Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Meidän täytyy muuttaa elämäntapaamme radikaalisti" – lahtelainen Heidi Laaksonen haluaa elää 1,5 asteen tavoitteen mukaisesti

Äidiksi tuleminen voimisti huolta ilmastokatastrofista. "Lapseni tulee varmasti elämään ihan toisenlaisessa maailmassa."

Heidi Laaksonen kerää talteen pakkausmuovit ja vie ne kierrätyspisteeseen. Kuva: Katja Luoma

Jossain vaiheessa tulee eteen tilanne, että ilmastonmuutos pakottaa muuttamaan elämäntapaamme radikaalisti. Näin uskoo lahtelainen Heidi Laaksonen, joka pyrkii omalta osaltaan mukautumaan muutokseen.

Laaksonen on jo pitkään elänyt ympäristöystävällisesti. Nyt hän on mukana kokeilemassa 1,5 asteen elämäntapaa yhdessä 78 muun päijäthämäläisen kotitalouden kanssa.

– Kirjoitin hakemukseen, että olisi mielenkiintoista tietää, kuinka lähelle elän jo sen mukaisesti kuin pitäisi elää. Koen asian tosi tärkeäksi.

Tietoisuus lisääntynyt

Maapallon keskilämpötila uhkaa nousta nykyisten päästövähennyssitoumusten toteutuessa noin kolme astetta vuosisadan loppuun mennessä. Ruoantuotanto ja puhtaan veden saatavuus vaikeutuisivat laajoilla alueilla.

Laaksonen kertoo havahtuneensa ilmaston lämpenemiseen liittyviin uhkiin kymmenisen vuotta sitten.

– Näin Punainen Lanka -ohjelman, jossa oli Ilmastonmuutos. Nyt. -kirjan kirjoittanut Pasi Toiviainen. Silloin tuntui, että olin aika yksin oman ajatteluni kanssa.

Laaksonen lukee paljon ilmastonmuutokseen liittyviä uutisia. Kymmenessä vuodessa ihmisten tietoisuus on lisääntynyt, mikä näkyy esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ruotsalaisella ilmastoaktivistilla Greta Thunbergillä, 16, on Instagramissa 3,2 miljoonaa seuraajaa.

– Toivoisin, että konkreettisia tekoja alettaisiin oikeasti tekemään. Greta Thunberg on saanut nuoria liikkeelle.

Auto sai lähteä

Laaksonen asuu kerrostalossa Hennalassa yhdessä puolivuotiaan poikansa kanssa. Hän palasi Lahteen pari vuotta sitten asuttuaan välillä Helsingissä.

Helsingissä asuessaan Laaksonen luopui autosta, ryhtyi pyöräilemään ja käyttämään julkista liikennettä.

– Otin fillarin ympärivuotiseen käyttöön. Tykkäsin siitä valtavasti. Melkein pidin talvipyöräilystä enemmän kuin kesäpyöräilystä. Lapsen kanssa pyöräily on varmasti talviaikana vähän haastavaa, hän pohtii.

Äitiyslomalla ollessaan Heidi Laaksonen on käynyt läpi vaatteitaan ja laittanut ylimääräiset kiertoon. Kuva: Katja Luoma

Laaksonen on syönyt kasvispainotteisesti lähes kymmenen vuoden ajan. Pari vuotta sitten hän alkoi pohtia myös muita kulutustottumuksiaan.

– Hyvin pitkälle ostan käytettynä ja mietin, mitä tarvitsen.

Äitiyslomalla ollessaan Laaksonen on käynyt läpi tavaroitaan.

– On tullut listattua asioita, mitä kaikkea minulla on, ja mitä mahdollisesti tarvitsen. Sellaista tavaraa, jota en tarvitse, olen antanut pois. Onneksi niille on löytynyt joku vastaanottaja.

Laaksonen uskoo, että hän kykenee kokeilun avulla edelleen pienentämään hiilijalanjälkeään.

– Luulen, että esimerkiksi ruokahävikin suhteen olisi parannettavaa. Pitäisi ottaa selvää, onko käyttämäni sähkö vihreää. Täytyy katsoa, muuttaako kokeilu valintoja.

Kunnanjohtaja otti haasteen vastaan

Puolentoista asteen kokeilussa kuntien johtoa haastetaan julkiseen elämäntapatestiin. Padasjoen kunnanjohtaja Petri Koivula otti haasteen vastaan ja lähti mukaan kolmen kuukauden testijaksolle.

Koivulan hiilijalanjälki on testin mukaan noin 14 tonnia vuodessa eli suurempi kuin suomalaisten keskiarvo, joka on 10,4 tonnia.

Jatkuvan talouskasvun havittelu on järjetöntä. Heidi Laaksonen

– Omassa omistuksessani ei ole kesämökkiä, mutta käytän appiukon mökkiä. Siitä tulee iso päästö. Toinen iso tekijä on, että minulla tulee paljon autoilukilometrejä, sanoo Koivula, joka arvioi ajavansa vuodessa lähes 50 000 kilometriä.

– Jos kilometrit tulisivatkin jatkossa sähköautolla tai uusiutuvalla dieselillä, hän pohtii.

"Matkustelu saa vähentyä"

Elokuussa kunnanjohtajana aloittanut Koivula asuu vuokralla kunnan omistamassa paritalossa, joka lämpenee sähköllä.

– Sähkö on tullut vuokrasopimuksen mukana, enkä tiedä, mistä kunta on sen ottanut. Yksi asia olisi, että talossa olisi kaukolämpö tai maalämpö.

Padasjoen kunnanjohtaja Petri Koivula pienentää hiilijalanjälkeään 1,5 asteen elämäntavan kokeilussa. Kuva: Juha Peurala

Ruokaan ja matkailuun liittyvissä päästöissä Koivula kertoo päässeensä kohtuulliselle tasolle.

– Hankimme vaimoni kanssa vuoden alussa koiran. Silloin päätimme, että matkustelu saa nyt vähentyä. Rupeamme viettämään enemmän aikaa kotimaassa. Kaukomatkoja emme ole enää tehneet kovinkaan paljon viime vuosina. Niitä vähentämällä saadaan aika paljon aikaiseksi.

Koivula on työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin Energialla ja Suomen kuntatekniikan yhdistyksen toiminnanjohtajana.

– Olen ollut pitkään perinteisen hiilivoimatuotannon parissa, mutta vuodesta 2005 lähtien myös uusiutuvan energiantuotannon kanssa tekemisissä. Olen ollut kiinnostunut myös mittaus- ja säätötekniikasta.

Koivula haluaa kokeiluun osallistumisellaan näyttää, että asia on kunnalle tärkeä.

– Oma energiankäyttö tietysti kiinnostaa, mutta myös kokonaisuus. Ainakin saan tietää, mitkä ovat kipukohdat, joissa pitäisi ruveta tekemään muutoksia.

Onko 1,5 astetta mahdollinen?

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pysäyttää maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen. Koivulan mielestä tavoitteeseen pitää pyrkiä, vaikkei siihen täysin uskoisikaan.

– Kaikki mitä voidaan tehdä sen saavuttamiseksi, on hyvästä. Kaikkein paras megawatti on negawatti eli säästetty energia. Kaikessa mahdollisessa olisi pyrittävä vähentämään energian kulutusta.

Laaksonen myöntää suhtautuvansa puolentoista asteen tavoitteeseen kyynisesti.

– Pitäisi tehdä todella paljon ja elää jo nyt sillä tavalla, että lämpeneminen saataisiin rajattua puoleentoista asteeseen, hän huomauttaa.

Asia on iso ja vaikea, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuksia.

– Itse teen valintoja juuri sen takia, että toivoisin tavoitteen toteutuvan ja koko maapallon olevan tässä mukana. Joku sanoo, että ei se vaikuta, mitä täällä tehdään, vaan pitäisi saada Kiina, Yhdysvallat ja muut saastuttavimmat valtion mukaan hommaan. Jostainhan on lähdettävä.

Äidiksi tuleminen vahvisti Laaksosen ajatusta siitä, että jotakin on tehtävä.

–  Hän kuitenkin näkee, mitä ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat ehkä pahimmillaan olemaan.

Heidi Laaksonen tekee etikasta ja appelsiininkuorista yleispuhdistusainetta. Kuva: Katja Luoma

Laaksonen kehottaa pohtimaan, miksi meidän tarvitsisi kuluttaa niin paljon kuin nykyisin.

– Emme tarvitse oikeasti niin paljon kuin kulutamme. Ostamme paljon tavaraa, jota emme tarvitse ja ruokaa, jota heitämme hukkaan. Pärjäisimme hyvin paljon pienemmälläkin.

Hän huomauttaa, että yhteiskunnan ei pitäisi pyöriä vain kuluttamisen ympärillä.

– Jatkuvan talouskasvun havittelu on järjetöntä. On toki tärkeää, että ihmisillä on töitä ja että he pystyvät elämään. Voi olla ammatteja, jotka kuolevat pois, mutta uusia tulee tilalle.

Kokeilu

Mukana 79 kotitaloutta

Päijät-Hämeen liitto ja kunnat toteuttavat 1,5 asteen elämäntavan kokeilun, johon osallistuu kotitalouksia Lahdesta, Hollolasta, Heinolasta, Orimattilasta, Padasjoelta ja Hartolasta.

Kokeiluun haki yli sata kotitaloutta, joista 79 valittiin mukaan.

Kokeiluun otettiin eri tyyppisiä kotitalouksia maaseudulta ja kaupungista.

Varsinainen kokeilu alkaa marraskuun alussa ja jatkuu tammikuun loppuun. Tätä ennen kartoitetaan osallistujien lähtötilanne.

Osallistujille tarjotaan tietoa, käytännön vinkkejä, kokeiluja sekä vertaistukea elämäntavan muutokseen. Samalla saadaan tietoa kestävän elämäntavan edistämisestä.

Kestävän elämäntavan kokeilu on osa ympäristöministeriön tukemaa 1,5 asteen kunta ­-hanketta, jonka aloitustapahtuma järjestetään perjantaina 20. syyskuuta kello 11–14 Lahden Museokioskilla Itä-Hämeen Marttojen kanssa. Tapahtumassa voi muun muassa testata hiilijalanjälkensä sekä tutustua ilmastovastuulliseen ruokaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi