Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Energiasijoittajat ovat nyt kiinnostuneita vesivoimasta ja vieroksuvat kivihiiltä - osakeanalyytikko antaa tunnustusta Lahti Energialle

Hiilivoimaloita on vaikea saada kaupaksi, mutta vesivoima ja muut vähäpäästöiset tuotantotavat kiinnostavat ostajia. Kaupungin kruununjalokivi Lahti Energia oy voisi houkutella sijoittajia monestakin syystä.

Lahti Energian oy:n johto uskoo yhtiön talouden pysyvän kunnossa myös tulevina vuosina. Parhaillaan selvitetään, millä tavoin kaupungin lippulaivan omistussuhteet tulevaisuudessa järjestetään. Kuva: Sami Kuusivirta

Ympäristöystävällisesti toimivat energiayhtiöt kiinnostavat tällä hetkellä sijoittajia ja muita mahdollisia ostajia. Osakekauppojen tekeminen on kuitenkin monen asian summa, eivätkä alan asiantuntijat suostu sanomaan markkinoiden kehityksestä mitään varmaa.

Lahden kaupunki teettää parhaillaan selvitystä omistamansa Lahti Energia oy:n tulevaisuudesta. Samalla tutkitaan, miten yhtiön omistus kannattaisi jatkossa järjestää. Vaihtoehtoja on useita.

Energia-alalle suuntaavia yritysostajia kiinnostaa, miten sähkö ja lämpö tuotetaan asiakkaille. Lahdessa esimerkiksi on luovuttu kivihiilen käytöstä kokonaan, ja kuusi vuotta käytössä ollut kaasutusvoimalaitos toimii kierrätyspolttoaineella. Lahti Energia investoi lisäksi tuulivoimaan ja myy aurinkopaneeleita.

– Periaatteessa kuulostaa ihan hyvältä, arvioi seniorianalyytikko Juha Kinnunen osakeanalyyseihin erikoistuneesta Inderes oy:stä.

Hiilivoimaa kartetaan

Kinnusen mukaan sijoittajat vieroksuvat ympäristöä kuormittavaa hiilivoimaa, mutta ovat sen sijaan hyvin kiinnostuneita vesivoimasta. Hän uskoo, että ympäristönäkökohdat ohjaavat sijoittajien toimintaa myös tulevaisuudessa.

Kinnunen huomauttaa puhuvansa vain yleisellä tasolla, koska hän ei tunne Lahti Energiaa.

Energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:stä arvioi, että alalla on taloudellisia edellytyksiä yrityskauppoihin. Vapaita pääomia löytyy, korot ovat alhaalla, ja energialiiketoiminta on riskien puolesta turvallinen investointikohde.

Lahti Energiassa on luovuttu kivihiilen käytöstä ja otettu käyttöön kierrätyspolttoaineella toimiva kaasutuslaitos. Yhtiö investoi myös tuulivoimaan ja myy aurinkopaneeleita. Kuva: Sami Kuusivirta

Omistajat miettivät

Energiamarkkinoilla on kuitenkin kyse myös siitä, kuinka innokkaita yhtiöiden omistajat ovat myymään omaisuuttaan.

– Omistajatahot, kuten Lahden kaupunki, ovat olleet miettivällä kannalla, mikä heidän roolinsa omistajina on ja mitä he omistuksillaan tekevät, sanoo Salomaa.

Energiakentässä kävi myllerrys 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun taitteessa, kun Imatran Voima (sittemmin Fortum) ja Vattenfall tekivät oman alansa yrityskauppoja. Sen jälkeen hiljeni.

– Toimialajärjestelyt ovat viime vuosina olleet tyypillisimmillään sitä, että sähkön myyntiliiketoimintaa on yhdistetty yhteen yhtiöön, kuten Lahtikin on tekemässä Oulun, Vantaan ja muiden kumppaneiden kanssa, luonnehtii Pekka Salomaa.

Isännän äänellä

Energiayhtiön osakkeiden hankinnassa painaa moni muukin asia kuin ympäristöystävällisyys ja yhtiön tuloskunto.

Ostajalla voi olla vähimmäisehto, millä panoksella yhtiöön lähdetään. Läheskään kaikki sijoitusyhtiöt, rahastot tai muut energia-alan yritykset eivät suostu vähemmistöosakkuuteen, vaan haluavat käyttää ostamassaan yrityksessä isännän ääntä.

Ostajaehdokkaat arvioivat muun muassa sitäkin, paljonko energiayhtiön verkkoalueella on asukkaita nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi sijoittajaa voi kiinnostaa vain tietty siivu alan bisneksestä eikä suinkaan kaikki mahdollinen toiminta.

– Energiamarkkinoiden kenttä on Pohjoismaissa hajanainen. Meillä on tuotantoyhtiöitä, siirtoyhtiöitä ja myyntiyhtiöitä, muistuttaa seniorianalyytikko Henri Parkkinen OP Ryhmästä.

Turhaa soittelemista

Lahden kaupungin konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen muisteli viime sunnuntain Etelä-Suomen Sanomissa, että 20 vuoden aikana hän on saanut puolen tusinaa yhteydenottoa Lahti Energia oy:n omistuksesta.

Johtaja Pekka Salomaa ei halua arvioida, onko sopivien investointikohteiden hakeminen yleensäkin ollut noin verkkaista energiamarkkinoilla.

– Ostajat seuraavat keskustelua. Jos kaupunginvaltuusto linjaa, ettei tällä kaudella tapahdu mitään, niin turha sinne on soitella.

Miljoonien investointeja

Lahti Energia investoi viime vuonna ympäristöhaittojen vähentämiseen noin 8,4 miljoonaa euroa. Tulevan biolämpölaitoksen eli Kymijärvi III:n rakennushankkeessa on käytetty rahaa ilman- ja vesiensuojeluun sekä energiatehokkuuteen.

Isot osingot ja raskaat investoinnit ovat nakertaneet Lahti Energia oy:n taloutta. Samalla yhtiö on velkaantunut. Lahti Energian johto arvioi kuitenkin viime vuoden tilinpäätöksessä, että kaupunkikonsernin lippulaiva pysyy tulevina vuosina hyvässä kunnossa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi