Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Voiko Green Capital -johtaja Milla Bruneau jatkaa valtuutettuna?

Milla Bruneau aloitti ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajana syyskuun puolivälissä. Kuva: Katja Luoma

Kunnallisten toimielin jäseninä ei voi olla henkilöitä, joilla on liian voimakas oma tai taustayhteisönsä intressi valvottavanaan. Valtuutettuja koskevat vaalikelpoisuuden rajoitukset ovat vähäisempiä kuin muiden toimielinten jäsenten.

Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajana aloittanut Milla Bruneau luopuu uuden tehtävänsä vuoksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajuudesta, mutta jatkaa kokoomuksen kaupunginvaltuutettuna.

Voiko Bruneau jatkaa valtuutettuna, Lahden kaupunginlakimies Pekka Virkkunen?

– Vaalikelpoisuutta ei arvioida tehtävänimikkeen vaan sen perusteella, mitä tehtävä todellisuudessa sisältää. Ainakaan tällä hetkellä Bruneaun tehtävä ei sisällä sellaista, että hän olisi vaalikelvoton. Jos tilanne muuttuu tulevaisuudessa, se on asia erikseen.

Missä tilanteessa hän voisi menettää vaalikelpoisuutensa?

– Ainakin silloin, jos hänelle tulee esittelyoikeus. Vaalikelpoisuuden arviointi on hyvin veteen piirretty viiva. Normaalisti katsotaan, että esimerkiksi kaupunginsihteeri ja kaupunginlakimies ovat vaalikelvottomia. Minun alaisenani oleva lakimies tuskin olisi vaalikelvoton.

– Arviointiin liittyy osittain taloudellista vastuuta. Bruneaulla ei ole itsenäistä taloudellista vastuuta jostain kokonaisuudesta vaan vastuu on konsernipalvelujohtajalla.

– Jos valmistelee virkavastuulla kaupunginhallitukselle asioita, sitten ollaan hyvin lähellä vaalikelpoisuuden menettämistä. Nyt Bruneau ei voi valmistella virkavastuulla, koska hän on työsuhteessa. Asia voi muuttua riippuen siitä, miten asiat aiotaan järjestää.

Kuinka usein henkilön vaalikelpoisuutta joudutaan pohtimaan?

– Aika harvoin. Yleensä vaalikelpoisuuden menettäminen liittyy siihen, että ihminen muuttaa paikkakunnalta pois.

Nousiko kysymys vaalikelpoisuudestasi esille hakuprosessin yhteydessä, Milla Bruneau?

– Rekrytointiprosessin aikana kävin tietenkin asian läpi. On varmistettu, että olen vaalikelpoinen. Ilman muuta oli selvää, että valtuuston puheenjohtajan tehtävästä joudun jäämään pois, koska siinä ristiriita tulisi ilmeiseksi.

Lahti toimii Euroopan ympäristöpääkaupunkina vuonna 2021. Onko jo selvillä, miten Green Capital -hanke organisoidaan hallinnollisesti?

– Ei vielä. Valmistelu on käynnissä. Tavoitteena on, että asia saataisiin ratkaistua vuoden loppuun mennessä. Pohdimme mikä on järkevä tapa hoitaa hanke siten, että mahdollisimman joustavasti saadaan mukaan erilaisia yhteistyökumppanuuksia. Näen, että mahdollisuudet ovat todella isot.

Lue myös: "Rauhallinen, neutraali, yhteistyökykyinen" – Hannu Rahkosen valinta puheenjohtajaksi sopii Lahden valtuustoryhmille
 
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi