Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hämeen poliisi torjuu väitteet MM-hiihtojen terroriuhasta – Rikospaikka-ohjelman tekijät pitävät tietojaan oikeina

Poliisilla ja MTV:n Rikospaikka-ohjelman tekijöillä on eriäviä näkemyksiä siitä, kohdistuiko hiihdon MM-kisoihin Lahdessa terrorismin uhkaa vai ei. Kuva: Katja Luoma

Hämeen poliisilaitos torjuu entistä selväsanaisemmin MTV:n Rikospaikka-ohjelman tiedot Lahden MM-hiihtoihin toissa vuonna kohdistuneesta terroriuhasta. Poliisilaitoksen mukaan terroriuhkaa ei ollut.

Twitter-sivustolla julkaistu poliisin lyhyt tiedote oli siten hieman jyrkempi verrattuna viranomaisten keskiviikkoisiin lausuntoihin. Silloin ilmoitettiin, että poliisin tietoon ei tullut mitään terrorismiin viittaavia aikeita.

Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Minna Passi ei halua kommentoida terrorismiväitteitä millään tavoin. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Mika Ihaksinen tyytyy toistamaan aikaisemmin lausumansa, jonka mukaan KRP ei ole tutkinut Lahteen liittyvää terrorismiuhkaa.

– Jos tällainen uhka olisi ollut, se olisi ollut täällä meidän yksikössämme tutkittavana.

MTV puolustaa uutista

MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä sanoo uutisen pitävän paikkansa. Rikospaikka-ohjelmassa kerrotut tiedot on saatu useammalta eri taholta, ja niiden mukaan terrorismin uhka oli olemassa.

– Meidän lähteemme ovat kertoneet näin ja meillä on perustellut syyt luottaa niihin (so. lähteisiin).

MTV:n Rikospaikka kertoi aiemmin tällä viikolla, että 17-vuotias islaminuskoon kääntynyt kantasuomalainen poika suunnitteli hyökkäystä Lahden stadionille joko pommin kanssa tai muulla tavoin. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ilmoittivat asiasta Suojelupoliisille.

Muitakin kohteita mietittiin

Sipilän mukaan terroritekoja suunniteltiin muihinkin paikkoihin, mutta Rikospaikan toimittajien tietoon tuli vain Lahden MM-hiihtoihin kohdistunut uhka.

Jarkko Sipilää ihmetyttää, miksi poliisi jyrkästi kiistää terrorismin mahdollisuuden. Hän pitää mahdollisena, että poliisin oman tulkinnan mukaan kyseinen nuorukainen ei ollut talviurheilutapahtumalle mikään todellinen uhka.

Hämeen poliisilaitoksen rikosylikomisario Martti Hirvonen kertoo, että torstainen lyhyt tiedote Twitterissä ainoastaan toisti, mitä paikallinen poliisi oli jo aikaisemmin kommentoinut terrorismin vaarasta.

Asiasta haluttiin tiedottaa Hirvosen mukaan uudelleen, jotta kansalaisille ei syntyisi edes jälkikäteistä huolta vuoden 2017 MM-kisatapahtuman turvallisuudesta.

Martti Hirvonen ei usko, että Hämeen poliisilaitos olisi todellisen terroriuhan synnyttyä jätetty sivuun viranomaisten sisäisestä tiedottamisesta.

– Jos tällainen asia jonkun suomalaisen viranomaisen tiedossa olisi ollut, niin todennäköisesti se tieto olisi ollut myös Hämeen poliisilaitoksella. Me omalta osaltamme vastasimme turvallisuudesta kisaorganisaatiossa ja sen ympärillä.

Lue myös: Mies ilmoitti yövuoronsa alla olevansa sairas - pomo näki aamuyöllä ravintolassa

Lisätty 19.9. klo 17.01: Hämeen poliisin rikosylikomisarion Martti Hirvosen kommentit.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi