Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden kalamarkkinat on nimensä veroinen tapahtuma - kalaa läheltä ja kaukaa, tuoreena ja purkeissa

Hiekkakentän pysäköinti pelasti tapahtuman tuoton Lions Clubille.

Reima Salonen myy moneen kertaan palkittua silakkatuotetta. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahden sataman kalamarkkinat ovat totisesti nimensä veroiset. Kalaa on tarjolla pökerryttävän monessa muodossa: tuoreena, paistettuna, savustettuna, kuivattuna ja eri tavoin maustettuna purkeissa.

Entäpä alkuperä: ainakin Päijänne, Puruvesi, Kuusamon Kitkajärvi, Puulavesi, Itämeri, Saaristomeri ja Atlantti.

Järjestyksessä 24. Kalamarkkinat alkoivat perjantaina virkeästi.

– Myyjiä on 80–100 ja heistä 20-30 prosenttia kalanmyyjiä ja ruokapisteet päälle. Tulijoita olisi enemmänkin, mutta annamme etusijan kalanmyyjille, kertoi Kari Anttila järjestäjän eli Lions Club Lahti/Vesijärven puolesta.

Kalamarkkinoiden aika ja paikka ovat vakiintuneet, mutta tuotto oli vuosi sitten uhattuna. Kuva: Pirjo Kamppila

Tapahtuman ajankohta on vakiintunut syyskuun kolmanteen viikonloppuun, eli tietoisesti samaan aikaan Lahdessa järjestettävän Caravan-messutapahatuman kanssa. Messujen tuoma vierasvirta on satama tapahtumalle hyvin tärkeä lisä. Kävijöitä odotetaan kolmen päivän aikana kertyvän noin 20 000.

Lions Club ei järjestä tapahtumaa huvin, vaan hyödyn vuoksi. Hyöty tarkoittaa tuloksen lahjoittamista nuorisotyöhön.

Kalaa Kanarian saarilta. Kuva: Pirjo Kamppila

Tulos syntyy, kun myyntipaikkojen vuokratuotoista ja pysäköintituloista vähennetään kaupungin perimät sataman vuokra, jätehuolto ja vartiointi. Menot ovat tuhansia euroja. Silti vuosien mittaan on kerätty hyväntekeväisyyteen yli 100 000 euroa.

– Viime vuonna kaupunki ei antanut meidän kerätä pysäköintimaksua Sibeliustalon edessä olevalta hiekkakentältä. Silloin mietimme vakavasti, pitäkö tapahtuma lopettaa, sillä kohta ei ole mitään jaettavaa, kertoi klubin presidentti Hannu Ylönen.

Roope Lähteenmäki paistoi Saimaan muikkuja. Kuva: Pirjo Kamppila

Onneksi tänä vuonna kentän pysäköintituloja saadaan taas hiekkakentältä ja perinnetapahtuma jatkuu. Niinpä perjantaina päästiin taas valitsemaan markkinoiden paras tuote ja paras myyntikoju.

Kolmihenkisen raadin maisteltavana oli 40 erilaista tuotetta kastikkeista kalasäilykkeisiin.

Agricolan silakassa on erikoiset mausteet. Kuva: Pirjo Kamppila

Parhaat pisteet sai Agricolan yrttisilakka, jota valmistavat ja myyvät Pirjo ja Reima Salonen Taivassalosta. Parhaan myyntipisteen kunnian sai Piian Herkut.

Reima kalastaa ja minä valmistan, kuvasi Pirjo Reiman pariskunnan työnjakoa. Agricolan yrttisilakka on nimensä mukaan yrttinen. Se on palkittu usein ennenkin.

– Agricolan juhlavuodeksi 2007 minulta pyydettiin jotain erityistä. Minä mietin, että Agricola piti yrteistä.

Tuore säynävä on hyvä uunikala, esitteli Altti Rantamaa. Kuva: Pirjo Kamppila

Altti Rantamaa on ollut myymässä Lahden Kalamarkkinoilla joka vuosi. Tarjolla oli ainakin seitsemää lajia silakkaa. Perjantaina iltapäivällä hän oli ainoa, jolla oli tarjolla tuoretta, itse pyydettyä kalaa: suuria säynäviä.

– Hieno uunikala, hän vihjasi.

Ostajat ovat kuitenkin vähentyneet vuosien saatossa, hän murehti.

Säynävät oli kalastettu länsirannikolta. Paikallinen kalayhtymä Kääpä oli jo myynyt kaiken Päijänteen saaliinsa, mutta lauantaiksi odotettiin lisää.

Teemu Räisänen o Kuva: Pirjo Kamppila

Nurmeslaisella Teemu Räisäsellä oli tarjolla ympäristöystävällistä kalaa: särkeä, lahnaa ja ahventa.

– 25 vuotta olen tehnyt töitä suomalaisen kalan puolesta. Alkuun se tuntui mahdottomalta, en saanut ihmisiä edes maistamaan särkeä. Mutta nyt asenteet ovat muuttuneet. Ihmiset tulevat hakemaan särkeä.

Aati Hänninen ja Tuomas Pöyry myyvät Lahdessa hiljaa ja Kuopiossa kovalla äänellä. Kuva: Pirjo Kamppila

Hirvensalmelta tulleet Aati Hänninen ja Tuomas Pöyry olivat ensi kertaa myymässä purkitettua järvikalaa Lahdessa. Kuopion ja Mikkelin torit ovat tutumpia.

– Lahdessa pitää myydä ihan eri tavoin kuin Kuopiossa. Täällä pitää olla hiljaa ja tarjota, kun taas Kuopiossa pitää olla kovasti äänessä, kuvaili Hänninen kokemustaan. Puula-Särvin -nimellä myydään eniten savusärkeä.

Kalaa lemmikeille :kuivattuja kuoreen päitä. Kuva: Pirjo Kamppila

Kalamarkkinat Vesijärven satamassa la 9-18, su 10-16.

Pirjo Kamppila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi