Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kesannon puutarhapäivä veti vain vähän väkeä, yhteisöviljelyn avauskesä ylitti silti odotukset – "Aluksi jännitimme, saammeko ylipäänsä mitään kasvamaan"

Yhteisöllistä kaupunkiviljelyä on tarkoitus jatkaa ensi kesänäkin.

Pirjo Kaartisen ja Hanna Uotilan mukaan Kesannon yhteisöllinen viljely sujui ensimmäisenä kesänä hyvin. Kuva: Sami Lettojärvi

Sopenkorvessa Lahdessa sijaitsevan Kesannon tapahtuma-alueen kaupunkipuutarhassa viljelykausi alkaa vähitellen olla ohi. Täksi kesäksi perustetun yhteisöviljelmän toimintaa esiteltiin sunnuntaina kaikille avoimessa tapahtumassa, joka kuitenkin houkutteli aurinkoisessa mutta purevan viimaisessa säässä väkeä niukanlaisesti.

Viljelmiä on hoitanut noin kymmenen harrastelijaviherpeukalon joukko, ja kokemus on ollut positiivinen.

– Aluksi jännitimme, että saammeko ylipäänsä mitään kasvamaan. Kenelläkään ei ollut ihmeempää kokemusta, mutta joku oli kotona ikkunalaudalla tai parvekkeella kasvattanut jotakin, sanoo toiminnassa keväästä asti mukana ollut Hanna Uotila.

Paula Eronen kaupitteli pihamaansa antimia Kesannolla sunnuntaina järjestetyssä puutarhapäivässä. Kuva: Sami Lettojärvi

Sääolosuhteet aiheuttivat pulmia

Tänä kesänä Kesannon laatikkoviljelmissä kypsyi esimerkiksi basilikaa, persiljaa, korianteria ja muita yrttejä sekä perunaa, kurkkua, tomaattia ja kesäkurpitsaa. Uotilan mukaan vaihteleva sää verotti hiukan satoa.

– Esimerkiksi basilika ei oikein viihtynyt, sillä oli varmaan liian tuulista ja kylmää, hän sanoo. Kuivina hellejaksoina kasteluvesi meinasi olla kortilla.

– Saamme täältä vettä ainoastaan sadevesitynnyreistä. Kesällä kuitenkin satoi niin huonosti, että emme pärjänneet pelkällä sadevedellä, Uotila kertoo. Lopulta apu löytyi vapaapalokunnilta, jotka kävivät silloin tällöin täyttämässä puutarhan vesikanistereita.

Uotilan mukaan yhteisöviljelyyn osallistui kirjava joukko eri-ikäisiä lahtelaisia. Ensi kesänä toimintaa on tarkoitus jatkaa, ja innokkaat viljelijät voivat yhä liittyä ryhmään mukaan.

– Olemme nikkaroineet jo uusia puulaatikoita ensi kesää varten, sanoo Uotila.

Börje Eriksson osti Paula Eroselta kotiinviemisiksi raparpereja. Kuva: Sami Lettojärvi

Kotiinviemisiksi hilloja, soseita ja raparperia

Vierailijat eivät joutuneet poistumaan Kesannolta tyhjin käsin, sillä Lahden puutarhaseuran Paula Eronen kaupitteli tapahtumassa pikkuhinnoilla oman pihamaansa antimia. Asiakkaiden matkaan lähti aamupäivän aikana myyntipöydältä esimerkiksi kriikunahilloa, luumusosetta ja chutneyta.

– Puutarhaseuran puheenjohtaja vähän harmitteli, kun ihmiset eivät tunnu löytävän tänne, Eronen sanoo. Lahtelainen Börje Eriksson oli lähtenyt visiitille varta vasten luettuaan tapahtumasta sosiaalisessa mediassa. Hän osti Eroselta kotiinviemisiksi raparperia.

– Mansikan kanssa näistä tulee hyvä kiisseli, hän suunnitteli. Eriksson ei ollut ensimmäistä kertaa Kesannolla.

– Kävin täällä jo keväällä katsomassa. Kiva paikka, jota pitäisi kehittää entisestään, hän sanoo.

Janne Nieminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi