Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollola päätti liittyä hiilineutraalien kuntien verkostoon – puheenjohtaja ratkaisi äärimmäisen täpärän äänestyksen

Hollola sitoutuu Hinku-kuntana tavoittelemaan koko alueensa kasvihuonepäästöjen vähentämistä 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Puheenjohtaja Jarkko Niemen (sd.) ääni ratkaisi, kun valtuusto päätti maanantaina Hollolan liittymisestä hiilineutraalien kuntien Hinku-verkostoon. Kuva: Juha Tanhua

Hollola liittyy hiilineutraalien kuntien Hinku-verkostoon. Kunnanvaltuusto päätti asiasta maanantaina tiukimman mahdollisen äänestyksen jälkeen.

Käytännössä Hollola sitoutuu Hinku-kuntana tavoittelemaan koko alueensa kasvihuonepäästöjen vähentämistä 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Hinku-kuntana Hollola sitoutuu ottamaan huomioon päästöohjelman vähentämistavoitteen kaikissa merkittävissä päätöksissään.

Kunnalla ei ole ollut aiemmin käytössään tarkkoja tietoja siitä, kuinka paljon päästöt ovat Hollolan alueella vähentyneet vuoden 2007 tasosta.

– Hollolassa on jo tehty monia ilmastoystävällisiä tekoja, mutta niitä ei ole koottu yhteen tai raportoitu erikseen, hyväksytyssä pohjaesityksessä todettiin.

Valtuusto päätti Hinku-päätöksen yhteydessä liittyä myös kuntien energiatehokkuussopimukseen. Sopimuksen tavoitteena on 7,5 prosentin energiasäästötavoite kaudelle 2017–2025 ja välitavoitteena neljän prosentin energiansäästötavoite vuodelle 2020.

Hinku-verkostoon liittyminen oli hilkulla viivästyä

Vähällä oli, että Hollolan Hinku-verkostoon liittyminen olisi vähintäänkin lykkääntynyt, sillä Ilpo Markkolan (ps.) esittämä palautusesitys Hannu Siljanderin (ps.) kannattamana sai taakseen puolet paikalla olleista valtuutetuista.

Valtuusto äsken ihan ilman yhtään puheenvuoroa pienensi parilla miljoonalla verotuloja, mutta kahdeksasta tuhannesta eurosta käydään vähän pidempikin keskustelu. Valtuutettu Miikka Lönnqvist (sd.)

Markkola ei sinänsä vastustanut Hinku-verkostoon liittymistä, mutta asia oli valmisteltu hänen mielestään puutteellisesti. Hänen mukaansa olisi ollut syytä selvittää verkostoon liittymisestä kunnalle koituvat tarkat kustannukset ja hyödyt.

Elinvoimajohtaja Heli Randell huomautti, että suoria kustannuksia syntyy vain 8 000–10 000 euroa. Summalla saadaan kunnan energiatehokkuussopimuksen raportointi.

– Jos teemme investointeja erikseen, ne arvioidaan tapauskohtaisesti investointiohjelman kautta. Nyt emme ole sitoutumassa mihinkään muuhun kuin tähän raportointiin.

Sekä Markkolan palautusesitys että asian käsittelyn jatkaminen saivat 21 ääntä. Lopulta asian ratkaisi valtuuston puheenjohtajan Jarkko Niemen (sd.) ääni. Niemi äänesti käsittelyn jatkamisen puolesta.

"Emme vielä ota tarjolla olevaa markkinointihyötyä irti"

Vihreiden Kristiina Vanhala-Selin (vihr.) huomautti, että Hollola on tehnyt jo isoja harppauksia päästöjen vähentämiseksi.

– Hinku-kuntana voimme hyödyntää saavutettuja tuloksia brändityössä. Vaatimattomuus taitaa kaunistaa. Me teemme jo paljon asioita, mutta emme vielä ota tarjolla olevaa markkinointihyötyä irti.

SDP:n Miikka Lönnqvist huomautti, että aiemmin kokouksessa valtuusto päätti hyväksyä parin miljoonan talousarviomuutokset ilman puheenvuoroja, mutta taloudellisesti huomattavasti pienemmästä asiasta tuntui riittävän asiaa.

– Valtuusto äsken ihan ilman yhtään puheenvuoroa pienensi parilla miljoonalla verotuloja, mutta kahdeksasta tuhannesta eurosta käydään vähän pidempikin keskustelu.

Lönnqvistin mukaan Hollola saa pienellä taloudellisella satsauksella jo tehdyn päästövähennystyön näkyväksi.

– Naapurikuntamme jatkuvasti korostavat omassa markkinoinnissaan ja ulosannissaan tekoja, joita ovat tehneet. Nyt olisi meidän vuoro liittyä mukaan, mutta miten me sen teemme, jos meillä ei ole mitään mihin verrata? [Hinkuun liittymällä] saamme laskelmat siitä, mitkä meidän päästömme olivat vuonna 2007 ja mitä 12 vuoden aikana on saatu aikaan.

Toimenpidealoite hyväksyttiin

Lopulta kunnanhallituksen esitys hyväksyttiin keskustan valtuustoryhmän jättämän toimenpidealoitteen kera.

Toimenpidealoitteessa edellytettiin, että hankkeen mahdollinen henkilöstöresursointi tulee hoitaa ylikunnallisesti.

Elinvoimajohtaja Randellin arvion mukaan kunnan henkilöstöresursseja ei tarvitse lisätä Hinkuun ja energiatehokkuussopimukseen liittymisen myötä.

Lue myös: Lahti neuvottelee ympäryskuntien kanssa Green Capital -rahoituksesta – naapurit haluavat vastineeksi selviä hyötyjä
 
Ilmastonmuutos

Hinku-verkosto

Ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöille vuonna 2008 perustettu verkosto.

Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Hinku-kunnat pyrkivät vähentämään ilmastopäästöjään lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta.

Hinku-kuntien tehtävänä on kannustaa myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita ilmastotekoihin.

Ennen Hollolan mukaan liittymistä verkostoon kuuluu 59 kuntaa, joista suurin on 235 000 asukkaan Tampere.

Päijäthämäläisistä kunnista verkostoon kuuluvat jo Padasjoki ja Asikkala.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi