Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaiskoulu selvittää, onko nuuskan myyntihuhuissa perää

Tullin takavarikkoluvut ovat nousemassa lähelle viime vuoden ennätystä. Pimeät markkinamiehet tavoittelevat asiakkaiksi nuoria naisia.

Tullin takavarikoimia nuuskapurkkeja. Kuva: Tulli

Nuuskan laiton maahantuonti Suomeen jatkuu vilkkaana. Viime vuonna tullin haltuun jäi ennätysmäiset 6 744 kiloa nuuskaa, ja tämän vuoden kokonaisluvun arvioidaan jäävän joitakin satoja kiloja pienemmäksi. Sekin tulos olisi tullin historian toiseksi pahin.

Tullin valvontajohtajan Hannu Sinkkosen mukaan tuonti on joko ammattimaisesti järjestettyä tai yksittäisten henkilöiden harjoittamaa toimintaa. Jälkimmäisissäkin tapauksissa tuontimäärät menevät moninkertaisesti yli sallitun rajan. Se tarkoittaa, että tavaraa menee muillekin kuin henkilön omaan käyttöön.

Nuuskan yleisin tulosuunta on pysynyt samana eli salakuljetusta tapahtuu pääasiassa maarajan yli Ruotsin puolelta. Alan tuotteet myydään loppukäyttäjilleen muun muassa verkkokaupassa ja laillisen liiketoiminnan yhteydessä.

Nuuskan käyttö jatkaa Sinkkosen arvion mukaan kasvuaan samalla, kun tupakan suosio putoaa vuosi vuodelta. Hänen mukaansa tarvitaan uusia keinoja, jos rikollista kaupankäyntiä halutaan tyrehdyttää.

Yksi keskeinen keino olisi, että nuuskan maahantuontijutuissa saataisiin käyttöön samat tutkintakeinot ja rangaistukset kuin muissa tekijälleen yhtä suuren hyödyn tuottavissa rikoksissa.

– Kyse ei ole meidän vaatimuksistamme, vaan siitä, mitä yhteiskunta haluaa tälle ongelmalle tehtävän.

Sinkkonen muistuttaa, ettei ongelma ole ainoastaan kansanterveydellinen. Nuuskabisnes on samalla harmaata taloutta, josta yhteiskunnalle ei tule verotuloja.

Kuva: Anssi Hietamaa

Rikolliset etsivät uusia asiakkaita koko ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Hanna Ollila on erityisen huolissaan yhdestä väestönosasta.

– Nuuskan käyttö ei saisi levitä nuoriin naisiin. Se on ryhmä, joka on onnistunut vähentämään tupakointia ilman, että mikään kilpaileva tuote olisi noussut rinnalle.

Vielä toistaiseksi miehet suosivat nuuskaa enemmän kuin naiset. Vuonna 2016 voimaan tulleen tupakkalain tavoitteena on nikotiiniton Suomi vuonna 230, ja Ollilan mukaan tavoitteeseen ei näytetä miesten osalta pääsevän. Isona kantona kaskessa on juuri nuuska.

Lahden peruskoululaisille tehty uusin kouluterveyskysely antaa pieniä toiveita paremmasta. Kysely osoitti, että peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaista entistä harvempi hyväksyy nuuskaamisen muilta ikäisiltään. Etenkin pojilla hyväksyvä suhtautuminen oli viilentynyt vielä enemmän kuin tytöillä vaikka poikien suhtautuminen nuuskaan on edelleen sallivampi kuin tyttöjen.

Kärpäsen peruskoulun rehtori Ari Pippuri kertoo, että nuuskan käytöstä havaitaan merkkejä silloin tällöin. Elokuussa saatiin vihiä myös siitä, että koulussa on myyty nuuskaa.

– Se tieto on ollut vasta vihjeasteella. Toimenpiteitä valmistellaan, että asiaa saadaan selvitettyä lisää.

Kohderyhmät

Kilo nuuskaa omaan käyttöön sallittu

Nuuskan, nenänuuskan ja purutupakan myynti ja maahantuonti on kielletty.

Täysi-ikäinen henkilö saa kuitenkin tuoda maahan edellä mainittuja tuotteita enintään 1 000 grammaa vuorokaudessa.

Nuuskan on jäätävä omaan käyttöön. Sitä ei voi luovuttaa muille edes lahjaksi.

Nikotiinia sisältävän nuuskan tuonti ja myynti on kielletty kaikissa EU-maissa. Ruotsi on kuitenkin poikkeus säännöstä.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi