Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kartanon maita Sysmässä ostanut tyytymätön rantametsien hakkuisiin – vaatii metsänhoitoyhdistykseltä tuntuvia korvauksia

Kantaja vaatii metsänhoitoyhdistykseltä yhteensä yli 210 000 euron vahingonkorvausta.

Hakkuista Päijänteen rantametsässä on kehkeytynyt oikeusriita. Kuvituskuva Kuva: Pertti Louhelainen

Rapalan kartanon maita Sysmässä ostanut nainen on haastanut Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen käräjille. Kantajan mielestä metsänhoitoyhdistys on tehnyt Rapalassa luvattoman avohakkuun.

Hakkuut tehtiin syksyllä 2015. Avohakkuu paljastui kantajalle keväällä 2017, jolloin kiinteistösijoitustoimintaa harjoittava kantaja oli esittelemässä kiinteistöjä ostajalle.

Kantajan mukaan avohakkuitten takia tonttien arvo on alentunut ja tonttien myyntiajat ovat pidentyneet, mikä leikkaa tonttien tuottoarvoa. Myös maisemahaittaa on aiheutunut.

Kantaja vaatii metsänhoitoyhdistykseltä yhteensä yli 210 000 euron vahingonkorvausta.

Vastauksessaan yhdistys kiistää kanteen. Se tähdentää hakkuitten pohjautuneen kirjalliseen toimeksiantosopimukseen, jossa oli yksilöity hakattavat puumäärät. Hakkuita ei ollut tehty luvatta.

"Hinnat ylimitoitettuja"

Vastaaja huomauttaa, ettei kantaja ollut toimeksiannosta sovittaessa ilmoittanut suunnitelmistaan myydä kiinteistöä tai että alueelle mahdollisesti tuleva asutus pitäisi ottaa leimikossa huomioon.

Metsänhoitoyhdistys toteaa lisäksi, että hakattua aluetta ei ole lohkottu tonteiksi, vaan kyse on Päijänteeseen rajoittuvasta kiinteistöstä. Kanteen mukaan alueella on viisi tonttia.

Kantajan näkemys kiinteistön myyntihinnasta – noin 150 000 euroa per tontti – on vastaajan mielestä "huomattavan ylimitoitettu". Metsänhoitoyhdistys on kiinteistönvälittäjänä toimiessaan todennut, että rantatontit eivät käy kaupaksi alennetuinkaan hinnoin.

Lue myös: Asikkalalaisen yksityistien osakas arvostelee hoitokuntaa asioiden hoidosta: kokouksissa on huudettu "ikkunat helisten" ja osakasta on huoriteltu
 

Metsänhoitoyhdistyksen vakuutusyhtiö on maksanut kantajalle 4 000 euron maisemahaittakorvauksen, mitä kantaja pitää osoituksena kantajan vahingosta. Kantajan mielestä on jopa ajateltavissa, että vahinkoon johtanut teko on rangaistava. Yhdistyksen mielestä väite on "asiaton".

Riidan osapuolet ovat vanhoja tuttuja. Metsänhoitoyhdistys on saanut tällä vuosituhannella kantajalta parikymmentä puukauppavaltakirjaa.

Riita-asia on tullut vireille käräjäoikeudessa kesäkuussa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi