Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vain harva päijäthämäläinen taloyhtiö on kieltänyt parveketupakoinnin, prosessi koetaan hitaaksi ja kalliiksi – "Valvonta on hyvin hankalaa"

Vuoden 2017 alussa voimaan tulleen pykälän myötä taloyhtiöt ovat voineet hakea tupakointikieltoa asuntojen parvekkeille, pihoille sekä sisälle huoneistoihin.

Lahden Tonttilassa asuvan Arvo Lankisen kotitalon parvekkeilla tupakointi on kielletty. Lankinen arvelee joidenkin asukkaiden silti laiminlyövän kieltoa. Kuva: Sami Lettojärvi

Taloyhtiöt ovat hakeneet Päijät-Hämeessä laiskasti tupakointikieltoja. Vuoden 2017 alussa voimaan tulleen tupakkalain pykälän myötä yhtiöt ovat voineet hakea kunnan terveysviranomaiselta sauhuttelukieltoa asuntojen parvekkeille, pihoille sekä sisälle huoneistoihin. Lahdessa kielto on voimassa 11 taloyhtiössä, ja kaksi hakemusta odottaa parhaillaan käsittelyään. Muualla hyvinvointiyhtymän alueella tupakointi on kielletty vasta neljässä taloyhtiössä, jotka sijaitsevat Asikkalassa, Hollolassa, Padasjoella ja Sysmässä.

Rikkomuksista tullut valituksia

Hakemuksia Lahdessa käsitellyt kaupungineläinlääkäri Cecilia Blomgren kertoo, että yhtiöistä on tullut muutamia ilmoituksia tupakointikiellon rikkomisesta. Tällöin viranomainen pyytää ilmoittajalta tarkempaa selontekoa siitä, missä ja mihin aikoihin tupakointia tapahtuu. Kuntien terveysviranomaisen pitäisi todentaa tupakointi tarkastuskäynnillä omin silmin, sillä omalla kotiparvekkeellaan polttavaa asukasta ei saa yksityisyydensuojan vuoksi kuvata.

– Valvonta on hyvin hankalaa, sillä viranomaisella ei ole mahdollisuutta seisoa parvekkeiden alla koko päivää, Blomgren kertoo. Tarkempia selostuksia rikkeistä lahtelaistaloyhtiöiden asukkaat eivät ole toimittaneet.

Moni kokee prosessin työlääksi, hitaaksi ja kalliiksi

Lahden Isännöitsijätoimiston isännöitsijä Ari Sahamies arvelee, että moni yhtiö kokee kiellon hakemisen liian työlääksi, hitaaksi ja kalliiksi prosessiksi. Hän uskoo vähäisen määrän selittyvän myös sillä, että tupakoinnin laskevan suosion vuoksi sauhuttelu ei aiheuta ongelmia monissakaan taloissa.

– Usein kiinnostus on lopahtanut, kun olen sanonut, että kiellon hakeminen tulee muuten maksamaan, hän sanoo.

Tupakointikiellon hakuprosessi vie nopeimmillaankin 7–8 kuukautta. Jokaista asunnonhaltijaa on kuultava kirjallisesti ennen yhtiökokousta. Yhtiökokouksessa tehdystä päätöksestä voi valittaa kolmen kuukauden ajan. Mikäli moitekanteita ei tule, kieltohakemuksen viranomaiskäsittely vie vielä muutaman kuukauden aineiston laajuudesta riippuen. Viranomaisten perimät kustannukset vaihtelevat kunnittain ja riippuvat siitä, täytyykö hakemus palauttaa täydennettäväksi.

– Meidän tietojemme mukaan kaikki on ollut mahdollista 500 euron ja vähän päälle 2 000 euron välillä, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli. Päälle tulevat vielä isännöitsijälle maksettavat palkkiot, kokouskustannukset sekä muut kulut.

"Joka toinen tupakka jää nyt polttamatta"

Lahdessa tupakointi on kielletty esimerkiksi Kirkkokatu 6:ssa. Kielto tuli voimaan tänä keväänä, ja taloyhtiö haki sitä parveketupakoinnista aiheutuneiden haittojen vuoksi.

– Parvekerakenteet ovat sellaisia, että savu kulkeutui yläpuolella ja sivuilla oleville parvekkeille. Käryä tuli korvausilmaventtiileistä myös huoneistoihin, kertoo asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Paavo Pulkkinen. Hänen nähdäkseen kieltoa on taloyhtiössä noudatettu, vaikka tupakoijat aluksi asiaa vastustivatkin. Taloyhtiölle tuli kustannuksia noin 1 200 euroa, ja päätöstä odoteltiin reilun puolen vuoden ajan.

Ala-Tonttilankatu 3:n taloissa tupakointikielto on ollut voimassa jo pari vuotta. Pitkäaikainen asukas Arvo Lankinen ei ole aivan varma, onko viranomaiskiellosta hyötyä savuttelun kitkemisessä.

– Kyllä varmaan jotkut polttavat parvekkeella vieläkin, mutta sitä on hankala todistaa, hän sanoo.

Samassa taloyhtiössä asuva Ilkka Kittelä polttaa nyt ainoastaan tupakkapaikalla. Hänen mukaansa parveketupakointi on talossa vähentynyt kiellon myötä, vaikka jotkut vuokralaiset viis veisaavat viranomaispäätöksestä. Kittelän oma tupakointi on vähentynyt kieltoa edeltävästä ajasta.

– Kun asuu seitsemännessä kerroksessa, ulkona ei viitsi käydä niin usein etenkään huonolla kelillä. Varmaan joka toinen tupakka jää nyt polttamatta.

Sanktiot epämääräisiä

Kiinteistöliitto olisi toivonut kevyemmin määrättävää sanktiota tupakointikiellon rikkomisia varten. Luvattomalle sauhuttelijalle voi teoriassa napsahtaa uhkasakko, mutta käytännössä sanktion täytäntöönpano on hankalaa.

– Viranomaisen on todettava rike useamman kerran henkilökohtaisesti, eikä sellaisia resursseja ole ollut, Hupli sanoo. Toistuvan sääntöjen rikkomisen vuoksi taloyhtiö voi myös ottaa tupakoijan asunnon hallintaansa.

– Tietoomme ei ole tullut tällaisia tapauksia, Hupli sanoo. Hänen arvionsa mukaan tupakointi on viranomaisen toimesta kielletty kaikkiaan muutamassa sadassa suomalaisessa taloyhtiössä.

– Suomessa on 88 tuhatta asunto-osakeyhtiötä, joten puhutaan aika marginaalisesta ilmiöstä.

Lue myös: Lahtelaiskoulu selvittää, onko nuuskan myyntihuhuissa perää
Kielto

Hakemisesta päätetään yhtiökokouksessa

Tupakkakieltoa voi hakea taloyhtiöön, jos savu häiritsee asukkaita tai aiheuttaa kiistaa.

Tupakkalain perusteella tupakointi on suoraan kielletty taloyhtiön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa.

Jo ennen vuotta 2017 taloyhtiöt saivat kieltää tupakoinnin esimerkiksi lasten leikkipaikoilla.

Isännöintiliitto painottaa, että viranomaiselta haettavaan kieltoon kannattaa turvautua vasta, jos tupakointihaittoja ei saada muulla tavoin ratkaistua.

Tupakointikiellon hakemisesta päätetään yhtiökokouksessa.

Kieltopäätöksen tekee kunnan viranomainen. Se myös valvoo kieltoa sakon uhalla.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi