Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Huoli ilmastosta sai miljoonat nuoret liikkeelle – Lahti tukee oppilaiden osallistumista ilmastolakkoon

Helsingissä oppilaat saavat luvan osallistua ensi perjantain ilmastolakkoon. "Jos sinä päivänä on koulusta pois, asia on mielellään käsiteltävä huoltajien kanssa", sanoo Lahden opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen.

Lahtelaiset koululaiset saavat osallistua ilmastonmuutoksen vastaisiin mielenilmauksiin, mutta vain luvan saatuaan. Kuva: Juha Peurala

Lahden kaupunki tukee oppilaiden osallistumista perjantaina järjestettävään ilmastolakkoon. Mielenilmaukseen osallistuminen on vapaaehtoista, ja lisäksi vanhempien on oltava asiasta tietoisia, kertoo kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen.

– Annamme tukea keskustelulle ja oppilaiden harkinnalle. Jos sinä päivänä on koulusta pois, asia on mielellään käsiteltävä huoltajien kanssa, hän toteaa.

Ilmastolakon päätapahtuma järjestetään Helsingissä Eduskuntatalon portailla perjantaina 27. syyskuuta kello 10–14. Helsingin kaupunki on ohjeistanut kouluja, että oppilaat saavat osallistua mielenosoitukseen luvan kanssa.

Ilmastolakkoja järjestetään samaan aikaan myös muissa kaupungeissa. Lahdessa tapahtumapaikkana on kauppatori.

Ryhmänä tai huoltajan luvalla

Lahdessa kouluja on kannustettu järjestämään oma ilmastokannanotto sekä aiheeseen liittyviä tapahtumia ja keskusteluja. Jos koulu tai oppilasryhmä haluaa osallistua varsinaiseen mielenilmaukseen, sinne mennään koulusta ryhmänä opettajan ohjauksessa, kertoo Kilponen.

Mielenilmauksiin on mahdollista osallistua myös siten, että huoltaja pyytää oppilaalle poissaoloa koulutyöstä.

Lukiojohtaja Heikki Turusen mukaan Lahden kaupungin lukiolaiset voivat osallistuvat mielenilmaukseen opintojen salliman tilanteen sekä kunkin lukion ohjeiden mukaan.

Lukiolaisilla koeviikko

Lukioissa perjantaiaamupäivälle osuvat päättöviikon kokeet. Siksi ilmastolakon osallistujamäärä voi nyt jäädä pienemmäksi kuin maaliskuussa, jolloin Lahden kaupungintalon edustalle kokoontui yli sata nuorta ilmastomielenosoitukseen.

– Kaupungin lukiolaisilla on koeviikko ja abeilla on ruotsin kirjoitukset. Määrä saattaa jäädä kymmeniin, mutta jos luokkia saadaan liikkeelle, paikalla voi olla enemmänkin porukkaa, ennakoi Elokapina-liikkeessä mukana oleva Oskari Päätalo.

Helsingissä voi olla aika paljon väkeä. Elokapina-aktivisti Oskari Päätalo

Päätalo on itse lähdössä Helsingin ilmastolakkotapahtumaan, johon odotetaan vähintään useita tuhansia osallistujia.

– Upeaa on nähdä, miten liike on lähtenyt liikkeelle. Tämän viikon aikana tulee tapahtumaan paljon. Helsingissä voi olla aika paljon väkeä.

"Keskusteluttaa todella paljon"

Nuorten ilmastoliike sai alkunsa, kun Greta Thunberg, 16, ryhtyi runsas vuosi sitten osoittamaan mieltä Ruotsin parlamenttitalon edustalla.

Perjantai 20. syyskuuta eri puolilla maailmaa järjestettyihin ilmastomielenosoituksiin osallistui arviolta neljä miljoonaa ihmistä. Kilposen mukaan ilmasto keskusteluttaa nuoria todella paljon.

– Mielenosoitusten laajuus ei itseäni henkilökohtaisesti yllättänyt, vaan on ihan loogista. Perheissä puhutaan asiasta ja lapset haluavat tietää, mistä tässä on kysymys. Asia on ikään katsomatta huolestuttava.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg osallistui mielenosoitukseen New Yorkissa perjantaina 20. syyskuuta. Kuva: Johannes Eisele

Kilposen mukaan Lahden valinta Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodella 2021 velvoittaa aktiivisuuteen ilmastokysymyksissä.

– Meillä on aika hyvä perintö siinä, miten kestävän kehityksen teemat ovat olleet kouluissa esillä. Ilmastopääkaupunkivuoden tavoite on päästä näissä asioissa seuraavalle tasolle niin, että lahtelaisista kasvaisi arkielämän asiantuntijoita, jotka osaisivat katsoa eteenpäin.

"Vaikuttavimpia muutosvirtauksia"

Ilmastolakkoilijat vaativat pikaisia toimia ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Ellei ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousua saada taitettua, maapallon keskilämpötila uhkaa kohota vuosisadan loppuun mennessä yli kolme astetta. Seuraukset ihmiskunnalle ja ekosysteemeille olisivat kohtalokkaat.

Lahden Green Capital -hankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo arvioi, että nuorten ilmastoliike on havahduttanut myös monet aikuiset ilmastonmuutokseen liittyviin uhkiin.

– On nähty, miten tosissaan nuoret ovat, ja miten paljon ilmastonmuutokseen liittyy pelkoa ja hurjia tulevaisuudenajatuksia. Tälle on aika pitkään vähän naureskeltu, mutta ei varmaan enää.

Ilmiön laajuus on Vauramon mukaan ollut nähtävissä keväästä saakka.

– Yleisellä tasolla nuorten aktiivisuus ja mielenosoittaminen on yksi vaikuttavimpia yhteiskunnallisia muutosvirtauksia kymmenen viime vuoden aikana. Liike on yhteiskunnallisesti valtavan tärkeä.

"Ilmiöpohjaista opetusta"

Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) toivoo, että koulut pystyvät hyödyntämään ilmastokysymyksiä eri oppiaineissa.

– Kannustaisin kouluja miettimään, olisiko jotain ilmiöpohjaista opetusta mahdollista pohtia. Kouluilla on mahdollista tukea (ilmastolakkoon) osallistumista ilman, että koulutyö kärsii. Tämä on henkilökohtainen mielipiteeni. Lautakunnassa asiaa ei ole käsitelty.

Lue myös: "Meidän täytyy muuttaa elämäntapaamme radikaalisti" – lahtelainen Heidi Laaksonen haluaa elää 1,5 asteen tavoitteen mukaisesti
 

Kärpäsen ja Kivimaan kouluilla ei ainakaan vielä maanantaina ollut erityisiä suunnitelmia perjantain ilmastolakkoa varten.

– Saimme opetus- ja kasvatusjohtajan ohjeistuksen. Sen pohjalta mietitään, miten toimimme, Kivimaan koulun rehtori Tuula Herkepeus kertoo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi