Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Kimmo
Kangas
kimmo.kangas@ess.fi

Kommentti: Kolmen minuutin avoimuus jätti pahan jälkimaun KymiRing-päätöksentekoon

KymiRingin materiaaleihin tutustuvalta valtuutetulta vaadittiin supersankarin lukunopeutta ja sisäistyskykyä.

Kuva: Juha Peurala

Kuinka paljon ja millaista materiaalia ehdit lukemaan ja sisäistämään kolmessa minuutissa? Tuskin kovin paljon. Minä en ainakaan.

Mutta minä en olekaan kaupunginvaltuutettu. Heiltä vaaditaan paljon enemmän, jopa melkoisia ihmetemppuja. Kolmessa minuutissa pitäisi lukea ja vielä analysoida muhkea nippu paperia. Osa vieläpä englanniksi.

Kirjoitin maanantaina (16.9.) julkaistussa jutussa KymiRingin pääomituksen päätöksenteosta Lahdessa. Tai kuten useampaan kertaan tähdennettiin, kysehän ei ollut KymiRingin pääomittamisesta vaan tapahtumayhtiö KOKO Lahden pääomittamisesta. KOKO Lahti tosin aikoi pääomittaa ja ryhtyä Lahti Eventsin kautta KymiRingin omistajaksi ja tapahtumatuottajaksi.

Lahden kaupunginvaltuuston toukokuussa tekemästä päätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen ja jupina päätöksestä olisi helppo kuitata äänestyksessä hävinneiden katkeruutena. Päätös on tehty, pulinat pois.

Ei hyvältä näytä, eikä varsinkaan poikkeukselliselta avoimuudelta.

Tarkemmin katsomalla kuva on kuitenkin toisenlainen. Lahden kaupunginhallituksen elokuun lopussa hyväksymässä lausunnossa hallinto-oikeudelle luetellaan 14 asiakirjaa, jotka on esitetty kaupunginhallitukselle ja jotka ovat olleet kaupunginvaltuuston käytössä.

On syytä huomata, että materiaali on vain esitetty kaupunginhallitukselle, eikä materiaali ole ollut esimerkiksi esityslistojen liitteenä. Vielä mielenkiintoisempaa on, miten ja milloin sama materiaali on ollut valtuutettujen käytössä.

Osa materiaalista on ollut ilmeisesti ainakin jossain muodossa mukana valtuustoryhmille ja valtuustoinfossa näytetyissä esityksissä. Sen sijaan osa materiaalista, muun muassa KymiRingin viime vuoden tilinpäätös ja valuaatiolaskelmat ovat olleet esillä vain 13.5. kello 16.30 alkaen Lahden kaupungintalolla. Materiaalista on ollut viisi tulostettua kopiota, joihin valtuutetut ovat voineet tutustua.

Kaupunginvaltuuston kokous, jossa asiasta päätettiin, alkoi samana iltana kello 18. Valtuustoryhmien kokoukset alkavat kello 17. Valtuutettuja on 59. Tehdäänpä pieni laskutoimitus.

Jos jokainen kaupunginvaltuutettu olisi halunnut käydä tutustumassa tulostettuun materiaaliin ennen valtuustoryhmien kokouksia, olisi yhtä valtuutettua kohden tutustumisaikaa jäänyt noin 2,5 minuuttia. Jos valtuustoryhmät olisi päätetty jättää väliin, olisi aikaa jäänyt vajaat kahdeksan minuutta valtuutettua kohden.

Oletetaan kuitenkin, että kaupunginhallitus (11 valtuutettua) ja siellä läsnäolo-oikeudella istuva kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto (4 valtuutettua) oli perehtynyt materiaaliin suurella hartaudella niin, ettei sen enää tarvinnut asiakirjanippua vilkaista.

Jäljelle jää 44 valtuutettua. Heille tutustumisaikaa jäi reilut kolme minuuttia valtuutettua kohden, mikäli aikomus oli selvitä urakasta puolessa tunnissa ennen valtuustoryhmien kokouksia. Jos kokoukset jätettiin välistä, jäi aikaa jopa yli 10 minuuttia.

Kaupunginvaltuutetun tiedonsaantioikeus on laaja. Valtuutetulla voi myös katsoa olevan velvollisuuden perehtyä päätettävinä oleviin asioihin ja ottaa selvää omatoimisesti epäselvistä tai askarruttavista kysymyksistä.

Mutta kolmen – tai vaikka kymmenen – minuutin mahdollisuus tutustua asiakirjoihin, joista ollaan tekemässä kahden miljoonan euron päätöstä? Ei hyvältä näytä, eikä varsinkaan poikkeukselliselta avoimuudelta.

KymiRing saattaa olla hitti tai huti, ja yhtä hyvin voi vakuuttavasti perustella sitä, miksi Lahden pitäisi tai ei pitäisi olla tiiviisti mukana hankkeessa. Koska molemmille näkökulmille on perusteet, olisi toivonut päätöksenteon sujuvan ilman aihetta jälkipuheisiin. Nyt perkaus jatkuu oikeussaleja myöten.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi