Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijäthämäläiset kansanedustajat odottavat kuumeisesti tietoja budjettiriihestä: "Saan aktiivimallista todella paljon kysymyksiä"

Oppositiossa ollaan sitä mieltä, että hallitus joutunee pyörtämään lupauksiaan. Mika Kari (sd.) on sitä mieltä, ettei hallituksen pidä tinkiä työllisyystavoitteistaan tai laskea muutenkaan rimaansa.

Kansanedustaja Rami Lehto (ps.) kuvattuna Lahden torilla heinäkuussa. Kuva: Antti Yrjönen

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäinen budjettiriihi alkoi tiistaina Helsingissä Säätytalolla ja neuvottelut saadaan myös päätökseen vielä saman päivän aikana. Hallitus pitää budjetista tiedotustilaisuuden kello 19.

Kysyimme kaikilta päijäthämäläisiltä kansanedustajilta, mitä odotuksia tai pelkoja heillä on budjettiriihen suhteen tässä vaiheessa.

Perussuomalaisten Rami Lehdon päässä pyörii paljonkin kysymyksiä.

– Miten käy energiaverotuksen, nousevatko polttoaineiden hinnat? Mitä omaisuutta hallitus aikoo myydä? Löytyykö hoitotakuuseen rahaa? Kuinka paljon yritystukia leikataan ja pysyvätkö työpaikat Suomessa?

Lehto sanoo, että "todella vaikeata tulee olemaan". Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tuoreen ennusteen mukaan Suomea uhkaa ensi vuonna talouden taantuma lähes 50 prosentin todennäköisyydellä.

– Kaikkihan sen tietää, miten siinä sitten käy. Jo nyt on kuultu irtisanomisista ja lomautuksista, niitä tulee sitten vain lisää.

Lehto kertoo saavansa todella paljon kysymyksiä ihmisiltä siitä, aikooko hallitus varmasti purkaa aktiivimallin. Lehto toivoo hallituksen toteuttavan lupauksensa, ja "ainakin joku selvyys tähän asiaan olisi saatava". Hän uskoo, että hallitus joutuu todennäköisesti pyörtämään lupauksiaan.

– Vaihtoehto on, että Suomi velkaantuu vain lisää. Saa nähdä, tulevatko hallituskumppanit sovussa Säätytalon ovista ulos.

Jari Ronkainen (ps.) on yksi kuudesta päijäthämäläisestä kansanedustajasta tällä vaalikaudella. Hän toivoo, ettei Suomi pane enää enempää rahaa rajojensa ulkopuolelle. Hän ei kannata myöskään valtion omaisuuden myyntiä. Kuva: Katja Luoma

Lehdon puoluetoveri Jari Ronkainen kertoo toivovansa toimenpiteitä, joilla työllisyys pystyttäisiin pitämään nousujohteisena. – Hallitukselta näyttää kuitenkin puuttuvan eväät ja mitään tällaista ei ole odotettavissa. Ilman toimenpiteitä 75 prosentin työllisyystavoite on mahdoton. Päinvastoin, työllisyysaste saattaa lähteä laskemaan, sillä talouskasvu ei ole enää sillä tasolla kuin hallitusohjelmaa kirjoittaessa, Ronkainen sanoo.

Hän uumoilee, että hallitus joutunee leikkausten tielle tai ottamaan lisää velkaa. Julkisuudessa on spekuloitu myös valtion omaisuuden myynnillä.

– Minulta ei ymmärrystä tälle löydy, eihän lypsävää lehmää kannata myydä! En kuitenkaan yllättyisi siitä, että demarihallitus lähtee myymään omaisuutta.

Jos hallitus joutuu lisävelan tai leikkausten tielle, on Ronkaisen mielestä mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon hallitus on vielä valmis työntämään rahaa Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Hallitusohjelman painopisteinä ovat Afrikka, kehitysyhteistyö ja maahanmuutto, jotka ovat kaikki miinusmerkkisiä Suomen kannalta. Näistähän tulisi ensisijaisesti leikata, mutta pahoin pelkään, että säästöt otetaan suomalaisten pussista.

Kansanedustaja Mika Kari (sd.) vieraili ESS:n kanssa heinäkuussa lapsuuden kotipaikallaan Lahden Liipolassa. Kuva: Ronja Koskinen

Hallituspuolueessa istuva Mika Kari (sd.) kertoo, että neuvotteluista on tihkunut hyvin vähän tietoa. Hän sanoo, että ihan ymmärrettävästi vaalien jälkeen ilmassa on kovia odotuksia.

– Mutta hallituksen tehtävä on vastata omiin lupauksiinsa, ja oppositiolla on tärkeä rooli olla kirittämässä hallitusta näissä tavoitteissa. Haluan itsekin kuulua näihin kirittäjiin.

Karin mielestä hallituksen ei pidä tinkiä työllisyystavoitteistaan tai laskea itse rimaa, vaikka maailmalta ja läheltä kantautuu huonojakin talousuutisia. Kari toivoo, että tavoitteita vietäisi eteenpäin budjetin näkökulmasta, eri väestöryhmät huomioiden.

– Vaikeita aikoja on ollut ennenkin. Politiikassa pitää katsoa pidemmälle kuin vain yhden vuoden päähän.

Kalle Jokinen (kok.) Kuva: Anssi Hietamaa

Kokoomuksen Kalle Jokinen on sitä mieltä, että pääministeri Rinne on jo perunut lupauksen toisensa jälkeen.

– Jos hän jatkaa samalla linjalla, toivon, että hallitus peruu myös työssäkäyviä rajusti kurittavan polttoaineveron korotuksen.

Erityisesti Jokinen odottaa, että hallitus suhtautuu vakavasti työttömyystilanteeseen ja tekee budjettiriihessä vaikuttavia päätöksiä työllisyyden parantamiseksi, jotta palveluiden rahoitus voidaan turvata.

Jokisen mielestä kokemukset kotitalousvähennyksestä työllisyyttä lisäävänä ja harmaata taloutta vähentävänä ovat erittäin selkeitä.

– Hallituksen ei pidä leikata kotitalousvähennystä vaan päinvastoin korottaa sitä.

ESS ei tavoittanut hallituspuolueiden edustajia Ville Skinnaria (sd.) ja Hilkka Kemppiä (kesk.) kommentoimaan.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi