Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ylen eläkesäätiö vajoaa Lahdessa yhä syvempään käräjävyyhteen - konsulttifirma vaatii konserttitalon kiinteistöyhtiöltä puolta miljoonaa

Ylen eläkesäätiö on Lahdessa juuttumassa yhä pahempaan käräjäkierteeseen. Eläkesäätiön omistama Kiinteistö oy Lahden konserttitalo on saanut jo useamman kanteen, joilla perätään maksamattomiksi väitettyjä velkoja. Yksi kiinteistöyhtiön kovistelijoista on liikemies Henrik Lindforsin konsulttiyritys Linerik oy.

Lahden konserttitalon kiinteistöyhtiön ostanut Ylen eläkesäätiö edellytti kaupanteossa, että yhtiö on velaton. Nyt vireille tulleen velkomusoikeudenkäynnin osapuolet ovat erimielisiä, toteutuiko velattomuus vai ei. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden konserttitalon taustayhtiöihin liittyvät varainsiirrot ovat johtaneet kanteeseen, jossa helsinkiläinen liikkeenjohdon konsulttiyritys Linerik oy vaatii Kiinteistöosakeyhtiö Lahden Konserttitalolta runsaan 512 000 euron summaa maksamatta jääneestä velasta. Vaadittavasta summasta pääoman osuus on noin 470 000 euroa. Loput ovat korkoja.

Vastaaja kiistää kanteen kokonaan, koska se ei katso olevansa kantajalle velkaa. Päijät-Hämeen käräjäoikeus järjestää lokakuussa kaksipäiväisen oikeudenkäynnin riita-asian käsittelyä varten.

Kiinteistöosakeyhtiö Lahden Konserttitalo omistaa suurimman osan konserttitalon tontista sekä talossa olevat musiikin opetus- ja esitystilat. Keskeneräisen asuintornin omistaa erillinen asunto-osakeyhtiö, jolla ei ole tekemistä nyt vireillä olevien riitajuttujen kanssa.

Omistaja vaihtui

Kiinteistöosakeyhtiö Lahden Konserttitalo siirtyi marraskuussa 2016 Ylen Eläkesäätiön omistukseen. Myyjänä oli sittemmin konkurssiin kaatunut Lahden Konsertti Holding oy. Kiistanalainen velka liittyy osaltaan siihen vaiheeseen, kun kiinteistöyhtiön omistus vaihtui.

Kantajana olevan Linerikin mukaan Kiinteistö oy Lahden Konserttitalolle myönnettiin marraskuussa 2014 alun perin 500 000 euron laina. Siitä maksettiin takaisin 100 000 euroa, mutta jäljelle jäänyt osa erääntyi vuoden 2018 marraskuussa.

Kiinteistöyhtiön oli ollut määrä siirtyä Eläkesäätiölle velattomana. Kanteen mukaan Linerikin velkoja ei kuitenkaan maksettu. Sillä perusteella kiinteistöyhtiö ei kantajan mielestä ollut myyntihetkellä velaton eikä niin ollut edes tarkoitus.

Tiesikö Ylen eläkesäätiö?

Linerik oy:n mielestä ostaja tiesi edellä mainitun tosiasian kiinteistöyhtiön todellisesta tilanteesta tai ainakin sen olisi pitänyt tietää. Ostajan olisi myös pitänyt valvoa, että kiinteistöyhtiön velalliset saavat saatavansa. Kantaja ei myöskään missään vaiheessa suostunut siihen, että vastaajana olevan kiinteistöyhtiön velka olisi siirretty jollekin toiselle yhtiölle.

Linerik luototti myös asunto-osakeyhtiö Helsingin Konserttia 500 000 eurolla ja valvoi asuntoyhtiön konkurssissa vielä 257 000 euron saatavaa.

Kiinteistö oy Lahden Konserttitalo ja Asunto oy Helsingin Konsertti olivat järjestäneet rahoitustaan laskemalla liikkeelle joukkovelkakirjalainoja yhteensä 4,5 miljoonan euron edestä. Joukkovelkakirjoja merkinneisiin sijoittajiin kuuluu Linerik oy:n lisäksi muun muassa pankkiiri Mika Lehdon Revestor oy, Nordic Credit Opportunities Fund-rahasto sekä kiinteistöbisnekseen erikoistunut helsinkiläinen Sarmale Investments oy.

Monta perustetta kiistämiseen

Vastaajana oleva kiinteistöosakeyhtiö Lahden Konserttitalo tyrmää kanteen monellakin eri perusteella. Ensisijaisesti lähdetään siitä, ettei velkaa ole. Toissijaisesti vastaaja on sitä mieltä, että jos velkaa olisikin ollut, se oli siirtynyt kiinteistöyhtiön omistaneelle Lahden Konsertti Holdingille tai asuntoyhtiö Helsingin Konsertille.

Kiinteistö oy Lahden Konserttitalo tyrmää kanteen monellakin eri perusteella.

Edellä mainitut kaksi yhtiötä tulivat vastuuseen velasta siinä vaiheessa, kun kiinteistöyhtiön velat siirrettiin pois. Tämä poismaksu toteutettiin Ylen Eläkesäätiöltä saadun kauppahinnan turvin. Kiinteistöyhtiö muun muassa maksoi miljoonien eurojen edestä velkojaan holding-omistajalleen. Vastaajan mielestä kantaja tiesi ja hyväksyi nämä rahoitusjärjestelyt.

Vastaaja vetoaa vielä siihen, että konserttitalon kiinteistön peruskorjaus- ja rakennushanketta on luototettu monesta suunnasta samalla lailla kuin Linerik oy on tehnyt. Silti kukaan muu ei ole Linerikin tavoin perännyt kiinteistöyhtiötä velkavastuuseen.

Vastaajan mukaan Lahden Konsertti Holding yritti maksaa Linerikille 157 000 euroa. Rahansiirto ei kuitenkaan onnistunut, koska maksun saaja oli jo pantannut saatavansa moneen kertaan. Sen vuoksi summa talletettiin Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Tulehtuneita henkilösuhteita

Riitaan liittyy välillisesti myös aikaisempia liiketoimintaan liittyviä suhteita. Konsulttiyritys Linerik oy:n omistaa Henrik Lindfors, joka oli konserttitalon kiinteistön rakennushanketta rahoittaneen Mika Lehdon liikekumppani. Oikeudenkäyntiaineiston mukaan Linerik rahoitti Lahden konserttitalon taustayhtiöille myöntämäänsä luototusta ottamalla lainaa Lehdon Nemea-pankista.

Lindfors ja Lehto ajautuivat kuitenkin jyrkkiin näkemyseroihin kiinteistöyhtiö Långvik Southin osakkeista syntyneessä riidassa. Miehet eivät kanteen mukaan ole sen jälkeen olleet mainittavassa keskusteluyhteydessä.

Lehto puolestaan oli kiinteistöyhtiön myyneen Lahden Konsertti Holding oy:n hallituksen jäsen. Vastaajan mukaan Lehto allekirjoitti Linerikin vuonna 2014 antamaan luottoon perustuvat velkakirjat. Vastaaja huomauttaa, ettei Lehto tuolloin kuulunut kiinteistöyhtiön toimielimiin, joten hänellä ei ollut oikeutta allekirjoituksiin.

Konsulttiyhtiö Linerik oy:llä ei tällä hetkellä mene erityisen hyvin. Liikevaihto on vuodesta 2016 lähtien pienentynyt, ja tilikauden tulos pysynyt miinuksen puolella. Yhtiöllä on maksuhäiriöistä kertovalla protestilistalla merkintöjä useista rästiin jääneistä veloista sekä useista velkomustuomioista.

Kanteet

Riitaisa kokonaisuus

Linerik oy:n ajama kanne Ylen eläkesäätiön omistamaa Kiinteistöyhtiö Lahden konserttitaloa vastaan ei ole ainoa samaan kokonaisuuteen liittyvä oikeusjuttu.

Konserttitalon asuintornia rakentaneen Asunto oy Helsingin Konsertin konkurssipesä hakee puolestaan miljoonasaatavaa samaiselta kiinteistöyhtiöltä.

Kyseisen kanteen taustalla on velka, jonka edellä mainittu asunto-osakeyhtiö maksoi kiinteistöosakeyhtiölle helmikuussa 2016.

Kiinteistöyhtiö on kiistänyt myös tämän vaatimuksen.

Lahden konserttitalon taustayhtiöihin liittyviä oikeudenkäyntejä on vireillä vielä muitakin.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi