Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Intohimosta puheen ollen – lahtelainen ravintolapäällikkö tatuoi pian avattavan ravintolan nimen käsivarteensa: "Kuja on minun vauvani"

Ville Penttilä sai Hämeenmaalta poikkeuksellisen vapaat kädet tehdä haluamansa ravintolan. Rosoista lahtelaisuutta tihkuva street food -paikka aukeaa Lahden Seurahuoneen kupeeseen.

Ravintolapäällikkö Ville Penttilä on pannut 5. lokakuuta avautuvaan Kuja-ravintolaan oman nahkansa peliin kirjaimellisesti. Kuja löytyy Lahden Aleksanterinkadulta Seurahuoneen kupeesta. Kuva: Katja Luoma

Koskaan ei tiedä, mitä remontin yhteydessä voi tapahtua. Voi käydä kuten sille sähkömiehelle, joka sattui löytämään talopohjastaan vanhoja Etelä-Suomen Sanomia, joiden sivut päätyivät sitten Lahteen avattavan ravintolan seinälle. Vanhimmat sivut ovat vuodelta 1937, mutta joukossa on myös tuoreita sivuja ja ravintolapäällikkö Ville Penttilän kävelylenkeillään ottamia valokuvia.

– Mun Insta-tili taitaa olla tulostettuna tämän paikan seinille. Jos yleensä olen ollut hella kutosella, nyt se on ollut vähintään seiskalla. Tämä ravintola on minun vauvani, sanoo Penttilä.

Häntä on helppo uskoa, sillä Penttilä on jopa tatuoinut ravintolan nimen, Kuja, käsivarteensa. Toisessa käsivarressa on ollut jo pitkään Lahti-tatuointi.

– Jotkut sanoivat minulle, että on ihan idioottimaista ottaa ravintolan nimi käteen. Mutta tatuoinnissa ei ole kysymys vain tästä ravintolasta, vaan se symboloi koko pitkää uraani ravintola-alalla. Onhan tämä alan ihmiselle ihan mielettömän kova juttu, että sain suunnitella alusta asti sellaisen paikan, jonka haluan.

Kujan sisustuksen ehkä kiinnostavin elementti löytyy seiniltä. Niitä on ollut tekemässä Lahden ammattikorkeakoulun opettaja, joka tunnetaan taiteilijanimellä Sellekhanks eli Tommi Mustaniemi. Kuva: Katja Luoma

Hämeenmaalta on löytynyt rohkeutta. Raffi Lahti on tässä ravintolassa kaikkialla – niin menussa, musiikissa kuin sisustuksessa.

Kaiken kukkuraksi Penttilä sai myytyä ideansa esimiehelleen ja edelleen Hämeenmaan pomoille alun perin 10 minuutissa tehdyllä PowerPoint-esityksellä.

Penttilän sanoin on lähdetty hakemaan paikkaa, johon mennessä pitäisi tuntua siltä, että tämä on ollut tässä jo pitkään. On haettu ronskia ilmettä, "rosoista kotiseutuylpeyttä", jota lahtelaisissa Penttilän mielestä on.

– Lahtelainenhan on sellainen, että se haukkuu Lahtea Lahdessa, mutta jos joku ulkopaikkakuntalainen arvostelee Lahtea, lahtelainen suuttuu.

Sisustuksessa on hyödynnetty paljon kierrätysmateriaaleja – S-ryhmän edellisistä ravintoloista jääneitä kalusteita, Hesburgerista saatua isoa pöytää, Kujan tiloissa aiemmin toimineen Piazzan kalusteita ja Lahdessa lopettavasta Kodin Terrasta saatuja tynnyreitä, noin esimerkiksi. Henkilökunnan essutkin teetetään vanhoista farkuista Salpauksen opiskelijoilla.

Ruokaa saa niin kauan kuin ravintola on auki. Viikonloppuisin se tarkoittaa aamukolmeen asti. Ruokaa myydään myös mukaan ja kotiinkuljetuksella. Ja se ruoka on street foodia – Lahdessa siis snägäri- eli grillikioskiruokaa.

– Snägäreitähän ei enää juuri ole, mutta me toimme sen takaisin vuoden 2019 versiona, ja ruuan pääsee nauttimaan sisätiloissa säästä riippumatta. Meiltä saa makkaraperunoita, mutta ne eivät ole ne makkaraperunat, jotka olet tottunut syömään.

Eli listalta löytyy esimerkiksi tällainen annos, Makkis-Pekkis: Kujan makkaroita, kokonaisena paahdettuja ja friteerattuja

pikkuperunoita, karamellisoitua pekonia, valkosipuli-chilimajoneesia, chimichurria, pikkelöityä sinappia, tuoretta chiliä ja kevätsipulia.

Kasvismakuun tarjoillaan esimerkiksi paadettua leipää, jonka välissä on vebab-suikaleita, seesamilla maustettua merilevää, wasabivegeneesiä, tuoretta korianteria, chiliä ja punajuurihummusta.

– Juomissa on suosittu paikallisia viskejä ja ginejä, ja muutenkin lista näyttää hyvin, no, lahtelaiselta. Maitoakin saa.

Yksi asia oli alusta asti selvä.

– Burgereita täältä ei saa. Niitä tarjotaan tässä kaupungissa jo riittämiin.

Hanajuomia Kujalla ei annostella lainkaan, vaan kaikki juomat tarjotaan pulloissa, limonaaditkin.

Kujan hinnat on pidetty edullisina. Kallein perusannos listalla maksaa 15 euroa, useimmat annokset irtoavat alle kymmenellä eurolla.

Kujan ruokaa ei tarjoilla valkoisilta posliinilautasilta, vaan erilaista kippoa ja kuppoa yhdistellään street food -henkeen sopivasti. Drinkkikin saatetaan tarjota vaikka pienestä ämpäristä. Kuva: Katja Luoma

Kuja sijaitsee Aleksanterinkadulla heti Lahden Seurahuoneen kupeessa. Kujan ollessa auki sen läpi pääsee elokuvateatteri Finnkinon tiloihin ja Vapaudenkadulle. Myös kulkuyhteys Kujalta Seurahuoneelle on auki, jos mielii päästä hieman rauhallisempaan ympäristöön.

Vaikka ollaankin Lahden paraatipaikalla, Penttilä haluaa korostaa, ettei Kujalla tarvitse pingottaa pukeutumisessa. Henkilökunnalla on lippikset päässään, joten niin voi olla asiakkaallakin. Penttilä halusi tehdä paikan, jossa ei tarvitse miettiä "miten täällä toimitaan". Voi tulla hupparissa ja shortseissa tai sitten mekossa, jos sellaisessa parhaiten viihtyy.

– Jotkut luulevat vieläkin, että Seurahuoneelle pitää pukeutua fiinisti, vaikka menisi vain lounastamaan.

Kujan ikäraja on 18, mutta Penttilä toivottaa myös lapsiperheet tervetulleiksi ruokailemaan varsinkin päiväaikaan. Silminnähden ravintolavauvastaan innostunut Penttilä sanoo, että tila taipuu monenlaiseen käyttöön.

– Kiinnostus on ollut yllättävän suurta jo ennakkoon. Olemme jo tehneet varauksia pikkujouluporukoille. Koska ravintola on arkena alkuviikosta kiinni, sitä sopii vuokrata vaikka tiimipäivän pitämiseksi.

Kuja aukeaa lauantaina 5. lokakuuta. Sitten selviää, kuinka moni tietää, mitä tarkoittaa "The D is silent, d-kirjainta ei lausuta".

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi