Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hykyn näytteenoton ajanvaraukset muuttuivat - lähete tuli, mutta mihin laboratorioon ajan voi varata?

Laboratorioaikojen varaaminen uudistuu lokakuun alusta. Lukijat ovat ihmetelleet, mihin toimipisteeseen ajan voi varata. Kuva: Maria Kokljuschkin

Lääkäri lähettää laboratorioon, mutta minne lähetteen saanut voi mennä?

Tällainen kysymys on askarruttanut lukijoita maanantain uutisen jälkeen. Tuolloin kerrottiin, että perusterveydenhuollon laboratoriotutkimuksien ajanvarausjärjestelmä muuttuu lokakuun alusta alkaen.

Nykyisin ajanvaraukset tehdään LifeCaren Hyvis-järjestelmässä, mutta lokakuun alusta ajanvaraukset siirtyvät Fimlabin Vihta-järjestelmään.

Vihta-järjestelmään pääsee Fimlabin verkkosivujen kautta osoitteessa fimlab.fi/ajanvaraus. Vihta ei tarkista asiakkaan laboratoriolähetetietoja, toisin kuin Hyvis tekee.

Laboratorioajan voi varata myös puhelimitse, mutta samasta numerosta ei saa laboratoriotutkimuksiin liittyvää neuvontaa.

Pitääkö asiakkaan nyt itse tietää, mihin laboratorioon voi ajan varata, Fimlab Laboratorioiden aluejohtaja Sari Paukku-Sani?

Pääsääntö on se, että asiakas voi mennä mihin vain Päijät-Hämeen toimipaikoistamme. Kaikissa otetaan yleisimmät veri- ja virtsanäytteet. Jos asiakas tarvitsee jotain erikoisempaa, esimerkiksi sydänfilmiä, sieni- tai papanäytettä, on syytä tarkistaa, että palvelu on saatavana toimipaikassa. Toivomme, että lähetteen antanut hoitoyksikkö opastaa tässä.

Entä jos asiakas ei ole varma, minkä laboratorion voi valita tai mitä on syytä ottaa huomioon ennen tutkimusta?

Nettiajanvaraus opastaa valitsemaan oikean paikan, kun asiakas tietää, mihin tutkimukseen on tulossa. Puhelinajanvarauksessa 010 808 515 ( 1.10. alkaen arkisin kello 7–18) osataan kyllä neuvoa perustutkimuksista, kuten verinäytteistä. Jos hoitoyksikön ohjeista ei ilmene, mihin tutkimuksiin asiakas on tulossa, kannattaa ottaa yhteyttä neuvontapuhelimeen 03 311 74445 (arkisin kello 8–16).

Fimlabilla on toimipaikkoja myös Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Voiko päijäthämäläinen varata näiden alueiden toimipisteisiin aikoja netissä?

Ei voi, koska tiedot eivät siirry sähköisesti. Laboratoriokäynti kyllä onnistuu, jos on hyvinvointiyhtymän asiakkaalla on tulostettu laboratoriolähete.

Hämeenkoskelainen lukijamme on käynyt laboratoriossa Hollolan Salpakankaalla. Miten hän voisi saada laboratoriopalvelut mahdollisimman läheltä?

Linkku-bussi tarjoaa laboratoriopalveluitamme myös Hämeenkoskella. Linkun aikataulut on katsottava sen omilta sivuilta. Aika linkun laboratoriotutkimukseen on varattava Fimlabin ajanvarauksen kautta. Jos Hämeenkoskella asuvalle lähin toimipaikkamme on Lammilla, siellä käynti on mahdollista, kun varaa ajan puhelimitse ja mukana on hyvinvointiyhtymän paperinen lähete.

Hyvinvointiyhtymän laboratoriotoiminnot siirtyivät Fimlabille joulukuussa, jolloin yhtymästä tuli myös Fimlabin osakas. Yhtiöllä on yhteensä yli 100 toimipistettä.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi