitä energiamarkkinoilla tapahtuu.

Lahti Energian uuden biovoimalaitoksen Kymijärvi 3:n koekäyttö alkoi elokuussa. Laitos korvaa käytöstä poistuneen kivihiilivoimalan. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden päättäjät eivät ainakaan tässä vaiheessa lämpene ajatukselle Lahti Energian myynnistä. Yhtiön omistuspohjan laajentaminen on noussut esille, kun konsulttiyhtiö KPMG on kaupungin toimeksiannosta kartoittanut Lahti Energian omistusstrategisia vaihtoehtoja.

Yhden vaihtoehdon mukaan kaupunki pienentäisi omistajuuteen liittyviä riskejä etsimällä kumppanin Lahti Energian vähemmistöosakkaaksi. Toisen mallin mukaan kaupunki myisi pääosan yhtiöstä ja jäisi itse vähemmistöosakkaaksi.

Nykytilanteen vaihtoehdoiksi on lisäksi esitetty malleja, joissa Lahti Energia keskittyisi paikallisiin liiketoimiinsa tai yhdistyisi Lahti Aquan ja Päijät-Hämeen Jätehuollon kanssa laajaksi infrayhtiöksi.

"Lahti Energia on pystynyt maksamaan hyvää osinkoa kaupungille. Optimitilanne on, että se jatkuu ennallaan", sanoo Pekka Komu (sd.). Kuva: Katja Luoma

"Ollaan tyytyväisiä"

Valtuustoryhmien puheenjohtajat pitävät Lahti Energiaa hyvin hoidettuna yhtiönä. Kaupunki saa energiayhtiöltään osinkoja ja erilaisia maksuja yli 20 miljoonaa euroa vuodessa.

– Uskon, että on aika laajasti näkemys, että tähän ollaan tyytyväisiä ja toivotaan, että Lahti Energia toimisi näin myös jatkossa, SDP:n Pekka Komu toteaa.

– Lahti Energia tulouttaa kaupungille merkittävät summat vuosittain ja sen lisäksi tukee kulttuuri- ja urheiluelämää. Sillä on iso merkitys Lahdessa ja lahtelaisille, Hannu Rahkonen (kok.) toteaa.

Isoja investointeja tehnyt energiayhtiö on kaupungin suurin yksittäinen omaisuuserä, mutta samalla suurin riski. Lahti Energia -konsernilla on velkaa noin puoli miljardia euroa.

– Ainakin tähän asti johto on hyvin perustellut, että yhtiö suoriutuu velvoitteistaan, Rahkonen sanoo.

Kuva: Juha Peurala

"Ei hätäisesti"

Energiayhtiön tulevaisuutta koskevan selvityksen on käynnistänyt kaupungin konsernipalvelut. Asiaa on käsitelty kaupungin omistajaohjauksesta vastaavassa konserni- ja tilajaostossa.

– Tuli yllätyksenä, että tällainen konsulttiselvitys on tehty, kaupunginhallituksen ja Lahti Energian hallituksen jäsen Rami Lehto (ps.) toteaa.

Lehdon mielestä yhtiön on uudistuttava, mutta myyntiä hän ei kannata.

– Hätäisesti ei saa tehdä mitään. Lahti Energian toimivassa johdossa koko ajan mietitään, miten tulevaisuudessa pärjätään.

Lahti Energian tulevaisuutta kartoittava konsulttiselvitys tuli yllätyksenä yhtiön hallituksessa istuvalle Rami Lehdolle (ps.). Kuva: Antti Yrjönen

Ryhmänjohtajat pitävät tärkeänä, että kaupunki pysyy omistajana kärryillä siitä, mitä energia- ja sähkömarkkinoilla tapahtuu.

– On olemassa uusia avauksia, joita kannattaa tutkia. Uudistumista ja kehittymistä pitää miettiä jatkuvasti, Komu sanoo.

"Vaihtoehtoja pitää katsoa"

Kokoomuksen Rahkonen muistuttaa, että energia-alalla kehitys on nopeaa ja kilpailu kovaa.

– Vaihtoehtoja pitää tietysti katsoa. Mielenkiintoista on katsoa selvitystä, kun se aikanaan valmistuu. En näe mitään syytä panikointiin asiassa.

Salla Palmi-Felin (vihr.) korostaa selvityksen olevan vielä kesken.

– Vaikka tilanne on hyvä, ei ole yhtään huono idea kartoittaa tulevaisuuden vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.

Elisa Lientolan (vas.) mielestä Lahti Energia on pidettävä julkisessa omistuksessa.

– Olemme nähneet, mitä on seurannut esimerkiksi verkkotoimintojen kauppaamisesta yksityiselle. Sen jälkeen voi olla vaikea vaikuttaa asioihin.

Keskeisiä palveluita ei pidä myydä markkinavetoisiksi, katsoo Elisa Lientola (vas.). Kuva: Erno Laisi

Lientolan mielestä infrayhtiöiden yhteistyö voisi olla strategisesti järkevää.

– Energia ja Aqua ovat hyviä yhtiöitä. Keskeisiä palveluita ei pidä myydä markkinavetoisiksi niin, että esimerkiksi ympäristökysymysten kehittäminen tyssäisi tai kuntalaisille aiheutuisi kohtuuttomia taloudellisia haittoja.

"Peiteltäisiin talousongelmia"

Pro Lahden Kalle Aaltonen kannattaa infrayhtiömallia. Hänen mielestään Lahti Energia ja Lahti Aqua olisi pitänyt laittaa synergiaetujen vuoksi yhteen jo aikoja sitten.

Pro Lahden Kalle Aaltonen kannattaa infrayhtiömallia. Kuva: Mirja Hussain

– On täysin naurettavaa, että tuollaisia hommia ei pystytä hoitamaan yhdessä yhtiössä.

Aaltosen mielestä kaikenlaiset puheet Lahti Energian myymisestä ovat yrityksen arvoa vahingoittavia ja lahtelaisten veronmaksajien etujen vastaisia. Hän katsoo, että myynnillä peiteltäisiin talousongelmia.

– On idioottimaista ja edesvastuutonta kuvitella, että vanhat virheet voidaan kattaa sillä, että myydään Lahti Energia. Kaupungin johto on haluton muuttamaan toimintatapojaan ja koittaa epätoivoisesti pitää kiinni vallan rippeistä ja asemastaan.

Lue myös: Fortum olisi maksanut liian vähän - "Se mitä tarjottiin ei kelvannut"
 

Jenna Koskelo (kesk.) ja Sonja Falk (kd.) eivät tässä vaiheessa halua kommentoida Lahti Energian tulevaisuutta koskevaa selvitystä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi