Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mitä sairauslomalla saa tehdä ja mitä ei? Ei ainakaan pelata räkätautisena jalkapalloa loskakelissä, selviää hovioikeudesta

Sairauslomalaisellakin on oikeus mahdollisimman normaaliin elämään, työoikeuden professori emeritus Seppo Koskinen muistuttaa.

Sairauslomalla ei ole pakko olla vuoteen omana, vaan pihatöitten kaltainen kevyt askarointi on sallittua. Kuva: Petteri Mattila

Mitä sairauslomalainen saa tehdä?

– Pääsääntö on, että ei saa vaarantaa tervehtymistä, kiteyttää työoikeuden professori emeritus Seppo Koskinen.

Jos niin tekee ja syyllistyy sairauslomaoikeuden väärinkäyttöön, työnantajalle voi syntyä peruste päättää työsopimus. Lievempi sanktio on jättää sairausajan palkka tai osa siitä maksamatta.

Se, mikä vaarantaa tervehtymisen, on arvioitava tapauskohtaisesti.

– Sairauslomalaisellakin on oikeus mahdollisimman normaaliin elämään, Koskinen muistuttaa. Sairausloma ei siten sinällään estä ulkoilemista, osallistumista liikunnallisiin yleisötapahtumiin tai ulkomaanmatkaa.

Urheilutapahtumaan osallistuminen sen sijaan voi olla osoitus välinpitämättömyydestä sairausloman tarkoituksen suhteen. Vaasan hovioikeus on taannoin päättänyt, että työnantajalla oli erityisen painava syy irtisanoa flunssan takia sairauslomalla ollut henkilö, joka oli maaliskuussa osallistunut kylmässä ja kosteassa säässä pelattuun jalkapallo-otteluun.

Myös lääkärin antamien selkeitten lepomääräysten rikkominen voi riittää potkuihin.

Kotitalous- tai pihatöitten tekeminen sairauslomalla ei Koskisen mukaan yleensä tarkoita sairauslomaoikeuden väärinkäyttöä.

Työnantajakin voi arvioida työkykyä

Sairausloman viettoon liittyvät kysymykset ovat Seppo Koskisen mukaan varsin yleinen riidan aihe.

– Kyse on taloudellisesti pienestä, mutta periaatteellisesti isosta asiasta. Kun työnantaja maksaa sairausajan palkkaa, se edellyttää, että henkilö todella on sairas.

Hän huomauttaa, että lääkärintodistuksesta riippumatta työnantaja voi itsekin arvioida henkilön työkykyä.

Lue myös: Vanhemmat kuormittavat terveydenhuoltoa lapsen nuhakuumeen vuoksi: "Toivoisin, että toimintaa järkevöitettäisiin"
 

Lahden kaupungin henkilöstöjohtajan Anne-Maj Salmen mukaan on äärimmäisen harvinaista, että työnantaja epäilee työntekijää sairauslomaoikeuden väärinkäytöstä.

Hyvinvointiyhtymän henkilöstöjohtaja Erja Saari kertoo, että hänen tietoonsa ei ole tullut ainuttakaan epäilyä sairauslomaoikeuden väärinkäytöstä.

Lahden kaupungin tapana on, että esimies ja sairauslomalle jäävä pohtivat, kuinka paljon työkykyä on loman aikana jäljellä.

– Kunnon mukaan voi tehdä etätyötä, Salmi sanoo. Siihen ei kuitenkaan pakoteta.

On myös tilanteita, joissa työntekijä itse ehdottaa, että voisi tehdä kevennettyä työtä. Kipsissä oleva jalka ei estä tietokoneen näpelöimistä.

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on yhdessä erikoislääkäriyhdistyksen kanssa antanut viime kuussa käypä hoito -suosituksen, jonka mukaan lääkärin tulee jo sairausloman alussa selvittää, voisiko henkilö palata korvaavaan, omaa työtä kevyempään työhön.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi äskettäin erään irtisanotun työntekijän kanteen, joka koski työsopimuksen irtisanomista muun muassa luvattomien poissaolojen perusteella. Ennen irtisanomista hän oli ollut luvatta poissa siten, että hän oli ilmoittanut sairauslomasta ennen yövuoron alkua, mutta oli samana yönä viettänyt lyhyehkön aikaa ravintolassa kaveriseurassa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi