Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päästökauppasovelluksen testitilaisuuteen virtasi väkeä Lahdessa – "Simppeli käyttää, mutta huomasi että on vielä kesken"

CitiCAP-päästökauppasovelluksen testiversio on nyt ladattavissa Android-käyttöjärjestelmille. Sovelluskehittäjät toivovat, että lopullinen versio valmistuu tämän vuoden aikana.

CitiCAPIN projektipäällikkö Anna Huttunen esitteli sovellusta Tuula Pennaselle. Kuva: Janne Nieminen

Lahden Museokioskille virtasi lauantaina väkeä, kun kaupunkilaiset saivat testata opastetusti uutta CitiCAP-päästökauppasovellusta. Sovelluksen testiversio on ollut ladattavissa Android-puhelimiin keskiviikosta asti.

– Torstai-iltapäivään mennessä sitä oli ladattu 250 kertaa, mikä on tosi hyvin kahdessa päivässä. Nyt keräämme palautetta ja kehitämme sovellusta eteenpäin, kertoo projektipäällikkö Anna Huttunen. Sovelluksen kehittäjät tavoittelevat vähintään 1 300:aa kaupunkilaista testikäyttäjäksi.

Sovelluskehittäjien tavoite on, että valmis tuote on ladattavissa vielä loppuvuoden aikana. Ensimmäinen esittelytilaisuus järjestettiin keskiviikkona, jolloin sovelluksen kävi Museokioskilla lataamassa 120 lahtelaista.

– Tavoite on lyödä tuo luku tänään, sanoi Lahden seudun kehityksen (Ladec) liiketoimintakehittäjä Essi Artima-Sulkinoja lauantaiaamuna. Ensimmäisen puolituntisen aikana Museokioskilla pistäytyi kaupunkilaisia nuorista eläkeikäisiin asti.

"Palkinnot motivoivat"

Polkupyörällä testitilaisuuteen saapunut Terhi Jakonen jonotteli ensimmäisten joukossa esittelypisteelle.

– Innolla odotan. Tosi mahtavaa, että tällainen on kehitetty, hän kommentoi. Jakonen kertoo kiinnittäneensä huomiota hiilijalanjäljen pienentämiseen jo ennen sovelluksen lataamista.

– Aloitin sen kesällä luopumalla autosta.

Atte Lukkarin mukaan päästökauppasovelluksen perusidea on hyvä.

– Sovellus vaikutti ihan simppeliltä käyttää, mutta kehityksen huomasi olevan vielä kesken. Joistakin nappuloista ei tapahtunut vielä mitään, hän sanoo. Pääosin sähköpyörällä liikkuva Lukkari uskoo käyttävänsä sovellusta, kun se aikanaan valmistuu.

– Jos käyttämisestä saa palkintoja, niin kyllä se motivoi, hän sanoo. Tuula Pennanen kertoi yllättyneensä sovelluksen helppokäyttöisyydestä.

– Etukäteen ajattelin, että onkohan se monimutkainen. Ei ollut kuitenkaan mitään ongelmaa.

Atte Lukkarin mukaan sovellus vaikutti simppeliltä käyttää. Esittelijänä Minttu Rosilainen. Kuva: Janne Nieminen

Akun kuormituksesta tullut palautetta

Ladecin Artima-Sulkinojan mukaan sovelluksen käyttö vie jonkin verran tavallista enemmän akkua, sillä se seuraa gps-paikallistamisjärjestelmällä käyttäjän liikkumista.

– Jonkin verran on tullut palautetta siitä, että puhelimet ovat menneet virransäästötilaan ja sovelluksen seuranta on katkennut, hän sanoo.

EU on rahoittanut CitiCap-hanketta 4,7 miljoonalla eurolla. Henkilökohtaisen päästökauppasovelluksen lisäksi hankkeeseen kuuluu esimerkiksi älykkään pyörätien rakentaminen Lahteen. Kestävää liikkumista edistävä 2,5 kilometrin älykäs pyörätie on määrä rakentaa Apilakadun ja matkakeskuksen välille. CitiCAP-hanke jatkuu vuoteen 2020 asti, ja sitä toteuttavat Lahden kaupunki, LUT-yliopisto, Lahden ammattikorkeakoulu, Ladec sekä viisi yksityistä yritystä.

Päästökauppa

CitiCAP-sovellus

Sovelluksen tavoitteena on päästöjen vähentäminen ja ympäristötietoisuuden kasvattaminen.

Sovelluksen käyttäjille määritetään henkilökohtainen sallittu päästömäärä eli päästökiintiö.

Jos käyttäjä onnistuu alittamaan kiintiönsä, tämä saa palkinnoksi rahan arvoisia palveluita. Kiintiön ylittäminen vähentää kertynyttä pottia.

Päästökauppaa käydään virtuaalieuroilla, joilla voi hankkia erilaisia palveluita ja alennuksia.

Sovelluksen avulla kaupunkilaisia palkitaan ilmastoystävällisistä liikkumisvalinnoista.

Sovellus tunnistaa liikkumismuodon nopeuden ja liikkeen tasaisuuden perusteella.

Eri kulkumuodoille määritellään päästökertoimet, jolloin esimerkiksi julkisen liikenteen käyttö syö kiintiötä vähemmän kuin yksityisautoilu.

Janne Nieminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi