Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Arvostetun intialaiskondiittorin kurssi houkutteli Salpaukseen ihmisiä ympäri Suomen – Vinesh Johny sanoo, että eri maiden keittiövaikutteet sekoittuvat nykyään vauhdilla

Koulutuskeskus Salpauksessa järjestettävä kurssi sai alkusysäyksensä, kun elintarvikealan opettaja Outi Nieminen ja Vinesh Johny tapasivat pari vuotta sitten Abu Dhabissa.

Lahdessa pistäytyvä Vinesh Johny on pitänyt koulutuksia aiemmin esimerkiksi Kroatiassa ja Britanniassa. Kuva: Mirja Hussain

Koulutuskeskus Salpauksen Kulinaaritalossa Lahdessa kävi keskiviikkona vilske, kun ympäri Suomea saapuneet leipomo- ja konditoria-alan ammattilaiset huhkivat kakkujen ja leivosten valmistamisen parissa. He saavat kolmen päivän intensiivikurssilla oppia intialaiselta Vinesh Johnylta, joka on konditoria-alalla maailmankuulu osaaja.

– Ajattelin, että parin päivän aikataulu olisi todella haastava. Tämän kurssin ryhmä on kuitenkin jo erittäin hyvällä tasolla, Johny kehaisee ennen kuin rientää näyttämään oikeaa tekniikkaa suklaasikareiden vuolemiseen.

Kurssilla tehtiin muun muassa suklaasikareita. Kuva: Mirja Hussain

Kurssi sai alkusysäyksen Abu Dhabissa

Lahteen Johnyn houkutteli Salpauksen elintarvikealan opettaja Outi Nieminen, joka tutustui mieheen pari vuotta sitten nuorten ammattitaidon maailmanmestaruuskisoissa Abu Dhabissa. Nieminen ja Johny olivat molemmat tuomareita kilpailussa.

– Silloin heräsi ajatus, että pitäisi järjestää jotakin yhdessä. Johny halusi tulla Suomeen, sillä tämä on hänelle eksoottinen paikka, Nieminen kertoo.

Johnyn ja hänen intialaisen kollegansa vetämän koulutuksen paikat myytiin loppuun parissa päivässä.

Kurssille osallistuu 18 leipomo- ja konditoria-alan ammattilaista. Vasemmalla turkulaisen Mbakeryn yrittäjä Mikko Hietala. Kuva: Mirja Hussain

Vaikutteet sekoittuvat vilkkaasti ympäri maapallon

Arvostetun Lavonne Academy of Baking Science and Pastry Arts -oppilaitoksen Intiaan perustanut Johny on jakanut oppejaan aiemmin esimerkiksi Kroatiassa ja Britanniassa. Hänen mukaansa kondiittorien luomukset ovat enenevässä määrin yhdenmukaisia ympäri maapalloa, kun eri maiden keittiövaikutteet sekoittuvat vilkkaasti keskenään.

– Kondiittorit matkustavat ympäriinsä ja opettavat samoja tekniikoita. Myös sosiaalinen media on lähes kaikkien saatavilla, Johny sanoo.

Lahdessa hän laittoi osallistujat valmistamaan esimerkiksi intialaista porkkanakakkua, joka maustetaan cashew-pähkinöillä ja kardemummalla. Se olisi Johnyn mukaan kovaa valuuttaa myös ranskalaisissa konditorioissa.

Vinesh Johnyn mukana Intiasta saapui kollega Sachin Vilfred. Kuva: Mirja Hussain

Johny kokee uramahdollisuuksien monipuolistuneen Intiassa

Johnyn ja hänen kumppaneidensa perustama oppilaitos toimii Intiassa nyt seitsemättä vuotta. Oppilaita on 1200, ja kaukaisimmat saapuvat Euroopasta asti.

– Intiassa uramahdollisuudet olivat aiemmin aika rajatut. Opiskeltiin lääkäreiksi, insinööreiksi ja sen sellaisiksi. Nykyään on paremmat mahdollisuudet löytää jotakin uniikkia itselleen, Johny sanoo.

Itse hän suunnitteli alun perin baarimikon uraa.

– Sitten menin töihin hotellin konditoriaan. Keittiössä oli viileää, joten totesin, että tämähän on hyvä paikka työskennellä, hän sanoo.

Vinesh Johny Kuva: Mirja Hussain

Visiittiin kuuluu myös rantasaunoja, perinneruokia ja hyppyrimäkiä

Vaikka intialaisten Lahden-visiitti on lyhyt, ohjelmaan on mahdutettu maistiaisia täkäläisestä kulttuurista rantasaunoineen, suppilovahverokeittoineen ja poronkäristyksineen.

– Kävimme myös urheilukeskuksessa katsomassa mäkihyppääjien harjoituksia. Vieraat olivat ihmeissään, että miksi kukaan haluaa mennä tuonne tappamaan itsensä, kertoo Salpauksen Outi Nieminen.

Lue myös: Lahden vanhalla linja-autoasemalla avautuu uusi ravintola
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi